Фінансовий скандал у Франції: 50 тисяч років на виплату боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий скандал у Франції: 50 тисяч років на виплату боргу

1235
Голосний фінансовий скандал, що розгорівся в Парижі, залишається 25 січня в центрі уваги ЗМІ та громадськості. У мільярдних збитках другого за розміром банку Франції звинувачують одну-єдину людину.
4,9 мільярди євро - у таку астрономічну суму оцінюються на даний момент збитки, зазнані одним зі стовпів фінансової системи Франції - другим за розміром банком країни "Сосьете Женераль". Причому звинувачують у цьому одну-єдину людину.
Як свідчать перші підсумки розслідування, 31-річний трейдер Жером Кервьель, один з пересічних, далеко не найбільш високооплачуваних менеджерів, зміг торік обійти комп'ютерну систему безпеки. Не потрапивши в поле зору фінансових контролерів, він зумів заволодіти таким рівнем доступу, що дозволив йому через серію відволікаючих транзакцій робити від імені банку великі ф'ючерсні угоди.
Прорахунки молодого трейдера в зроблені ним ставках обернулися для банку мільярдними збитками. Афера розкрила тільки минулого тижня під час однієї зі стандартних внутрібанківських перевірок. Президент Франції Ніколя Саркозі, що перебуває з візитом в Індії, поспішив заявити, що голосний фінансовий скандал ніяк не зможе підірвати економіку країни. А як президент банку "Сосьете женераль" Даніель Бутон у зв'язку з цим відзначив: "Це одиничний випадок, разовий збиток, викликаний шахрайською угодою, що була настільки витонченою, що залишалася дотепер непоміченою".
Даніель Бутон, з його власних слів, губиться в здогадах, що могло стати мотивом для шахрайства: наскільки відомо, особистої вигоди подібні угоди принести Жерому Кервьелю, швидше за все, не могли. Однак президент банку не відкидає, що трейдер міг бути побічно зацікавлений у тому, щоб поставити "Сосьете Женераль" під удар. Втім, деякі експерти підозрюють, що Жером Кервьель грає в цій історії роль козла відпущення. А відповідальність за багатомільярдні збитки насправді несуть куди більш високопоставлені співробітники банку.
Краще за всіх пояснити свої дії міг би сам підозрюваний - Жером Кервьель, якого товариші по службі характеризують як одинака, помішаного на комп'ютерах. Однак біржовий спекулянт-невдаха після бесіди з начальством у минулі вихідні безвісти зник - його всюди шукають поліція та преса.
Адвокат Кервьеля, щоправда, повідомлення про те, що його підзахисний втік, спростовує. Яке покарання може загрожувати біржовому спекулянтові у випадку, якщо його визнають винним, - поки неясно. Але французькі ЗМІ вже підрахували, що в тому випадку, якби він зберіг колишню позицію в банку з нинішньою зарплатою, то йому довелося б витратити приблизно п'ятдесят тисяч років на те, щоб компенсувати завдані "Сосьете женераль" збитки.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас