RosUkrEnergo: Не відкидаємо, що газ буде коштувати дорожче 179,5 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo: Не відкидаємо, що газ буде коштувати дорожче 179,5 дол.

Енергетика
196
Виконавчий директор RosUkrEnergo Дмитро Глебко сподівається, що найближчим часом компанії вдасться врегулювати спірні питання з НАК "Нафтогаз України" і ЗАТ "УкрГаз-Енерго", які стосуються виплати заборгованості за поставлене в нашу країну паливо. Але він не зміг гарантувати, що вартість газу для України в 2008 році залишиться на рівні $179,5 за 1 тис. куб. м.
Про це пишуть "Экономические известия".
"Це питання занадто політизоване. Я б не хотів стати відправною точкою для подальших дискусій, які виведуть ситуацію в неконструктивне русло", - так Глебко відреагував на питання про можливу зміну ціни на газ для українських споживачів, через те що RosUkrEnergo закуповує дороге російське паливо. "Важко прорахувати, не маючи конкретних цифр. Говорити про те, куди і скільки було поставлено газу, на даний момент не можна - це звичайно з'ясовується після факту поставки, коли збираються балансувальники і починають балансувати обсяги. У будь-якому разі російський газ попадає в систему через наші контракти", - відзначив Глебко.
Експерти звертають увагу, що про дефіцит азіатського блакитного палива RosUkrEnergo оголосила після того, як в Україні стали обговорювати можливе підвищення ставки транзиту для транспортування газу в Євросоюз до $9,32 за 1 тис. куб. м на 100 км.
За словами гендиректора консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, Україна зобов'язана збільшити тариф на транзит газу, тому що діюча ставка суперечить правовим нормам. "Нафтогаз" продає свої послуги "Газпрому" за демпінговими цінами, тому що тариф не покриває витрат на транспорт газу.
Вартість транзиту - не єдина проблема "Нафтогазу" у відносинах з "Газпромом" і афілійованими з ним компаніями. За словами Дмитра Глебка, в RosUkrEnergo є дві основні претензії до НАК у рамках укладених договорів: перебір газу з підземних сховищ на території України понад заявлені обсяги та невиконання заявки на відбір газу із ПСГ. "Ми не знайшли розуміння в частині безперебійності поставок газу, що належить компанії (RosUkrEnergo). Але я думаю, що на наступному тижні ми продовжимо розмову з НАК і до кінця місяця - початку наступного вийдемо до якихось рішень", - відзначив Глебко.
Голова правління "УкрГаз-Енерго" (УГЕ) Ігор Воронін повідомив, що на переговорах у Києві в п'ятницю та суботу сторони прийшли до розуміння необхідності вирішення проблем. За результатами переговорів створені дві робочі групи: з питань погашення заборгованості "Нафтогазу" перед УГЕ і з припинення бездоговірного споживання газу НАК. Пан Воронін відзначив, що зараз заборгованість УГЕ перед RosUkrEnergo становить $598 млн., заборгованість "Нафтогазу" перед УГЕ, підтверджена документально, - $215 млн.
В "Нафтогазі" відмовляються говорити про перебіг переговорів з RosUkrEnergo і УГЕ до їхнього завершення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас