Експерт: Щоб зробити "Укрзалізницю" прибутковою, потрібно починати з тарифної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Щоб зробити "Укрзалізницю" прибутковою, потрібно починати з тарифної політики

Казна та Політика
188
Щоб зробити "Укрзалізницю" високоприбутковою, треба починати із продуманої тарифної політики і чітко визначитися, що можна зробити самим, а що віддати приватному бізнесу на прийнятних умовах.
Таку думку висловив РБК-Україна директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, коментуючи заяву міністра транспорту та зв'язку Йосипа Вінського про те, що "Укрзалізниця" буде перебувати в держвласності, і, при цьому, вона повинна стати прибутковим підприємством.
Дуже важливий момент - тарифна політика в даному секторі, відзначив І.Бураковський. На його погляд, проблема в тому, що для тарифної політики "Укрзалізниці" характерне коло субсидувань, коли одні види перевезень субсидіюють інші. "Часто субсидування мають соціально виражений аспект, наприклад, коли промислові перевізники субсидіюють пасажирські перевезення, - сказав Бураковський.- Очевидно, такі моменти потрібно прибирати".
Закордонний досвід роботи державних структур показав, що структури типу "Укрзалізниці" можуть бути прибутковими, якщо керування ними здійснюється на нормальній комерційній основі, сказав експерт.
"Як тільки починається вплив держави на вирішення стратегічних завдань у подібних структурах, відразу ж виникають проблеми, - відзначив Бураковський. - Якщо говорити про "Укрзалізницю", то держава може залучати приватний капітал для вирішення певних завдань, таких як, створення приватних поїздів, перевізних компаній".
Тримати в держвласності таку структуру як "Укрзалізниця" можливо, але реалізація такого проекту буде непростою, вважає Бураковський.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас