ОПЕК вивчить вплив кредитної кризи в США на ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК вивчить вплив кредитної кризи в США на ціни на нафту

Енергетика
196
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) уважно вивчить вплив американської кредитної кризи на ціни на нафту, заявив міністр енергетики і нафти Венесуели Рафаель Рамірес. Члени картелю обговорять це питання на зустрічі 1 лютого у Відні, передає Reuters.
Міністр підкреслив, що Венесуела виступатиме за збереження поточного рівня видобутку чорного золота. "Країнам ОПЕК не слід піддаватися тиску Сполучених Штатів і збільшувати видобуток", - сказав Р.Рамірес.
Нагадаємо, раніше міністр енергетики США Семюель Бодман закликав ОПЕК збільшити об'єми видобутку нафти на найближчому засіданні. Міністр відзначив, що Сполучені Штати проаналізували вплив на поточні ціни на "чорне золото" різних чуток і спекуляцій, які, на думку ОПЕК, і формують високі ціни, і пришли до висновку, що їх вплив незначний. При цьому С.Бодман не уточнив, на скільки, на його думку, картель повинен підвищити видобуток.
У свою чергу президент ОПЕК і міністр нафти Алжиру Шакіб Халіль заявив, що навіть можливе підвищення офіційної квоти нафтовидобутку картелю на найближчому засіданні ОПЕК 1 лютого ц.р. не зможе вплинути на вартість чорного золота. "Збільшення постачань не обов'язково знизить ціни, оскільки останні визначаються іншими чинниками, які не мають відношення до балансу попиту і пропозиції", - сказав він.
За його прогнозами, ціни на нафту в I кварталі 2008 р. варіюватимуться в діапазоні від 80 до 90 дол./бар. В той же час президентові ОПЕК важко зробити прогноз по ситуації на нафтовому ринку на весь 2008 р., відзначивши, що вона залежатиме від можливих ефектів світової кредитної кризи.
На початку січня 2008 р. ціни на ф'ючерси нафти Light Sweet вперше подолали психологічний рубіж в 100 дол./бар., після чого на ринку знов загострилися спекуляції на тему можливого підвищення нафтовидобутку ОПЕК. Проте в наступні дні ціни на нафту скоректувалися до позначки в 90 дол./бар. на тлі регулярних заяв представників картелю про те, що ситуація на нафтовому ринку визначається не об'єктивним співвідношенням попиту і пропозиції, а геополітичними чинниками і спекулятивними операціями на ринку ф'ючерсів.
За даними ОПЕК, попит світової економіки на нафту в 2007 р. досяг 85,8 млн бар./день, що на 1,2 млн бар./день, або на 1,4%, перевищило показник попереднього року. Очікується, що в 2008 р. споживання нафти в світі зросте ще на 1,3 млн бар./день і досягне 87,1 млн бар./день.
У 2008 р. світовий нафтовидобуток поза ОПЕК зросте на 1,03 млн бар. і досягне 50,63 млн бар./день. Проте, як відзначають експерти ОПЕК, цей показник поки викликає певні сумніви.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас