Більша частина ринку оренди житла залишається в тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більша частина ринку оренди житла залишається в тіні

Нерухомість
1263
Саме стільки хазяїв платить податки. Однак ніхто не сумнівається, що їх набагато більше.
Час від часу держава намагається охопити податками якнайбільше квартиродавців, однак успіхи в цій справі незначні. Більша частина ринку, як і колись, в тіні.
Основна причина - у тому, що складання договору оренди, легалізація, і, отже, сплата всіх податків невигідні як орендарям, так і орендодавцям.
Іншими словами, наявність договору нікого ні від чого не захищає. У нас не діє система юридичного захисту договорів, говорять юристи. Це наша глобальна проблема.
Пронесе - не пронесе
Наприкінці минулого року ще попередній уряд вкотре взявся за несумлінних квартиродавців.
Дотепер податкова інспекція виявляла орендовані без сплати податків квартири в основному за даними ЖЕКів, міліції, сусідів і т.д. Планових рейдів за участю представників податкової адміністрації в нас не проводиться через відсутність фізичних можливостей для цього. Ноу-хау ж полягало в тому, щоб змусити мешканців самим "засвітити" квартири, що знімаються ними. Що за цим піде, неважко здогадатися.
Природно, якщо квартиранти мають намір жити в цій квартирі, вони подібного не зроблять. З'їхавши ж, вони можуть спробувати помститися хазяям, але тоді буде важко довести факт одержання останніми доходу від оренди. А на візит податківців відреагують просто - не відкриють двері. Довести ж що-небудь за допомогою побічних доказів (наприклад, свідчення сусідів), украй складно.
Хазяїн скаже, що в нього живуть родичі, а грошей він не бере. "Притягти до адміністративної відповідальності власника квартири тільки на підставі відомостей квартиронаймачів або сусідів дуже складно, а то і зовсім неможливо", - говорять у юридичній компанії "Александров і партнери". Іншими словами, якщо хазяїн піде в глуху незізнанку, йому ніхто нічого не зробить. Якщо ж добровільно погодиться заплатити, це його особиста справа.
А от що стосується ринку орендованого житла, то обчислити такі квартири можна просто за оголошеннями в Інтернеті, газеті "АВІЗО" та інших виданнях. Нинішній уряд, задекларувавши соціальні програми, буде змушений розширювати податкову базу, так що пильної уваги до даної проблеми довго чекати не прийдеться.
За даними порталу Domik.net, середня вартість оренди 1-3 кімнатних квартир у Києві знизилася в перші тижні нового року в межах 0,82% ($8) до 967 долара за квартиру на місяць. При цьому найдешевшим залишався Деснянський район, із середнім показником 558 долара, найдорожчим - Печерський район, де середня вартість оренди квартири склала 1 530 доларів на місяць.
Однокімнатна в Шевченківському районі коштує 675 дол. на місяць, Голосіївському - 678, Солом’янському - 610, Подільському - 519, Дарницькому - 608, Оболоньському і Святошинському - по 562, Дніпровському - 536, Деснянському - 482. При цьому найбільше квартир здається в Шевченківському районі - 23%, далі йде Печерський район - 14%, потім Дарницький - 12%, Дніпровський - 10%, Оболоньський і Солом’янський - по 9%.
За словами Віктора Левченка, начальника відділу управління оподатковування фізосіб ДПА Києва, за рік орендодавці відраховують у бюджет 34 млн грн. Торік було оштрафовано порядку 400 власників квартир за несплату податків.
У цілому ж, за даними податкової інспекції, скарбниця втрачає порядку 1,5 млрд дол. на рік від несплати даного податку.
Віддай кесареві кесареве
Відповідно до закону "Про податки на доходи фізичних осіб", орендодавці зобов'язані платити 15% доходу від здаваного житла. Алгоритм цієї процедури наступний. Домовившись із квартиронаймачами, ви складаєте договір оренди, що повинен бути зареєстрований у нотаріуса. Нотаріус же зобов'язаний повідомляти податковий орган за місцем проживання платника податків. Останній же зобов'язаний вносити податок щокварталу.
У випадку ухиляння від сплати податку квартироздавач підлягає штрафу в розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів. Це виллється в 17 тис. грн.
Насправді ж у нас договір зазвичай складає представник агентства нерухомості, що виступає посередником при здачі квартири в оренду. Єдине, що там обумовлюється, це що у випадку дострокового розірвання договору з ініціативи орендодавця останній зобов'язаний відшкодувати орендарям вартість послуг ріелтора.
Такий договір фактично юридичної чинності не має, саме агентство в договорі не фігурує. Випадки, коли б удалося в суді щось відстояти за наявності такого договору, практично невідомі.
За словами юристів, договір повинен бути складений на конкретний термін і з конкретними пунктами відповідальності за його порушення. За наявності такого документа хазяїн квартири не вижене квартирантів раніше, ніж домовилися раніше, і не збільшить плату за оренду.
Те ж стосується і квартиродавців. Договір повинен був би убезпечити їх від обману, псування майна, завдання збитку третім особам (наприклад, квартиранти затопили сусідів).
Такі договори були б вигідні обом сторонам, і їх би укладали. Поки що ж наявність договору - це лише привід сплатити податок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас