"Нафтогаз України" закликає "УкрГаз-Енерго" і RosUkrEnergo не політизувати переговорний процес щодо постачання газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" закликає "УкрГаз-Енерго" і RosUkrEnergo не політизувати переговорний процес щодо постачання газу в Україну

Енергетика
163
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" закликає ЗАТ "УкрГаз-Енерго" і RosUkrEnergo AG (Швейцарія) припинити політизацію та нагнітання соціальної напруги навколо переговорного процесу щодо постачання природного газу в Україну, повідомляється в прес-релізі НАК в суботу.
"Незважаючи на той факт, що "Нафтогаз України", "Газпром", RosUkrEnergo і "УкрГаз-Енерго" перебувають у переговорному процесі щодо врегулювання спірних питань, представники "УкрГаз-Енерго", що сьогодні може виступити тільки як посередник при закупівлі 5 млрд куб. м імпортного газу для українських споживачів, продовжують виходити із провокаційними заявами. Компанія розцінює такі заяви, як енергетичний шантаж з метою дискредитації політики України в нафтогазовому секторі", - говориться в документі.
У повідомленні НАК відзначено, що "УкрГаз-Енерго", що виступало в 2007 році єдиним постачальником імпортного газу в країну, надзвичайно ускладнило процедуру поставок газу споживачам України в листопаді-грудні минулого року, що у свою чергу, може повністю дестабілізувати ситуацію на газовому ринку країни і перешкоджати безперебійному транзиту російського газу в Західну Європу.
"Таким чином, де-факто, відповідальність за безперебійні та безаварійні поставки газу споживачам України і Західної Європи сьогодні перебувають винятково в компетенції "Нафтогаз України" і її дочірніх компаній", - підкреслюється в повідомленні.
Відповідно до документа, НАК вважає, що будь-яке публічне звинувачення однієї зі сторін переговорного процесу до його завершення є порушенням ділової етики та завдає шкоди репутації, як "Нафтогаз України", так і України, як держави в цілому.
Компанія закликає всіх учасників переговорного процесу дотримуватися принципів толерантності, та утриматися від яких-небудь коментарів до завершення переговорного процесу.
Як повідомлялося з посиланням на керівника прес-служби "УкрГаз-Енерго" Віталія Киселя, представники ВАТ "Газпром" (РФ), RosUkrEnergo AG, "УкрГаз-Енерго" і НАК "Нафтогаз України" у Києві 25 січня спробували обговорити питання, пов'язані з поставками природного газу для споживачів України, а також його транзитом через територію країни.
Кисіль також повідомив, що проведення переговорів було фактично зірване представником "Нафтогазу України", що відмовився від обговорення проблемних питань по суті і залишив зустріч.
Російський "Газпром" із січня 2006 року через афільовані структури повністю контролює поставки природного газу в Україну. ТОВ "Газпром експорт" (РФ) купує газ, що добувається в Туркменістані, Узбекистані і Казахстані, і перепродує його RosUkrEnergo.
RosUkrEnergo доставляє центральноазіатський газ до російсько-українського кордону і перепродує його "УкрГаз-Енерго" на підставі п'ятирічного договору, укладеного на початку 2006 року.
"УкрГаз-Енерго" частину придбаного в RosUkrEnergo газу поставляє кінцевим споживачам, переважно промисловим підприємствам, частину реалізує "Нафтогазу України" для подальшого забезпечення газом теплопостачальних підприємств і бюджетних установ.
"Нафтогаз України" і "УкрГаз-Енерго" дотепер не уклали договори купівлі-продажу держхолдингу природного газу, що з 1 січня 2008 року споживають теплопостачальні підприємства та бюджетні установи України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас