Німців зацікавила СК "Алькона" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німців зацікавила СК "Алькона"

Фондовий ринок
315
Незабаром німецький холдинг HDI Gerling придбає українську страхову компанію "Алькона".
Сторони домовилися про продаж 94% акцій українського страховика.
В "Альконі" підтвердили факт переговорів з іноземними інвесторами, але від докладних коментарів відмовилися, посилаючись на те, що офіційно угода ще не завершена. Тим часом документи для одержання дозволу регуляторів обох країн уже подані.
За словами Матіяса Марка, управляючого директора HDI Gerling International Holding AG, у роботі української страхової компанії основну увагу буде приділено розвитку споживчого страхування. "Ми маємо намір розвивати автострахування, а також продукти для малого та середнього бізнесу.
Страхування життя і страхування від нещасних випадків не входять у нашу стратегію розвитку в Україні в найближчі п'ять років", - відзначив він. За його словами, через один-два роки - залежно від результатів роботи на українському ринку - HDI Gerling розгляне можливість подальших придбань на страховому ринку України. Ціна покупки не розголошується.
За оцінками учасників ринку, вартість покупки склала близько $20 млн.
Зараз 52,58% акцій СК "Алькона" володіє латвійською ТОВ "Ґрата Інвестіціяс", а також по 10,4% акцій - товариства з обмеженою відповідальністю Primera Investments, Visarine Holdnigs і Forland Finance, зареєстровані також у Латвії.
На початку минулого року акціонером "Алькони" була латвійська страхова компанія Grata, що також була співзасновником Ogres komercbanka (Латвія). У свій час Нацбанк навіть підозрював цей банк в офшорних операціях з українськими компаніями. Саме цей банк через зареєстровані в Києві компанії наприкінці 2006 р. купив український Легбанк.
А на початку 2007 р. ризький суд виніс рішення про ліквідацію Ogres komercbank. У світлі цих подій рішення про продаж "Алькони" цілком логічне.
За словами учасників ринку, покупка СК "Алькона" стане для німецького холдингу майданчиком для виходу на український ринок. "HDI Gerling - досить потужний концерн, і те, що він вийшов на український ринок, добре. Але що стосується "Алькони", у свій час вона була активним гравцем, а зараз її частка на ринку зменшилася. Очевидно, німецькі акціонери розуміють, що СК "Алькона" - це просто базовий майданчик, на якому вони можуть розвивати свою стратегію в Україні", - вважає Олександр Сосіс, голова правління СК "АСКА".
Згодний з ним і Василь Фурман, гендиректор СК "Вексель". При цьому він вважає, що конкуренція на ринку вже досить сильна та у найближчі один-два роки провідні компанії навряд чи втратять свої позиції. "Активного стратегічного розвитку СК "Алькона" в останні роки не було.
Тому подальший розвиток компанії буде залежати від стратегії нових інвесторів. І не факт, що проведення активної рекламної кампанії, розширення мережі представництв дозволить зайняти істотне місце на ринку.
Всі провідні гравці на страховому ринку вже належать іноземним інвесторам, і ринок поділений. Для більшості компаній зараз важливо втримати частку, що вони займають на ринку, і в найближчій перспективі ця ситуація принципово не зміниться", - вважає пан Фурман.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас