RosUkrEnergo, "УкрГаз-Енерго" і "Нафтогаз України" створять робочі групи для вирішення проблем у відносинах між компаніями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo, "УкрГаз-Енерго" і "Нафтогаз України" створять робочі групи для вирішення проблем у відносинах між компаніями

Енергетика
163
Представники RosUkrEnergo AG (Швейцарія), ЗАТ "УкрГаз-Енерго" і НАК "Нафтогаз України" у Києві в суботу домовилися про створення декількох робочих груп для вирішення проблемних питань, що нагромадилися у відносинах між цими компаніями.
"На наше загальне щастя, переговори пройшли в конструктивному руслі. Починалися вони важко, але вже до середини зустрічі ми знайшли розуміння того, що повинні спільними зусиллями вирішувати існуючі проблеми", - сказав журналістам голова правління "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін після завершення чергового раунду переговорів, що проходив у центральному офісі "Нафтогазу України".
Він уточнив, що фахівці компаній тепер будуть працювати над погашенням заборгованості за поставлений раніше природний газ, проблемами безконтрактного відбору палива підприємствами НАК і невиконанням українською стороною зобов'язань щодо транзиту газу.
Черговий етап переговорів, за словами Вороніна, повинен відбутися на наступному тижні.
Глава "УкрГаз-Енерго" висловив надію, що компанія найближчим часом повністю погасить прострочену заборгованість перед RosUkrEnergo у розмірі $598 млн. Він уточнив, що документально підтверджена заборгованість підприємств "Нафтогазу України" перед "УкрГаз-Енерго" за поставлений газ у цей час становить $215 млн.
Виконавчий директор RosUkrEnergo Дмитро Глебко також відзначив результативність зустрічі, що відбулася в суботу. "Той настрой, що спочатку виглядав як негативний, поступово переріс у якийсь позитив. Намітилися шляхи вирішення тих питань, які ми піднімали протягом вчорашньої зустрічі", - сказав він.
Разом з тим Глебко акцентував увагу на тому, що RosUkrEnergo поки не вдалося знайти розуміння з боку "Нафтогазу України" у питанні зниження фактичних обсягів відбору газу з підземних сховищ до раніше погоджених значень.
"Нафтогаз України" під час чергового раунду переговорів, що протривав кілька годин, представляли в.о. першого заступника голови правління Ігор Діденко, заступник голови правління Володимир Триколич і Михайло Хімко, директор "Укртрансгазу", дочірньої компанії НАК.
Представники держхолдингу від спілкування із пресою після завершення зустрічі відмовилися.
Як повідомлялося, попередній раунд переговорів відбувся в п'ятницю в київському представництві RosUkrEnergo. Він тривав менше однієї години. І.Діденко, що представляв на зустрічі "Нафтогаз України", у п'ятницю відмовився від обговорення проблемних питань по суті і залишив зал переговорів незабаром після їх початку.
Російський "Газпром" із січня 2006 року через афільовані структури повністю контролює поставки природного газу в Україну. ТОВ "Газпром експорт" (РФ) купує газ, що добувається в Туркменістані, Узбекистані та Казахстані, і перепродує його RosUkrEnergo.
RosUkrEnergo доставляє центральноазіатський газ до російсько-українського кордону і перепродує його "УкрГаз-Енерго" на підставі п'ятирічного договору, укладеного на початку 2006 року.
"УкрГаз-Енерго" частину придбаного в RosUkrEnergo газу поставляє кінцевим споживачам, переважно промисловим підприємствам, частину реалізує "Нафтогазу України" для подальшого забезпечення газом теплопостачальних підприємств і бюджетних установ.
"Нафтогаз України" та "УкрГаз-Енерго" дотепер не уклали договори купівлі-продажу держхолдингу природного газу, що з 1 січня 2008 року споживають теплопостачальні підприємства та бюджетні установи України.
"Газпрому" належить 50% акцій RosUkrEnergo, що, у свою чергу, володіє 50% акцій "УкрГаз-Енерго". Ще 50% акцій "УкрГаз-Енерго" належить "Нафтогазу України". Власниками акцій RosUkrEnergo, крім "Газпрому", є два українські підприємці Дмитро Фірташ (45% акцій) і Іван Фурсін (5% акцій).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас