Крим може залишитися без громадського транспорту та опалення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим може залишитися без громадського транспорту та опалення

Енергетика
223
Місцеві постачальники газу припинили постачати автозаправки метаном, на якому їздить 70% автобусів і таксі республіки. Офіційною причиною відключення палива було оголошено зниження температури повітря. Однак уперше про проблему газопостачання кримська влада заговорила ще 23 січня. За її словами, через споживчі заборгованості від газу може бути відключений весь півострів.
Про неприємний сюрприз водії Криму довідалися вранці 25 січня. На більшості заправок з'явилися оголошення, що через відсутність метану заправка транспорту газом проводитися не буде. Причиною цього була оголошена низька температура повітря.
На думку влади, через те що автозаправки підключені до мереж низького тиску, при подальшому похолоданні газу може не вистачити населенню. Саме тому доти, поки погода не зміниться на краще, було вирішено подачу метану в автозаправки призупинити.
У Росії, та й в усьому світі, метан, відомий також як природний газ, як автомобільне паливо поки використовується набагато рідше, ніж пропан або бензин. Але фахівці стверджують, що в метану є дві великі переваги.
Перша полягає в тому, що це екологічно найбезпечніше моторне паливо, що сьогодні є на ринку. Друга - у тому, що поки це найдешевший вид автомобільного палива. У середньому по Росії метан коштує в 1,8 рази дешевше від пропану, в 2,2 рази дешевше від бензинів А-76, А-80, в 2,5 рази дешевше від солярки, в 2,6 рази дешевше від бензину А-92 і в 3 рази дешевше від бензину А-95/98.
Не виключено, що саме із цієї причини в Криму на метані їздить 70% громадського транспорту. І тепер його робота може бути паралізована. Водії прогнозують зупинку маршруток і легкових таксі. Вони скаржаться, що тепер після зміни їм доведеться простоювати по кілька годин у чергах у ті нечисленні заправки, які продовжують працювати.
Цікаво, що деякі з них належать основному постачальникові природного газу в Крим компанії "Чорноморнафтогаз". У прес-службі підприємства уточнили, що вони діють, тому що підключені до мереж високого тиску.
Варто відзначити, що вперше про проблему газопостачання кримська влада заговорила ще 23 січня. Правда, тоді вона приділила увагу іншому аспекту, а саме споживчим заборгованостям. За січневими розрахунками за енергоносії вони перевищили критичну позначку: за природний газ розрахувалися тільки 35% споживачів півострова.
Про це журналістам повідомив заступник міністра житлово-комунального господарства Анатолій Павлов. За його словами, одним із найбільш злісних неплатників є Міжнародний дитячий центр "Артек". З початку поточного року він жодного разу не заплатив за спожитий природний газ. "По дитячому центрі "Артек" рівень оплати за природний газ становить на сьогоднішній день 0%", - констатував Павлов.
Ситуацію ускладнює і те, що із січня 2008 року ціна на газ збільшилася. Тепер всі бюджетні і промислові підприємства України при споживанні газу повинні укладатися в передбачені ліміти.
У Криму ліміти визначає рівень оплати. Однак на півострові він настільки низький, що Київ піддає його твердій критиці. І у випадку продовження низьких оплат ліміт поставки природного газу для Криму з материка може скоротитися. Але ж від газового палива залежить робота організацій, що поставляють населенню тепло та воду. У потенціалі це і зовсім може привести до відключення котелень.
"При оплаті за газ на 18% котельні не зможуть працювати при таких лімітах і буде припинене теплопостачання", - підкреслив заступник міністра ЖКГ Криму.
Його слова підтвердив генеральний директор Кримтеплокомуненерго Ігор Вайль. Він стверджує, що його підприємство вже недоодержує порядку 600-800 тис. кубів газу по Сімферополю і Євпаторії. "Якщо ми до кінця місяця не вийдемо на рівень оплати хоча б 85%, то ми не будемо мати газу і виробляти теплову енергію не буде з чого", - підкреслив Вайль. Він додав, що гірше за всіх, як і торік, за теплопостачання в Криму розраховується Ялта.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас