ЄБРР: Можна припустити, що в 2008 р. інфляція в Україні перевищить десятивідсотковий бар'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР: Можна припустити, що в 2008 р. інфляція в Україні перевищить десятивідсотковий бар'єр

Казна та Політика
849
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) є однієї з найбільш впливових світових фінансових інституцій. Від виділених ним багатомільйонних інвестицій залежить реалізація дуже важливих інфраструктурних проектів практично у всіх країнах пострадянського простору.
Прогноз за макроекономічними показниками України і плани щодо інвестицій у нашу країну озвучили РБК-Україна начальник відділу стратегії та аналізу економічного департаменту ЄБРР Ален Руссо і директор ЄБРР в Україні Камен Захарієв.
РБК-Україна: Які прогнози ЄБРР за макроекономічними показниками України, зокрема ВВП і інфляції, за результатами поточного року і на наступний рік? Які фактори впливають на ці показники?
Ален Руссо: Прогнозоване зростання ВВП в 2007 р. складе 6,8%, а в 2008 р. близько 6%. Але необхідно враховувати, що це відносні показники і вони постійно переглядаються в міру надходження нової інформації. Показник інфляції на 2007 р., що закладався в опублікований звіт ЄБРР, становив 11,5%, але у зв'язку зі збільшенням цін на продукти харчування за останні місяці, цей показник на кінець 2007 р. буде переглянутий убік збільшення. Багато аналітиків вважають, що інфляція в Україні наприкінці 2007 р. складе більше 14%, однак більш точні розрахунки ми зможемо озвучити пізніше.
За прогнозом на 2008 р., можна припустити, що інфляція в Україні перевищить десятивідсотковий бар'єр. Для цього будуть як об'єктивні фактори, наприклад, підвищення цін на продукти харчування, так і суб'єктивні. Наприклад, одними з важливих факторів, що не залежать від України, є кон'юнктура ринку енергоносіїв і ціна на газ.
РБК-Україна: Наскільки політична нестабільність в Україні впливала на її економічні показники? Що очікує Україну у випадку продовження політичного протистояння?
Ален Руссо: Незважаючи на політичну нестабільність у країні ми спостерігали парадоксальну ситуацію - економіка України розвивалася досить стабільно. Також ми спостерігали розділення політичного життя та економічного розвитку, що останнім часом тривав на стабільному рівні. Питання полягає в тому, наскільки тривалим буде такий розвиток у довгостроковій перспективі, тому що для стабільності потрібні структурні та інституціональні реформи.
Якщо проаналізувати фактори, які впливають на економіку України, то майбутній уряд повинен повернутися до процесу реформування економіки. Умови роботи на зовнішніх ринках, світова кон'юнктура на метали, ціна на газ і продовольство можуть змінюватися. Тому важливо, щоб усередині самої країни відбулася лібералізація, щоб виробники змогли відчути себе вільніше і підвищити свою конкурентоспроможність.
РБК-Україна: Наскільки сприятливим на сьогодні є інвестиційний клімат в Україні?
Ален Руссо: Що стосується інвестицій в економіку України і приходу інвесторів, то тут необхідно забезпечити стабільність економіки. На даний момент ситуація у світі змінилася й Україна перебуває в конкурентній боротьбі за інвестиції з іншими країнами. Так, наприклад, якщо мова йде про індустрію дешевої робочої сили, то тут конкурентом Україні може бути Молдавія. А якщо мова йде про наближення до європейських ринків, то тут конкурентом України може стати Росія або будь-яка країна в Східній Європі. Я вважаю, що Україна є досить привабливим ринком для інвестування, і вона буде залишатися такою за умови створення адекватного інвестиційного клімату та умов для роботи інвесторів, з яких основною є передбачуваність економіки.
РБК-Україна: Як, на Вашу думку, можна втримати інфляцію в Україні? Що б Ви порадили новому уряду?
Ален Руссо: Подолання інфляційних процесів є досить важким завданням, з вирішенням якого зіштовхнулася не тільки Україна, але й інші країни регіону. Ми бачили, що інфляція долалася за допомогою політичних заходів, зокрема адміністративного втручання в економіку. Це ті заходи, які ми не радимо застосовувати будь-якому уряду.
Якщо навести приклад інфляції, що викликана підвищенням ціни на газ, то виникає питання - наскільки це вплине на підвищення тарифів, не для промислових користувачів, а для населення. Якщо тарифи для населення не підвищаться, то, природно, це відіб'ється на бюджеті, тому що держава змушена буде компенсувати за свій рахунок різницю в ціні. Така ж ситуація й із продовольчими товарами.
Для того, щоб у майбутньому уникнути "шокових" ситуацій і щоб ціни на продовольчі товари не викликали інфляцію, то, мабуть, необхідно подумати про створення продовольчих резервів.
РБК-Україна: Чи може вплинути на прискорення темпів інфляції виконання новим урядом обіцянки БЮТ про відшкодування втрачених внесків Ощадбанку СРСР?
Ален Руссо:Це питання не тільки економічного, але і політичного характеру. Залежно від того, як воно буде вирішуватися, так і вплине на економіку України. З політичної точки зору, безумовно, питання дуже важливе, тому що заморожування внесків Ощадбанку СРСР торкнулося дуже багатьох громадян. Але питання в тому, як майбутній уряд збирається погашати цю заборгованість.
Якщо мова йде про підхід, що буде задіювати довгострокові заходи, допустимо випуск довгострокових облігацій на період 30 років, то в цьому випадку можна припустити, що економіка України зможе взяти на себе таке навантаження. Якщо ж діяти за популістськими заявами і вести мову про виплату зобов'язань у короткостроковий період протягом 2 років, то, безумовно, такі дії зроблять найсильніший негативний ефект на економіку країни.
РБК-Україна: Скільки коштів вклав ЄБРР в економіку України в 2007 р.?
Камен Захарієв: ЄБРР сподівається ще до кінця 2007 р. підписати кілька угод у сфері фінансових інституцій і енергетики. Але політична нестабільність зіграла свою роль, і деякі проекти хоч і не скасовані, але відкладені до наступного року. Незважаючи на це, ми сподіваємося, що загальний обсяг наших інвестицій в економіку України цього року складе, як мінімум, 700 млн дол. Це є високим показником, що перебуває в межах запланованого на 2007 р. "коридору" інвестицій у розмірі 600-800 млн євро.
РБК-Україна: Який запланований обсяг інвестицій на 2008 р.?
Камен Захарієв: Ця сума буде залежати від стратегії нового уряду. Але в 2008 р. у нас є серйозні плани щодо реалізації металургійних проектів на загальну суму 200-300 млн доларів, є напрацювання у фінансовій сфері на приблизно таку ж суму. Плануємо також низку проектів в енергетиці і транспортному секторі. Загалом, попередньо, можна говорити про реалізацію в 2008 р. проектів на суму 700-800 млн дол.
РБК-Україна: Які банки будуть залучатися для інвестування в ті чи інші проекти?
Камен Захарієв:Ми орієнтуємося на сегмент середніх банків, які займають у рейтингу 30-40 місце і мають сильний регіональний ухил. Назви не хотілося б говорити, поки не будуть підписані остаточні документи.
РБК-Україна: Яким проектам або яким галузям економіки надає перевагу керівництво ЄБРР?
Камен Захарієв: Ми надаємо перевагу проектам, пов'язаним з енергоефективністю та енергозбереженням, проектам спрямованим на підвищення корпоративної культури українських компаній. Також ЄБРР вважає важливими і приділяє багато уваги проектам, пов'язаним з розвитком сільського господарства та захистом навколишнього середовища. Ці напрямки були для нас пріоритетними в попередні роки, вони ж залишаться пріоритетними в роботі ЄБРР в Україні і в 2008 р.
РБК-Україна: Наскільки залежить прийняття керівництвом ЄБРР того чи іншого рішення від роботи лобістів?
Камен Захарієв: Я не думаю, що в нашому випадку ухвалення рішення залежить від роботи лобістів, ми самі собі лобісти. У нас є кредитний комітет, що розглядає всі пропозиції, що готуються командою банкірів, і є рада директорів, у якій представлені наші акціонери з 60 країн світу. Вони і приймають остаточне рішення про затвердження того чи іншого проекту.
Розмовляла Наталія Шульц
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас