Тимошенко виступає за перегляд тарифів на транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко виступає за перегляд тарифів на транзит газу

Енергетика
166
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко має намір ініціювати перегляд тарифів на транзит газу територією України.
Про це вона заявила сьогодні на прес-конференції в Кабінеті міністрів. "Сьогодні, коли ціна на газ для України збільшилася практично в 3 рази, ціна на транзит залишилася практично незмінною. Прийшов час провести щодо цього питання дискусію з російською стороною", - сказала вона.
Тимошенко також повідомила, що доручила провести маркетингове дослідження вартості транзиту газу через територію країн, що мають таку ж розвинену газотранспортну систему, як в Україні. "За результатами цього дослідження будуть отримані середні показники вартості. І із цими аргументами ми будемо виходити на переговори", - сказала прем'єр-міністр.
Необхідно відзначити, що під час зустрічі 17 січня ц.р. у Москві голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера з головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною, останній не робив пропозицій щодо зміни умов оплати за транзит російського газу територією України.
Нагадаємо, транзит газу через Україну в країни Європи в 2007 р. скоротився в порівнянні з 2006 р. на 1,5% - до 112,1 млрд куб. м, за оперативними даними "Нафтогазу України". Основною причиною зменшення обсягів транзиту газу стало скорочення відбору природного газу споживачами європейських країн у результаті аномально теплої погоди.
У той же час транзит газу через Україну в країни СНД знизився в 2007 р. у порівнянні з 2006 р. на 79,1% - до 3,1 млрд куб. м з 14,8 млрд куб. м. У тому числі поставки в Молдавію зросли на 8% - до 2,7 млрд куб. м, у РФ - знизилися на 96,7% - до 400 млн куб. м з 12,3 млрд куб м. Основною причиною зменшення обсягів транзиту газу стала переорієнтація ВАТ "Газпром" постачання газу на південь Російської Федерації через введений в експлуатацію газопровід "Октябрьская-Сохрановка" в обхід України.
Транзит природного газу через територію України здійснюється відповідно до умов довгострокового контракту між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", що діє до 2013 р. Газотранспортна система України складається з 36,6 тис. км магістральних газопроводів. Оператором системи є дочірня Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" компанія "Укртрансгаз".
Як повідомлялося, "Газпром" 4 грудня минулого року підняв ціну на газ для України на 2008 р. з 130 до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Одночасно, відповідно до домовленостей, підвищена ставка транзиту газу територією України, що збільшилася з 1,6 дол. до 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км. Ставка транзиту газу територією Росії для України на 2008 р. також визначена на рівні 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас