Від чого застрахуватися в високосний рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від чого застрахуватися в високосний рік

1440
Мабуть, варто подумати про те, щоб застрахувати себе від мінливої долі
Але що можуть запропонувати страховики?
За народним повір'ям в 2008 році не варто змінювати квартиру, робити ремонт, женитися та виходити заміж. І взагалі кардинально змінювати життя. Високосний рік - період сюрпризів: можна зустріти принца, а можна одержати повістку в суд; виграти мільйон або закласти власний будинок; відправитися на Маямі або всю відпустку провалятися в лікарні.
Лікарі та метрологи не заперечують: коли на сонці з'являються плями, частішають інфаркти, інсульти та ракові хвороби. Особливо не люблять цей рік гіпертоніки: стверджують, що у високосному році частіше болить голова, скаче тиск і ниє серце через надмірно активне сонце.
Мабуть, у високосний рік варто застрахувати своє здоров'я. Але от що цікаво: я звернулася за консультацією в 10 страхових компаній, і скрізь мені пропонували обридлі програми добровільного медичного страхування та страхування від нещасного випадку. Ніхто не запропонував застрахувати плями на сонці!
За словами Святослава Копчи, начальника відділу медичного страхування СК "Ільїчевська" і лікаря-кардіолога, інфарктів і інсультів у високосний рік нітрохи не більше, ніж іншим часом: вони частішають у літню жару через різке коливання температури та спазми судин, а також уночі і над ранок, що викликано виробленням особливих гормонів. У кожному році 365 днів і 6 годин, але шести годин недостатньо для повноцінного дня, тому астрологи вирішили їх не зараховувати. Високосний рік - ті ж 365 днів і 6 годин плюс 18 годин, що дісталися в спадок від трьох попередніх років. Касьянів день - 29 лютого - ніяк не може вплинути на планети та зірки, які переміщаються по небу за заздалегідь заданими траєкторіями.
Одним словом, страховики скептично ставляться до активності сонця.
- І взагалі, це спеціалізація не страховиків і навіть не лікарів, а психологів, - говорить Святослав Михайлович. - Це проблема зайвої недовірливості, тонкості сприйняття та марновірства.
А ще страховики стверджують, що якщо в літню жару в мене буде боліти серце, маючи медичний поліс, я в будь-якому разі зможу звернутися за допомогою до медиків. Сама ж я вважаю інакше: до лікаря-то зможу звернутися (якщо буде потрібно, то і не раз), але де гарантія, що в наступному році страхова компанія не підніме страховий тариф. Адже страховики розраховують тарифи, виходячи з віку, професії, місця проживання та роботи. От і скажуть, що причина моїх хвороб - вік і шкідлива професія. Але ж куди вигідніше зіпхнути нездужання на небесне світило!
Ну так добре, здоров'я - категорія абстрактна. Але невже страхові компанії будуть заперечувати, що у високосний рік в 1,5-2 рази частіше горять ліси та будинки? Невипадково, у минулий високосний, 2004 рік, багато країн оголосили боротьбу з палінням у громадських місцях.
А за даними МНС України, в 2004-му році 81,8% пожеж відбулося в житловому секторі, тоді як в 2003 році - тільки 43,71%. Але страхові компанії не вважають, що у високосний рік квартири горять частіше.
В одній компанії навіть відмітили, що вони - страховики, а не астрологи, їхня робота заснована на чітких математичних розрахунках: теорії імовірності, демографічних даних і розрахунку довгострокових фінансових вкладень. Втім, те, що страховики не враховують мінливості високосного року, для страхувальників тільки плюс. Якщо страхові компанії вважають, що у високосний рік ризики трапляються нітрохи не частіше, ніж в інші три, виходить, і не будуть підвищувати страховий тариф.
Так, страховики не розділяють думки про те, що високосний рік непередбачуваний, але і не заперечують, що в житті трапляються непередбачувані події. Приміром, іноземна страхова компанія Norwich Union склала список найбільш незвичайних, але реальних страхових випадків по КАСКО.
От тільки деякі з них: "замерзла на смерть білка звалилася з дерева, пробила лобове скло та упала на сидіння"; "олень сів на багажник припаркованого автомобіля"; "коли я в'їхав у поворот, одні із дверей відкрилися, і з моєї машини вилетів заморожений шашлик, ударився об інший автомобіль і пошкодив його"; "коли я зупинився, щоб пропустити череду корів, тварини підійшли до автомобіля та облизали всю фарбу на капоті"; "коли я стояв біля світлофора, мені в колошу залетіла оса, я різко натиснув на педаль і врізався у машину спереду"; "я не міг загальмувати, тому що під педаль гальма закотилася картоплина".
Одним словом, у житті буває все. І якщо страхування сонячних плям можна вважати примхою, то раптове підвищення цін на бензин може звести нанівець рентабельність бізнесу, а несправний ліфт стати причиною невдачі в особистому житті.
І не смійтеся! Один раз я не потрапила на побачення, тому що дві години просиділа в ліфті, а мобільних телефонів у ті часи не було. На жаль, парубок мене не дочекався, ну і добре! Але ж я могла б одержати компенсацію від страхової компанії! Однак страховики і не збираються розглядати такі ризики. Принаймні, в Україні. Інша справа - на Заході. Приміром, європейська страхова компанія Hullbery Insurance Company всерйоз пропонує страхування від незвичайних, екзотичних ризиків, а поліс коштує недорого - від EUR12 до EUR30 на рік.
Приміром, якщо вхідні двері зачинились, а ключі залишились з того боку, компанія обіцяє до EUR100 компенсації; ті, хто зіграв у лотерею більше 50 разів, але так жодного разу і не виграли, можуть розраховувати на EUR2,5 тис., якщо, звичайно, придбали поліс за EUR20. На випадок, якщо у власній квартирі вас знімуть прихованою камерою (що трапляється нерідко), компанія обіцяє EUR1 тис. А якщо буде введений сухий закон - тільки EUR500.
За матеріалами:
Особовий Рахунок
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас