Проблемними споживчими кредитами обростають українські банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемними споживчими кредитами обростають українські банки

Кредит&Депозит
2096
За минулий рік зростання проблемних споживчих кредитів в Україні склало майже 50% у порівнянні з 30% в 2006 році.
Цього року зростання проблемних споживчих кредитів може досягти 80-100% при збереженні темпів збільшення обсягів кредитування.
За словами експерта, найбільше позичальники винні тим банкам, які роблять основний акцент на споживчому кредитуванні. Разом з тим, споживчі кредити є на сьогоднішній день найбільш ризиковими - конкуренція змушує банки залучати всіх, у тому числі і менш забезпечені верстви населення. "Більшість зарплат видається в конвертах, тому і через суд потім забрати можна тільки з тої суми, що платиться офіційно", - повідомив Голда.
В українських фінустановах, відзначає він, уже нагромадилася не тільки короткострокова, але і тривала проблемна заборгованість. Голда вважає, що щоб уникнути збільшення заборгованості банку, необхідно впровадити ефективну систему оцінки кредитного ризику і його моніторингу. "Тобто спочатку потрібно відібрати менш ризикованого клієнта, потім - вчасно виявити проблему та почати відповідні процедури стягнення усередині банку і якомога швидше переходити до зовнішнього стягнення (колекторські компанії) і до судового стягнення, якщо є доцільність", - вважає експерт.
На сьогоднішній день, за його даними, ефективність стягнення проблемної заборгованості в Україні коливається від 10 до 40% по фізичних особах. Цей показник залежить від багатьох факторів - платоспроможності позичальника, наявності актуальної інформації про місце його знаходження і контактних даних, юридично грамотного оформлення позики, своєчасності та адекватності дій зі стягнення, і, нарешті, кваліфікації персоналу банку та колекторського агентства.
Голда відзначає, що не варто применшувати також значення ефективних стратегій стягнення та сучасного ПЗ для керування процесом стягнення.
За словами директора колекторської компанії, фахівці, здатні реально оцінити позичальника, працюють сьогодні практично в кожному банку. Але головне питання, вважає Голда, не в кількості фахівців, а в методиці, підході. "Одна справа, коли видається 10 споживчих кредитів на місяць під заставу, нехай навіть на величезні суми і зовсім інше - по 3-5 тисяч кредитів на день, коли швидкість ухвалення рішення йде на хвилини. Тут без автоматизації не обійтися, і справа вже не стільки у фахівці, скільки в адекватності методики, обсязі інформації для аналізу, рівні програмного забезпечення", - відзначає він.
Експерт підкреслює, що попит на фахівців з оцінки ризиків буде рости в міру збільшення іпотечного та комерційного кредитування - саме там важливий професіоналізм фахівця. У споживчому кредитуванні важливі стандартизація та автоматизація процесу. Але на це йде 1,5-2 роки, і даний процес вимагає певних витрат. "Банки не завжди готові їх зазнати в повному обсязі, оскільки окупність таких витрат залежить не тільки від успішності діяльності банку, а ще і від успішного розвитку кредитних бюро, ринку стягнення боргів, перспективності розвитку ринку споживчого кредитування, стабільності економіки в цілому та інших зовнішніх факторів", - підсумовує Голда.
За даними Асоціації українських банків (АУБ), в 2007 році українці одержали споживчих і іпотечних кредитів на суму 143 млрд.грн. До 1 грудня 2007 обсяг проблемних кредитів українських банків досяг, за даними НБУ, 6 млрд. 682 млн.грн. у порівнянні з 4 млрд. 456 млн.грн. на початку 2007 року.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас