Китай наздоганяє та обганяє США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай наздоганяє та обганяє США

378
Китай впевнено рухається до світового лідерства в сфері науки та високих технологій. Так вважають співробітники Технологічного інституту Джорджиї в США, які із середини 80-х років відслідковують наукові та технологічні можливості декількох десятків країн різних континентів.
Американські вчені розробили спеціальну методику, що дозволяє кількісно оцінювати перспективи науково-технічного прогресу.
В останній доповіді цієї групи враховані статистичні дані аж до 2007 року. Становище кожної країни оцінюється за п'ятьма показниками. Один з них характеризує її здатність експортувати продукцію високих технологій. Автори доповіді вважають, що за цим параметром Китай в 2007 році вже вийшов на перше місце у світі. Його значення для КНР, обчислене відповідно до їх методики, дорівнює 82,8.
Відповідний показник для США дорівнює 76,1, для ФРН - 66,8 і для Японії - 66,0. В 1996 році показник експортних спроможностей КНР становив усього 22,5. Для США в 1999 році він досяг максимуму в 95,4 пункти, але потім став знижуватися, повідомляє Сybersecurity.ru.
За іншими позиціями КНР поки відстає від США, однак розрив між країнами вже не занадто великий. Продуктивний потенціал КНР оцінюється в 85,2 пункти проти 93,4 для США. Індекси технологічної інфраструктури обох країн становлять, відповідно, 60,0 і 95,5 пунктів. Індекс соціо-економічної структури КНР автори доповіді оцінюють в 61,2 пункти, а США - 87,9 пунктів. Китай також помітно доганяє Америку за індексом національної орієнтації - 62,6 проти 78,0 пунктів.
Автори доповіді відзначають, що в 1993-2007 роках конкурентоспроможність КНР росла стрімкими темпами, причому це відбувалося на тлі падіння конкурентоспроможності США і Японії. У ті ж роки покращилася конкурентоспроможність Сінгапуру, Тайваню, Південної Кореї і ФРН, хоча й у меншій мірі.
Глава дослідницької групи Нільс Ньюман вказує, що США усе ще зберігають свою роль світового наукового лідера і головного двигуна світової економіки. Однак, попереджають учені із Джорджиї, у недалекому майбутньому це місце може зайняти КНР.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас