Азербайджан запропонував Україні спільну переробку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан запропонував Україні спільну переробку нафти

Енергетика
209
Баку зацікавлене у можливій участі Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки в переробці нафти в Україні та загальній реалізації нафтопродуктів на європейському ринку.
Про це повідомив посол Азербайджанської Республіки в Україні Талят Мусеїб Алієв на зустрічі з міністром палива та енергетики України Юрієм Проданом.
Посол запропонував вивчити питання про створення спільного підприємства з метою поставок сирої нафти з Республіки Азербайджан в Україну і закликав активізувати діяльність спільної робочої групи.
За словами Т.М.Алієва, Азербайджан також зацікавлений у проекті транспортування каспійського газу в європейські країни за маршрутом Азербайджан-Грузія-Україна, що передбачає прокладання газопроводу по дну Чорного моря.
Посол відзначив, що Азербайджан має можливість завантажити потужності нафтопроводу Одеса-Броди, забезпечити поставки до 5 млн т нафти щорічно для переробки на Дрогобицькому і Надвірнянському нафтопереробних заводах, повідомляє прес-служба міністерства.
Під час розмови Продан також відзначив, що питання енергетичного співробітництва в частині диверсифікованості шляхів транспортування енергоресурсів буде розглядатися в Києві на черговому Саміті з енергетичної безпеки в травні поточного року, а також на Саміті країн ГУАМ, проведення якого заплановано на червень у Тбілісі (Грузія).
Міністр також додав, що до проведення енергетичного Саміту українська сторона надасть, на розгляд азербайджанській стороні, проект концепції спільного Балто-Чорноморсько-Каспійського енерготранзитного простору.
За результатами зустрічі сторони прийшли до згоди про необхідність створення представництва НАК "Нафтогаз України" у Республіці Азербайджан.
Напередодні, під час зустрічі в Давосі Президента України Віктора Ющенка з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим також ішла мова про можливість співробітництва України та Азербайджану в проекті нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьськ". Сторони обговорили створення спільного енерготранзитного простору, учасниками якого можуть стати Азербайджан, Грузія, Литва, Польща, Україна, а також Естонія, Латвія, Словаччина, Туреччина, Румунія та Болгарія.
Під час зустрічі президент Азербайджану підтвердив свою участь в Енергетичному саміті в Києві в травні ц.р. Він також має намір у переддень саміту відвідати Україну з офіційним візитом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас