Скільки коштує порядок вдома після свят — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує порядок вдома після свят

608
Головна перевага найму домробітниці через агентство - певне підстрахування: по-перше, всіх робітниць перевіряють, як мені сказали, "по лінії МВС"; по-друге, вимагають медичні довідки, по-третє, допомагають вирішувати конфліктні ситуації
Я люблю порядок. Навіть дуже. Чисто вимиті тарілки, натерті до блиску підлоги, відсутність відбитків на дзеркалах і вікнах, стопка свіжої білизни і жодної пилинки. Якщо ви думаєте, що я говорю про свою квартиру, то змушена розчарувати - у мене цілковитий бардак. Чоловік ласкаво називає нашу квартиру Хіросімою. І справді, спроба прибрати з його робочого стола стопку книг, три чашки з-під чаю або хоча б торішню газету може стати міжнародним скандалом. Хоча він, як і я, теж любить порядок. Може забити цвях, укрутити лампочку, пересунути диван і навіть полагодити розетку.
"В армії, - говорить чоловік, - після мене залишилися гектари підметеного асфальту та квадратні кілометри помитих підлог". Коли я прошу повторити цей подвиг вдома, він нервує і називає мене прапорщиком Багіровим. Люди ми неліниві, просто дуже зайняті. Ми працюємо вранці, удень і ввечері. У вихідні спимо або в нас "технічна перерва". Один раз приятель, що зайшов до нас у гості, запропонував ліквідувати наслідки Хіросіми за допомогою найманого персоналу. І поділився своїм досвідом: за його холостяцьким побутом от уже півроку наглядає домробітниця, що прибирає раз на тиждень по понеділках за 100 дол. на місяць.
Надихнувшись розповіддю приятеля, почали пошуки домашньої феї. Першою справою кинули клич по знайомих і родичах. Здавалося, найпростіше: знайти пенсіонерку або непрацюючу жінку, яка б допомагала по господарству. І дійсно через пару тижнів з'явилася можливість вибирати. Ми подзвонили першій кандидатурі, що значиться в нашім списку, - 50-річній родичці товариша по службі чоловіка. Лідія Миколаївна погодилася прийти в той же день і "приступити до роботи".
Поки наша "гостя" чаклувала в будинку, ми втекли в кіно, щоб не стискувати її своєю присутністю. Повернувшись у рідні пенати, довго не могли отямитися: порядок був ідеальний, навіть квартира стала здаватися більшою, а стелі - вищими. Після генерального прибирання Лідії Миколаївни ледве впізнали свою плиту: вона навіть духовку зсередини почистила! За свою працю взяла всього 60 грн і з радістю погодилася прийти через тиждень. Але, на жаль, радуватися нам довелося недовго. Наша домробітниця виїхала до родичів. Довелося дістати заповітний список і запросити кандидатуру № 2. Олена Андріївна навела ще більш блискучий порядок, попросивши 80 грн. Але через пару тижнів від роботи відмовилася - виникли невідкладні сімейні справи. Потім приходили кандидатури № 3, № 4 і т.д.
Усі помічниці були, як говориться, перевіреними людьми, тому конфліктних ситуацій у нас не траплялося. Ми непогано платили, не пред'являючи особливих претензій. Ніхто з наших фей не мав досвіду професійної домробітниці, тому до нас вони приходили не як на роботу, а як на випадковий підробіток. Зрештою, занадто часта зміна людей стала дратувати. А тому що ми вже встигли звикнути до оплачуваного та своєчасного порядку, вирішили вийти на цивілізований ринок і найняти "професіоналку з досвідом".
Агентств з підбору домашнього персоналу в столиці не більше 15. Ціни на послуги з пошуку домробітниці приблизно однакові - 75% від договору, але із застереженням: "щоб не менше 350-400 гривень".
Оплата ж послуг домробітниці буде залежати від площі квартири та побажань хазяїв. Прибирання "усе включено" двокімнатної квартири два рази на тиждень обійдеться в 75-85 грн за одне відвідування домашньої феї. Деякі агентства заявляють про погодинну оплату праці. Наприклад, домашні робітниці Затишок-сервісу готові працювати за 10-15 грн за годину. За 10 грн - без досвіду, але після курсів, за 15 - з досвідом, однак у цілому виходять ті ж 80 грн на день. За ці гроші вимиють повністю вашу квартиру, витруть пил (і із шаф теж), почистять килими та раковини, помиють посуд і вікна і навіть вимиють дрібнички, колись розставлені на книжкових полицях.
Генеральне прибирання раз на тиждень обійдеться в 100-120 грн, при цьому помиють вікна. Але за додаткові послуги прийдеться доплачувати: приміром, за наповнення холодильника заплатите ще 20-25 грн, за приготування їжі (якщо це не враховано договором) - 20 грн, оплата комунальних рахунків - 10 грн. Чим рідше вас відвідує домашній працівник, тим більше часу потрібно витратити на прибирання і тим вища тарифікація.
"Найпопулярніші замовлення серед середнього класу, - говорить директор агентства "Алміра" Любов Афанасенко, - на два або три дні на тиждень. Так, щоб виходило недорого (500-700 грн) і завжди був порядок вдома".
Кількість охочих найняти домробітницю, за словами директора, за останні роки в Києві значно виросла. "Тепер не проблема знайти клієнта, - вважає Любов Афанасенко. - Проблема - знайти професіонала. Адже навчити людину користуватися навіть найновітнішою технікою можна легко, а от навчити психологічно адаптуватися в сім'ях - складно.
Часто цю професію сприймають як приниження. А насправді вона стає престижною. У середньому домробітниця заробляє близько 400-600 дол. на місяць". Зараз, як стверджують співробітники столичних агентств з підбору персоналу, не клієнт вибирає робітницю, а домробітниця - хазяїв. Наприклад, прибирати сильно захаращену двокімнатну квартиру можуть відмовитися навіть за 120 грн. А за полив квітів і легке вологе прибирання квартири під час вашої відпустки візьмуть від 50 грн за разове відвідування.
Головна перевага найму домробітниці через агентство - певне підстрахування: по-перше, всіх робітниць перевіряють, як мені сказали, "по лінії МВС"; по-друге, вимагають медичні довідки, по-третє, допомагають вирішувати конфліктні ситуації. Ну і, звичайно, полегшує життя якась дистанція. Адже зі знайомою або навіть знайомою знайомих однаково доводиться розводити політеси, закривати на щось очі, стежити як і що говориш. Адже може образитися...
З офіційною прислугою простіше - відносини ділові, завжди є можливість без особливих мук замінити працівника. Просто робота, а особисті відносини - за бажанням.
Лариса Коваль, Павло Ниц
За матеріалами:
Особовий Рахунок
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас