Великий струс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий струс

Фондовий ринок
819
Практично відразу після ухвалення рішення Кабінетом Міністрів України про розпродаж активів 28 об'єктів, у тому числі і приватизацію в першій половині року контрольних пакетів акцій "Укртелекому", "Одеського припортового заводу" (ОПЗ) і шести блок-пакетів обленерго, на адресу уряду почали звучати критичні зауваження про недоцільність такої програми приватизації на поточний рік. Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква підбиваючи підсумки поточного тижня.
У понеділок, 21 січня із критичними зауваженнями до затвердженої урядом програми приватизації 2007-2008 років виступив і Президент України В. Ющенко.
Глава держави відмітив, що вважає досить поспішним розгляд і прийняття Кабінетом міністрів України 16 січня 2008 року розпорядження про затвердження переліку господарчих товариств, державні пакети акцій яких підлягають першочерговому продажу в 2008 році і державних підприємств та відкритих акціонерних товариств, що підлягають першочерговій підготовці до продажу в 2008 році.
Президент нагадав, що на розширеному засіданні Кабінету міністрів України 26 грудня минулого року він висловив пропозицію, що першочерговим повинне бути прийняття нової редакції Закону України "Про Державну програму приватизації на 2008-2010 роки", що повинен повернути чесну, прозору, конкурентну приватизацію, щоб не повторити колишні помилки, коли конкурсу практично не було.
Віктор Ющенко висловив переконаність у необхідності додаткового вивчення та обґрунтування питання включення в Перелік госптовариств, держпакети акцій (частки) яких підлягають першочерговому продажу в 2008 році, енергопостачальних компаній "Прикарпаттяобленерго", "Львівобленерго", "Одесаобленерго", "Полтаваобленерго", "Сумиобленерго", "Чернігівобленерго".
Президент вважає, що відчуження з державної власності пакетів акцій цих товариств не тільки позбавить державу можливості управління цими стратегічно важливими об'єктами, але і може істотно вплинути на результати діяльності компанії НАК "Енергетична компанія України", якій належать дані пакети акцій, унеможливити виконання взятих нею зобов'язань і погіршити її фінансово-економічний стан.
Крім цього глава держави закликає звернути увагу на те, що окремого підходу вимагає також і рішення щодо Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР). "Це питання потребує урегулювання на міжнародному рівні у зв'язку з тим, що в будівництві даного об'єкта брали участь закордонні країни. Відповідно, ухвалення рішення щодо КГЗКОР без узгодження із країнами-учасницями його будівництва приведе до вкрай негативних наслідків для України", - підкреслює В.Ющенко.
Президент України звернувся до Прем'єр-міністра із проханням вивчити підняті питання, а за результатами аналізу переглянути розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.01.2008 N 81-р і проінформувати його до 15 лютого 2008 року про рішення уряду, після чого невідкладно внести на розгляд Верховної Ради проект закону "Про Державну програму приватизації"
"Питання приватизації має особливе державне значення, воно є одним з національних пріоритетів. Підхід всіх галузей влади до приватизаційного процесу повинен бути погодженим і скоординованим", -підкреслив Президент.
В. Ющенко також закликав уряд прискорити повторний продаж в 2008 році 76% пакета акцій холдингової компанії ВАТ "Луганськтепловоз".
У свою чергу представники Секретаріату Президента заявили, що Президент буде наполягати на прийнятті закону, який би чітко визначив пріоритетні для держави галузі розвитку та способи проведення приватизації. Вибрати 26 перлин і продати їх, а гроші пустити на соціальні цілі - це добре, але не є раціональним кроком розвитку України.
З необхідністю законодавчого закріплення держпрограми приватизації на 2008-2010 роки погоджуються багато експертів, однак при цьому вважають, що в стінах українського парламенту прийняття необхідного для її здійснення закону може затягтися на місяці, що може привести до затягування процесу продажу держмайна в Україні в 2008 році.
У середу, 23 січня на черговому засіданні Кабінету Міністрів, уряд не став приймати яких-небудь рішень щодо скасування або зміни свого розпорядження № 81 від 16 січня, а на прохання Секретаріату Президента переніс розгляд, як даного питання, так і процедури майбутньої приватизації ВАТ "Одеський припортовий завод" на наступне засідання.
Початок чергового тижня для світового біржового ринку виявилося просто катастрофічним.
Тільки в понеділок європейські ринки впали на 5-7%, азіатські на 4-9%, а російські фондові індикатори (РТС і ММВБ) обвалилися в середньому на 7,5%.
Американські інвестори на відміну від європейських і азіатських колег, пережили понеділок більш спокійно.
21 січня торгів на американських біржах не було, у зв'язку з національним святом (День Мартіна Лютера Кінга). А вже у вівторок вранці Федеральна резервна система (ФРС) США на своєму позаплановому засіданні, щоб уникнути краху американських фондових ринків і знизити негативні тенденції для економіки, знизила базову процентну ставку відразу на 0,75 процентних пункту - до 3,5% річних.
Дане рішення ФРС носило по своїй суті безпрецедентний характер і стало найбільш значним її одноразовим зниженням за останні 20 років.
Проте, фінансисти вважають, що навіть таке зниження ставки є недостатньо потужним важелем стримування негативних тенденцій в економіці і не зможе вирішити фундаментальну проблему неліквідності, викликану кризою кредитної системи, що ФРС намагається вирішити тільки зниженням базової процентної ставки. Очікується, що вже за підсумками планового засідання 29-30 січня ФРС, щоб спробувати хоч якось пожвавити економіку, змушена буде знову понизити процентну ставку вже до рівня 3% річні.
Оперативне зниження американської процентної ставки стало короткостроковим стримуючим фактором від подальшої системної корекції світових фондових ринків. У вівторок більшість європейських ринків закрилися в "плюсі", а американські фондові індикатори показали, на тлі обвалу, що відбувся напередодні, світових ринків, незначне зниження національних індексів в 1,5-2%.
Але вже в середу, на міжнародних ринках цінних паперів продовжував панувати песимізм, а ринкова капіталізація світових економік у середньому знизилася ще на 3-5%.
До кінця тижня обстановка на світових біржах трохи стабілізувалася на заявах керівництва США продовжувати здійснювати подальші заходи щодо регулювання фінансової системи (зокрема примушувати банки до послаблення фінансових вимог до підприємств-кредиторів і надання допомоги компаніям, що страхують від дефолтів облігаційні випуски). Також уряд США вирішив вводити податкові пільги в країні. Передбачається, що 117 мільйонам американцям держава виплатить компенсацію за переплачені податки. При цьому загальна сума виплат громадянам може скласти $100 млрд., а бізнес у результаті податкових послаблень одержить до $50 млрд. Більшість фондових ринків вирішили позитивно відіграти пакет заходів щодо стимулювання американської економіки, показавши зростання до закінчення тижня на рівні 2,5-6%.
Україна на поточному тижні також не стояла осторонь від глобального зниження, що почалося, вартості фондових активів, однак втратила на тлі обвалу світових ринків менше 10% від свого максимального зростання.
У понеділок 21 січня, що був шоком для світових біржових ринків, капіталізація українських акцій у середньому знизилася на 3-5%, а індекс ПФТС пішов в "мінус" менш ніж на 2,5%, що при його торішньому більше 135% зростанні стало незначною втратою.
У вівторок капіталізація ліквідних ризикових інструментів у ПФТС знизилася в середньому ще на 5-7%, а індекс ПФТС втратив майже 3,6%, показавши найбільше своє одноденне зниження із серпня 2007 року.
У середу, 23 січня фондовий індикатор ПФТС "полегшав" ще на 2,09%, скотившись до значення 1091,03 індексних пункту.
Однак у четвер 24 січня український біржовий ринок, підтримавши загальносвітовий ціновий підйом, показав зростання по більшості ліквідних ризикових паперів в 2,5-6%, а індекс ПФТС додав за сесію 35,95 індексних пункту (+3,29%), досягши поточного свого значення 1126,98 індексних пункту і знизивши наслідки корекції до 6,75%.
У цілому за період корекції з 15 до 23 січня індекс ПФТС знизився від свого історичного максимуму (1208,61 індексних пункту) на 117,58 індексних пункту або 9,73%. Імовірно, найближчим часом український біржовий ринок продовжить залишатися вкрай нестабільним, і орієнтуючись на загальносвітовий тренд буде коливатися в діапазоні 8-12%, проте, фундаментальних причин для обвалу більш ніж на 25% для українського фондового ринку в цей час немає.
В Америці дійсно спостерігається "загасання" економічного розвитку, у тому числі знижується інтерес до інвестування, зокрема до покупки нерухомості, а оскільки практично всі угоди здійснюються на умовах кредитування, це відображається на банках, які зазнають колосальних збитків через дефіцит нових інвестиційних ресурсів і ліквідності. Для України загальносвітова фінансова криза може бути небезпечною в основному тим, що кредити для наших підприємств на світовому ринку значно подорожчають. Великою проблемою це може обернутися для компаній-експортерів: нестійка валютна політика на світових товарних ринках буде впливати на операційну діяльність тої чи іншої компанії. Однак, оскільки в цілому наша країна поки недостатньо інтегрована у світову економіку, можна говорити про те, що в повному обсязі ці загрози можуть бути реалізовані тільки в тому випадку, якщо відбудеться глобальний світовий фінансовий крах.
Українська як фінансова, так тим більше фондова система на сьогоднішній день ще незначно інтегровані у світову систему капіталу, щоб настільки глобально реагувати на кризу ліквідності, що настала в США, та уповільнення темпів зростання європейської та американської економік. Більше того, існує низка внутрішніх факторів, які, на мій погляд, не дозволять українському біржовому ринку значно впасти.
До них належать, насамперед, незначна ємність вітчизняного біржового ринку, певний дефіцит інвестиційно привабливого фондового інструментарію на організованому фондовому ринку і більш значний приплив на українські біржі внутрішніх інвестиційних ресурсів, які тільки через українські ІСІ в 2008 році можуть скласти додатково ще кілька мільярдів гривень.
Важливим фактором для загальної інвестиційної привабливості країни також є проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році і плани із продажу хоча б декількох великих підприємств в 2008 році.
Якщо українському уряду вдасться за підсумками року втримати інфляцію на рівні 12-14%, домогтися зростання ВВП більш ніж 6% і провести вдалу приватизацію, то українському фондовому ринку, навіть незважаючи на загальносвітовий фондовий песимізм, що панує на даний час на світових біржах, в 2008 році буде цілком під силу домогтися зростання капіталізації українських акцій не менше ніж 30%.
За тиждень середньоденні торги ризиковими інструментами в ПФТС практично не змінилися. Якщо на попередньому тижні щоденні торги акціями становили в середньому 55,15 млн. грн., то у звітний період вони трохи виросли до середньоденних оборотів на рівні 57,26 млн. грн. При цьому протягом тижня інтерес до торгів цінними паперами другого ешелону був вищим, ніж до торгівлі "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС знизилася до 45,0%, при їхньому торговельному обороті на попередньому тижні 51,67%.
Індекс ПФТС за тиждень втратив 57,93 пункту (-4,89%), знизившись із 1184,91 індексних пункту на 18 січня, до значення в 1126,98 індексних пункту, станом на 24 січня. На попередньому тижні індекс ПФТС виріс на 0,89% або 10,43 індексних пункту.
З початку тижня в ПФТС пройшли торги цінними паперами на 592,55 млн. грн., з яких 229,03 млн. грн. (38,65%) склала торгівля акціями. Тиждень назад обсяг торгів у ПФТС був в 1,71 рази більшим, досягши 1,01 млрд. грн., з яких 275,74 млн. грн. або 27,28% від загальної торговельної маси біржі, наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС зменшився майже на 19 млн. грн., склавши 94,16 млн. грн. (-16,64%), а пропозиція на продаж акцій знизилася до 111,23 млн. грн. (-10,72%).
Лідером торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (обсяг торгів - 16,58 млн. грн.). З початку тижня з акціями заводу було укладено 135 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 487,6 грн. (-3,25%), на продаж - 489,5 грн. (-3,17%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 489,0 грн. (-3,17%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій підприємства становить 0,39%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Центренерго" (обсяг торгів - 15,13 млн. грн.). За тиждень із акціями генерувальної компанії у торговельній системі відбулося 116 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 26,35 грн. (-6,39%), на продаж - 26,55 грн. (-6,51%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 26,47 грн. (-6,48%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій підприємства становить 0,76%.
Третє місце зайняли цінні папери ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (обсяг торгів - 13,07 млн. грн.). За 4 дні тижня з акціями емітента було укладено 108 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,61 грн. (-8,61%), на продаж - 0,62 грн. (-7,26%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 0,59 грн. (-11,41%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій меткомбінату становить 1,64%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень знизився до 85,29 млн. грн. (-27,98%), а загальна пропозиція на продаж склала 99,1 млн. грн. (-29,41%).
У лідери торгів тижня на ринку корпоративних боргових паперів вийшли облігації компаній "Міжнародний аеропорт Бориспіль" (серія В) (обсяг торгів - 50,41 млн. грн.), "Родовід Банк" (серія С) (обсяг торгів - 41,42 млн. грн.) і "Дружба народів Нова" (серія В) (обсяг торгів - 36,28 млн. грн.)
На ринку держпаперів торги пройшли на 19,34 млн. грн.
На поточному тижні Міністерство фінансів України оголосило, що має намір у першому кварталі 2008 року регулярно пропонувати облігації внутрішнього державного запозичення (ОВДЗ) зі строками погашення два, три, п'ять і сім років, розраховуючи щомісяця одержувати від їх продажу не менше 300 млн. грн.
При цьому випуски ОВДЗ будуть щотижня дорозміщуватися, поки обсяг розміщення кожного випуску стане не менше ніж 1,0 млрд. грн. З початку 2008 року Мінфін уже залучив у бюджет за рахунок розміщення ОВДЗ 231,87 млн. грн.
Відповідно до держбюджету-2008, уряд України цього року планує наростити запозичення на внутрішньому ринку в 2,1 рази - до 7,776 млрд. грн., тоді як на зовнішньому ринку він має намір залучити 8,098 млрд. грн.
У ПФТС на 24 січня пропозиція на продаж держпаперів знизилоая до 2,8 млн. грн. (-56,86%), а попит на покупку склав 9,29 млн. грн. (-28,04%).
На ринку держпаперів торгувалися ОВДЗ зі строком погашення 03.09.2008 р. (обсяг торгів - 15,33 млн. грн.) і ОВДЗ зі строком погашення 01.04.2009 р. (обсяг торгів - 4,01 млн. грн.).
На ринку муніципальних паперів до кінця тижня загальний попит на покупку муніципальних бондів знизився до 7,38 млн. грн. (-50,9%), а загальна пропозиція на їхній продаж склала 10,67 млн. грн. (-17,35%).
Протягом тижня торгувалися тільки облігації Луганської міської ради (серія В) (обсяг торгів - 1,05 млн. грн.).
За видами торгованих у ПФТС цінних паперів перше місце зайняв ринок корпоративних облігацій.
За період з 21 до 24 січня торги бондами корпорацій пройшли на суму в 343,13 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 57,91%. За попередній тиждень корпоративних облігацій у ПФТС наторгували на 662,08 млн. грн., а їхня частка в загальних оборотах біржі була 65,5%.
На другому місці перебуває ринок акцій. З початку тижня акцій наторгували на 229,03 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 38,65%. Тиждень назад торги на даному ринку досягли 275,74 млн. грн. або 27,28% від сукупного торговельного обороту ПФТС.
Третій рядок поточного рейтингу торгів зайняв ринок державних облігацій. За поточний тиждень торги на даному ринку склали 19,34 млн. грн. при долі ринку в 3,26%. Тиждень назад торговельний оборот на ринку держпаперів досяг 39,51 млн. грн., а його частка в ПФТС склала 3,91%.
На четвертому місці за підсумками торгів тижня виявився ринок муніципальних облігацій з обсягом торгів 1,05 млн. грн. і часткою ринку 0,18% від загального обороту біржі. На попередньому тижні торговельний оборот на ринку муніципальних бондів досяг 33,5 млн. грн. або 3,31% від загального тижневого обороту ПФТС.
З початку року індекс ПФТС зменшився на 47,04 пункту або 4,01%, знизившись із позначки 1174,02 індексних пункту на 28 грудня 2007 року, до значення 1126,98 індексних пункту, станом на 24 січня 2008 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (21.01.08- 24.01.08)*
* сума торгів наведена без урахування анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань по "блакитних фішках" за період (18.01.08 - 24.01.08)
На ринку, що коректується, найбільш успішними ліквідними цінними паперами можна вважати акції емітентів, які зуміли зберегти свою ринкову капіталізацію, або найменше знизили вартість за ціною покупки.
За даним критерієм у лідери поточного тижня можна поставити акції ВАТ "Полтавський ГЗК", ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" і ВАТ "Дніпроенерго".
За тиждень ціна на покупку акцій ВАТ "Полтавський ГЗК" у ПФТС знизилася на піввідсотка, а кращі котирування мали вигляд: на покупку - 78,1 грн. (-0,51%) за акцію, на продаж - 80,0 грн. (-5,33%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 86,0 грн. (+2,02%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента до закінчення тижня склав 2,43%. З початку тижня із цінними паперами гірничозбагачувального комбінату відбулося 7 угод на 2,48 млн. грн.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча". Кращі котирування акцій емітента до кінця тижня склали: на покупку - 6,75 грн. (-2,17%) за акцію, на продаж - 7,03 грн. (-0,99%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 7,0 грн. (не змінилася з попереднього тижня) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 4,15%. Протягом тижня з акціями меткомбінату відбулися 30 угод на 3,0 млн. грн.
Замикають ТОП-3 тижневі рейтинги "блакитних фішок", цінні папери ВАТ "Дніпроенерго". Кращі котирування акцій підприємства до кінця тижня мали вигляд: на покупку - 2400,0 грн. (-2,44%) за акцію, на продаж - 2470,0 грн. (-3,25%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 2460,0 грн. (-3,15%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента до закінчення тижня склав 2,92%. З початку тижня із цінними паперами компанії відбулося 10 угод на 1,68 млн. грн.
Аутсайдером тижня стали цінні папери ВАТ "Райффайзен Банк Аваль". На 24 січня кращі котирування акцій фінансової установи в ПФТС мали вигляд: на покупку - 1,01 грн. (-9,42%) за акцію, на продаж - 1,045 грн. (-8,33%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 1,03 грн. (-9,65%). Спред між кращими котируваннями становить 3,47%. З початку тижня з акціями банку була укладена 41 угода на 4,07 млн. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас