Екологи хочуть заборонити експорт чорної ікри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екологи хочуть заборонити експорт чорної ікри

139
Всесвітній фонд дикої природи (WWF) Росії наполягає на забороні експорту чорної ікри, оборот якого, за даними Держкомриболовства, нелегальний майже на 100%.
"В останні роки всі квоти на вилов осетрів обґрунтовуються потребами риборозплідних заводів і науки. Але неясно, звідки беруться величезні експортні квоти, які наша країна заявляє в секретаріат Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення. На сьогоднішній день ці квоти покривають, а іноді і перевершують весь легально дозволений вилов", - заявив фахівець ВWWF Олексій Вайсман.
"Цього року квоти на вилов осетрових у Каспійському басейні були виділені винятково з метою поповнення маткових стад на риборозплідних заводах і для проведення наукових досліджень, однак чорна ікра дотепер продається не тільки підпільно, але її можна зустріти навіть на прилавках великих супермаркетів", - говориться в заяві екологів.
На їхню думку, "вимога з обов'язкового знищення конфіскованих у браконьєрів осетрини та ікри, що вступила в силу в 2007 році - це перший і необхідний крок у довгому ланцюжку заходів з припинення браконьєрського промислу осетрів".
"Наступним необхідним кроком є оголошення урядом РФ мораторію на експорт ікри як мінімум на п'ять років", - вважають в WWF.
Там також звертають увагу на невідповідність обсягу дозволеного наукового лову та заявленого обсягу експорту ікри, що сьогодні може законно здійснюватися тільки за рахунок "наукових" квот.
"На 2007 рік Росією була заявлена невиправдано висока експортна квота на рівні 20 тонн ікри. При цьому ситуація з наповненням цієї квоти дуже туманна. З огляду на те, що загальний припустимий улов російського осетра на наукові цілі і для розведення на 2007 рік становив 110 тонн риби, з якої можна одержати максимум 12 тонн ікри, незрозуміло, звідки повинні були взятися ще 8 тонн, і що, у такому випадку повинно було піти на риборозплідні заводи," - говориться в заяві.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас