Продавати дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавати дорого

Казна та Політика
617
Поки питання, хто займе крісло головного приватизатора країни, залишається відкритим. Втім, на цю посаду пропонують нардепа від фракції БЮТ Андрія Портнова. У будь-якому разі це буде людина Юлії Тимошенко. І саме їй в 2008 році потрібно вирішувати ключові питання роздержавлення.
На думку директора міжнародного інституту приватизації, керування власністю та інвестицій Олександра Рябченка, пані Тимошенко гарна для української приватизації тим, що при ній продажі будуть дорогими. "Вона обов'язково захоче продемонструвати, що до неї продавали непрозоро і дешево. Що приватизація "Криворіжсталі" за $24 млрд. не виняток, а правило", - упевнений експерт.
В 2008 році акцент буде зроблений на відкриті аукціони з підвищенням ціни, а також на біржові продажі, сходяться на думці аналітики. Питання про те, чим же буде торгувати в новому році ФДМУ, уже активно обговорюється. Як повідомили у Фонді держмайна, "профільні міністерства вже подали свої пропозиції, і фахівці фонду вже працюють над складанням переліку для продажів.
До нового року глава фонду Валентина Семенюк "нашкрябала по засіках" держвласності для продажу на 4 млрд. грн. - це без урахування "Укртелекому" та Одеського припортового заводу (ОПЗ). Згодом цей список буде коректуватися і затверджуватися Кабміном. Але з урахуванням вищезгаданих "блакитних фішок" уряд Тимошенко напевно захоче одержати від приватизації в році, що наступив, більше 6,5 млрд. грн., запланованих у бюджеті її попередником Віктором Януковичем. Уже в останніх числах грудня фігурувала цифра 8,5 млрд. грн., але і вона може зрости. Тим більше що новий уряд має намір в 2008 році покривати дефіцит бюджету тільки за рахунок доходів від приватизації.
Продавати є що
В Україні ще є що продавати, стверджують аналітики. На думку Олександра Рябченка, державі залишилося тільки відмовитися від бажання мати непрозорі монопольні держструктури, такі як, наприклад, "Нафтогаз України". Експерт вважає, що логічніше було б продати хоча б 5% акцій компанії, і вбити при цьому відразу двох зайців: поповнити бюджет і зробити прозорішою, підвищити капіталізацію самої компанії.
Ймовірно на продаж будуть виведені компанії, що раніше не підлягали приватизації, наприклад ті, на яких директори призначалися за політичним "забарвленням". Фінансовий аналітик ІК "Мілленніум Капітал" Олена Дегрік вважає, що ймовірність роздержавлення "Турбоатома" та "Електротяжмаша" у нинішньому році дуже висока.
Чи буде відновлена приватизація в енергетику, сказати складно. З одного боку, новий уряд скасував постанову попередників про вилучення в "Енергетичної компанії України" і передачі ФДМ дрібних пакетів шести обленерго для наступної реалізації. З іншого боку, експерти припускають, що продаж таки буде відновлено. На думку Михайла Чечетова, народного депутата від Партії регіонів, раз вже Україна пішла по шляху приватизації в цій галузі, даний процес потрібно завершити, залишивши в держвласності тільки атомні станції. Буде запропонована на продаж і теплова генерація, вважають фахівці, оскільки іншого виходу в держави просто немає. Актуальною знову може виявитися пропозиція продавати підприємства із землею.
І забирати є що
У році, що наступив, Україна не тільки почує, але і знову відчує всі "принадності" реприватизаційних скандалів. Нинішній спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк відзначив, що напевно не будуть створюватися "чорні списки" претендентів на реприватизацію, як це було в 2005 році, і що ніхто не збирається більше повторювати минулих помилок. Але, на думку експертів, деякі з раніше проданих підприємств все-таки потраплять під "гарячу руку" прем'єр-міністра. Так, за всіма передумовами, "Луганськтепловоз" стане другою "Криворіжсталлю" - завод повернуть у держвласність і продадуть на відкритих торгах. Таким чином, Тимошенко зможе виконати свої передвиборні обіцянки і на цьому об'єкті продемонструвати, що в держави було "украдено" більше $100 млн.
Головне, щоб процеси повернення проданих об'єктів не стали масовими, що мають політичне підґрунтя, інакше це виявиться "інвестиційною загибеллю для країни", сходяться на думці як експерти, так і політики.
У той же час, незважаючи на оптимістичні прогнози щодо приватизації енергетичних об'єктів країни в році, що наступив, торішній інцидент із "Дніпроенерго" змусить задуматися будь-якого приватного інвестора, що бажає придбати активи в даній сфері та переглянути ризики, які можуть виникнути з покупкою генерувальних підприємств. Нагадаємо, що до приходу приватного інвестора "Дніпроенерго" являло собою типовий приклад більшості генерувальних компаній країни: істотні обсяги заборгованості перед кредиторами (при цьому держава не брала участь у керуванні компанією, тому що це здійснював комітет кредиторів), застаріле обладнання, що вимагає негайної модернізації, соціальні об'єкти, що перебувають у критичному стані. Крім того, як і в більшості генкомпаній країни, борги "Дніпроенерго" стрімко росли. Держава, зі свого боку, не приділяла належну увагу поліпшенню фінансових і інфраструктурних питань, та і не могла цього робити в силу існуючих юридичних обмежень.
У серпні минулого року вуглевидобувні підприємства "Павлоградвугілля" і "Шахта "Комсомолець Донбасу" (входять в "ДПЕК") у результаті відкритого конкурсу одержали право виступити інвесторами та викупити акції додемісії "Дніпроенерго" - близько 28%. У результаті інвестори сконцентрували 44,2% статутного фонду енергогенеруючої компанії. При цьому вони погасили близько 1 млрд. грн. кредиторської заборгованості, переважно перед державними структурами (Мінфін, Держрезерв, "Нафтогаз" і т.д.) і взяли на себе безпрецедентні зобов'язання інвестувати в розвиток виробничих потужностей і соціальної сфери енергокомпанії.
Реакція з боку опозиції виявилася блискавичною. Перший камінь "у город" Ріната Ахметова кинула Юлія Тимошенко, жорстко розкритикувавши покупку акцій "Дніпроенерго" компанією "ДПЕК". За її словами, підприємство було за безцінь, без інвестзобов’язань і на неконкурентних умовах передано структурам, які пов'язані з нардепом від Партії регіонів Ахметовим. Тимошенко тоді запевнила, що всі підприємства, передані в приватні руки з порушенням законодавства, будуть повернуті державі.
Причину обурення нинішнього прем'єр-міністра учасники ринку пов'язують із тим, що "Дніпроенерго" виявилося в сфері інтересів групи "Приват". Саме Південний ГЗК, що входить у зону впливу бізнесу Ігоря Коломойського, оскаржив в Апеляційному господарському суді Запорізької області внесення змін у план санації ВАТ "Дніпроенерго", що передбачає збільшення статутного капіталу та проведення додемісії акцій.
Тим часом у вересні 2007 року
"Дніпроенерго" і компанії, що входять в "ДПЕК", підписали інвестиційний договір у рамках нового плану санації генкомпанії. У рамках договору вони зобов'язуються інвестувати в реконструкцію та модернізацію генерувальних потужностей "Дніпроенерго", а також у технічне переоснащення та капремонти об'єктів соціальної сфери компанії $200 млн. протягом п'яти років.
А після підписання мирової угоди інвесторів із кредиторами всі борги були відразу погашені живими грішми без реструктуризації.
Зайнявши крісло прем'єр-міністра, Юлія Тимошенко опинилась перед вибором. Цілком ймовірно, її кроки будуть не настільки радикальними, як у часи опозиції. Щоб виконати заявлені завдання, вона піде на поступки. Підтримка з боку інвесторів - те, що необхідно сьогодні пані Тимошенко. Адже не всяке повернення в держвласність себе виправдовує. У випадку з енергетичними компаніями реприватизація може не тільки зірвати плани їхнього продажу і перехід до моделі вільного ринку, але і надовго відбити бажання інвесторів вкладати кошти в генерувальні об'єкти, без ризику втратити їх у найближчому майбутньому.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас