В очікуванні "газової ОПЕК" Росія об'єднує газовиків СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В очікуванні "газової ОПЕК" Росія об'єднує газовиків СНД

Енергетика
128
Офіційно Росія ще не висловила ставлення до ініціативи Ірану зі створення "газової ОПЕК", однак підготовку до посилення своїх позицій у ній почала. Напередодні появи нової міжнародної організації, розмови про створення якої пішли не так давно, Росія уживає заходів щодо об'єднання виробників і транзитерів газу в СНД
На початку квітня в Петербурзі пройде засідання комісії ЄврАзЕС. На ньому російська сторона запропонує прийняти статут Міжнародної асоціації національних неурядових газових організацій країн, що виробляють і транспортують природний газ (МАННГО). Якщо ініціатива буде в цілому підтримана, Росія зможе серйозно збільшити власну вагу в "газовій ОПЕК", представляючи вже не тільки себе, але й інші країни СНД.
Відповідно до статуту МАННГО, яким володіє видання, Росія повинна об'єднати "національні неурядові газові організації та провідні газові компанії країн, що виробляють і транспортують природний газ".
У проекті статуту говориться, що метою МАННГО є "створення умов для справедливого розподілу доходів від експорту газу між країнами, що видобувають і транспортують газ, а також формування спільних інвестиційних джерел з розвитку газової галузі, у тому числі підтримка надійності діючої системи магістральних газопроводів у країнах-учасницях МАННГО". Крім того, передбачається "вироблення рекомендацій з гармонізації законодавства країн-учасниць МАННГО в галузі розвідки, видобутку, переробки, транспортування, зберігання та збуту газу".
Для створення нової асоціації досить, щоб статут МАННГО схвалили представники двох-трьох країн. Згоду на обговорення статуту дали Казахстан і Таджикистан, Білорусія вивчає документи. Ігнорує пропозиції Росії поки тільки Україна, де існує свій союз газівників.
Головним публічним ідеологом проекту є Російське газове товариство (РГТ), що очолює головний лобіст інтересів "Газпрому" у Держдумі депутат Валерій Язєв.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас