Депутати пропонують підвищити податок на гастролі закордонних виконавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують підвищити податок на гастролі закордонних виконавців

170
Учора організатори концертів закордонних і вітчизняних виконавців виступили проти прийняття законопроекту "Про внесення змін у закон "Про гастрольні заходи в Україні". Зокрема, промоутерів не влаштовує пропозиція збільшити податкову ставку на гастролі іноземних виконавців у сім разів. Один з авторів законопроекту народний депутат Юрій Костенко, навпаки, стверджує, що прагне до європейських норм, і називає майбутнє голосування "іспитом для демократичної коаліції".
Учора керівники компаній, що займаються організацією концертів вітчизняних і закордонних виконавців, скликали прес-конференцію, на якій заявили, що категорично проти прийняття зареєстрованого у Верховній раді законопроекту "Про внесення змін у закон "Про гастрольні заходи в Україні". Зокрема, промоутери виступають проти збільшення податку на гастролі іноземних виконавців з нинішніх 3% до 20%. За словами директора компанії "Єврошоу", що організовує гастролі іноземних виконавців протягом 20 років, Сергія Галузіна, податок на відвідування концертів "сам по собі абсурдний". "Ніде у світі немає подібного закону, - обурюється він. - Якщо ставка збору збільшиться, заплатить за це ціною на квиток вітчизняний глядач". Крім того, на думку пана Галузіна, світові зірки навряд чи погодяться зменшити свій гонорарний фонд, тому будуть "об'їжджати Україну стороною": "У такий спосіб прийняття даного закону може зруйнувати музичний ринок держави".
У той же час один з авторів законопроекту народний депутат Юрій Костенко стверджує, що заяви учасників ринку, зокрема про те, що у світі не існує практики подібних зборів, - "абсолютна неправда": "У Європі діє Організація економічного співробітництва та розвитку, що займається рекомендаціями, який податковий збір (від 15% до 30%) потрібно ввести для кожної європейської країни". За словами депутата, збільшення ставки необхідне "для підтримки вітчизняних виконавців". Так, за 2006 рік при трипроцентній ставці вдалося зібрати всього 1,5 млн грн - при ставці 20% ця сума становила б 80 млн грн. Існуючі на сьогоднішній день умови "стримують національний і культурний розвиток України", тому результати голосування по цьому законопроекті (його планується винести на розгляд парламенту в наступному місяці) стануть "іспитом для демократичної коаліції", упевнений пан Костенко. Тим часом співробітник секретаріату комітету податкової та митної політики Верховної ради, що побажав залишитися неназваним, розповів, що даний проект закону навряд чи буде підтриманий, оскільки "податкова система України не витримає, якщо всі галузі почнуть призначати собі своє власне оподатковування".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас