Переговори щодо газу пережили зрив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори щодо газу пережили зрив

Енергетика
396
Відносини між Україною і Росією в питанні умов постачання газу перейшли на рівень відкритої конфронтації.
За підсумками переговорів між "УкрГаз-Енерго" (УГЕ) і НАК "Нафтогаз України" у п'ятницю сторони обмінялися взаємними звинуваченнями в зриві переговорів. І хоча вже наступного дня НАК погодилася сплатити борг перед УГЕ в розмірі $215 млн, сторони так і не змогли домовитися про проведення тендера закупівлі газу для теплокомуненерго, на чому наполягає російська сторона.
У відповідь на це в "Газпромі" укотре заявили про можливе підвищення ціни на газ для України.
У п'ятницю в Києві пройшли переговори між RosUkrEnergo (RUE), "УкрГаз-Енерго" і НАК "Нафтогаз України" щодо умов постачання газу НАК. Під час переговорів, за словами одного з учасників, глава УГЕ Ігор Воронін зажадав від "Нафтогазу" погасити заборгованість перед компанією в розмірі $215 млн, а також провести тендер на закупівлю природного газу для теплокомуненерго.
Заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко в категоричній формі відмовився обговорювати це питання і залишив офіс компанії. За підсумками переговорів Воронін звинуватив керівників "Нафтогазу" у зриві переговорів, а НАК звинуватила УГЕ в "енергетичному шантажі".
Втім, уже в суботу переговори відновили. З боку "Нафтогазу" у них брав участь заступник голови правління НАК Володимир Триколич. Компанія погодилася сплатити борг, але як і раніше відмовилася проводити тендер із закупівлі газу та укладати договір з УГЕ. "На переговорах УГЕ нагадало, що, поки не буде проведено тендер і підписано договір, відбір приналежного "УкрГаз-Енерго" газу з підземних газосховищ є несанкціонованим", - пояснив співрозмовник. Нагадаємо, з початку січня НАК поставляє газ теплокомуненерго, проводячи його відбір з газосховищ. У прес-службі "Нафтогазу" результати переговорів не коментують.
На наступному тижні сторони продовжать домовлятися, повідомив виконавчий директор RUE Дмитро Глебко. Але в "Газпромі" позицію "Нафтогазу" уже розцінюють як відверто ворожу, розповіло джерело в монополії. "Мова йде про газову війну, почату менеджментом НАК. Думаю, її результатом може бути тільки одне - підвищення ціни на газ для України до європейського рівня", - пояснив співрозмовник.
Нагадаємо, у відповідь на заяву України про намір підвищити тарифи на транзит російського газу і розірвати угоди з RosUkrEnergo "Газпром" попередив, що в цьому випадку його вартість для України стане ринковою - $314,7 за тисячу кубометрів. Крім того, у російській монополії говорять про можливість зниження транзиту газу через українську газотранспортну систему з 110 млрд до 27 млрд кубометрів на рік. "Якщо Україна збереже чинні контракти з RosUkrEnergo і не буде вимагати збільшення тарифів на транзит газу, "Газпром" з великою часткою ймовірності залишить існуючу ціну", - упевнений член комітету з ПЕК Верховної ради Віктор Тополов.
Якщо "Газпром" втілить у життя свої погрози, Україна виявиться не готова до ринкових цін на газ.
Як розповіло джерело в апараті прем'єр-міністра, у четвер в уряді пройшла нарада, у якій взяли участь представники Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінпромполітики і Мінфіну. Основним питанням наради стала погроза Росії підвищити ціни на газ для України до європейського рівня. "Висновки учасників наради невтішні - українська економіка поки не готова до такої ціни на газ.
Це фактично зупинить хімічну промисловість і приведе до підвищення комунальних тарифів і цін на електроенергію, що, у свою чергу, буде сприяти інфляції", - розповів співрозмовник.
Висновки уряду підтверджують представники бізнесу. "Підвищення цін на газ вплине на економіку України в цілому. Це загальмує темпи економічного зростання і збільшить інфляцію", - заявив співвласник "Індустріального союзу Донбасу" Сергій Тарута.
Подорожчання газу до $314,7 за тисячу кубометрів, за словами члена комітету з ПЕК Верховної ради Сергія Титенка, загрожує підвищенням вартості електроенергії на 15-20%. "Зараз ми маємо позитивну рентабельність, тому що, незважаючи на збільшення ціни на газ, вартість добрив у світі також виросла. Але різниця між європейською ціною і нашою становить майже $100.
Якщо її не буде, наш аміак стане всього на $20-30 дешевшим від європейського, тоді як його транспортування обходиться в $40-50 за тонну", - говорять у прес-службі "Дніпроазота".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас