Підводні рифи іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підводні рифи іпотеки

Нерухомість
1289
Навіть тим, чиї доходи явно не встигають за збільшенням цін на нерухомість. З іншого боку, підводних каменів і складностей тут теж вистачає.
Доходи та поручителі
Якщо ви працюєте на підприємстві, де ваша офіційна зарплата дорівнює 580 гривням, бухгалтерія може не видати довідку про ваш реальний заробіток. Хоча авторові статті повезло: і при першій покупці, і при другій довідки мені видали.
У першому випадку - зарплата була "біла", але я одержала довідку наприкінці грудня і відразу звільнилася, а квартиру купила на початку березня. Але не без допомоги агентства, що нібито виступило за мене поручителем. За послуги я заплатила 300 доларів. Удруге у мене була вже кредитна історія, але - "чорна зарплата". На щастя, фінансовий директор пішов мені назустріч, і мені видали довідку з моєю реальною зарплатою, що була в 8 разів вищою від тої, що я одержувала офіційно.
Зараз багато банків не хочуть ризикувати і найчастіше не розглядають неофіційну частину ваших доходів. Так що прийдеться шукати банк, що розглядає в позичальників як офіційну, так і неофіційну зарплату та додаткові неофіційні доходи.
Якщо заробітна плата не досить висока, жінка незаміжня, або в чоловіка - занадто велика відповідальність (сім'я, діти), банк може вимагати поручителя - людину, що готова взяти на себе зобов'язання з виплати кредиту, на випадок, якщо позичальник не зможе платити кредит з певних причин. На пошуки поручителя та оформлення документів піде чимало часу.
Строки і перспективи
Банк може видати кредит не на 20-30 років, як ви розраховували, а на 10-15. З одного боку, це зменшує суму переплати за квартиру, але, з іншого, - кілька років прийдеться працювати на свою квартиру, брати додаткову роботу та рахувати кожну копійку.
Ви можете взяти кредит, наприклад, під 12%, а через рік зміниться економічна ситуація в країні, і банки зменшать відсотки. Як це трапилося зі мною - я плачу кредит під 14,5%. І прийдеться виплачувати відсотки, вказані в договорі. Так, у договорі банки вказують можливість перегляду відсотків через 1-2 роки, але, за запевненнями працівників банків, цей пункт вказується для того, щоб підвищити процентну ставку, а не знизити.
Незважаючи на те, що ми живемо в Україні, покупка і продаж нерухомості здійснюється в доларах. І добре, якщо через рік курс долара впаде. До речі, навіть якщо і на кілька пунктів, - позичальникові це вигідно.
Приміром, моя перша виплата в березні 2005 року склала 425 доларів або 2287 гривень, а вже через місяць, коли долар упав - 422 долара або 2110 гривень. Але якщо курс долара підніметься, а заробітну плату ви будете одержувати в гривнях, прийдеться "викидати" кілька сотень зі своєї кревної зарплати. До речі, платити прийдеться більше і перед Новим роком, коли курс долара традиційно піднімається.
Банк, розглядаючи заяву, погоджується видати не просто гроші, а відсотки в грошах від вартості квартири. Її вартість оцінюють банківські експерти, і, як показує практика, оцінюють трохи нижче, ніж вона коштує на ринку. І тому потрібно мати кілька сотень і навіть тисяч доларів у запасі. Наприклад, ринкова ціна -85 000, а банк оцінив квартиру в 77 000 і готовий видати кредит - 80% від вартості квартири. При 85 000 це буде - 68 000, а при 77 000 -61 600.
Додаткові видатки
Купуючи квартиру, потрібно враховувати, що крім погашення кредиту та відсотків потрібно заплатити чималу суму на покупку квартири та оформлення кредиту. Отже, за що і скільки потрібно буде платити.
1.5% від вартості квартири - агентству нерухомості за пошуки квартири, перевірки її ліквідності та безпеки, допомогу у взаємодії з банком.
2.1% - від вартості квартири - у пенсійний фонд
3. 1-2% - за відкриття банківського рахунку та банківські операції при оформленні і видачі кредиту.
4.0,5 -1% за страхування нерухомості, від вартості квартири.
5.0,1% від оцінної вартості нерухомості - держмито при купівлі квартири
Отже, якщо вартість квартири 90 000, додаткові видатки складуть:
Агентству нерухомості - 4500 доларів
Пенсійний фонд - 900 доларів
Відкриття банківського рахунку та обслуговування банку - 900-1800 доларів
Страхування - 450-900 доларів
Держмито при купівлі квартири - 90 доларів
Разом: 5990 доларів
Крім того:
6. Оцінка вартості квартири та перевірка її стану банком (при купівлі квартири в банку - це обов'язкова умова) - 250-300 гривень
7. Нотаріальні послуги - у відповідність із індивідуальними тарифами приватних нотаріусів - близько 200-300 гривень.
8. Вартість довідок у БТІ (Бюро технічної інформації) - від 30 до 100 залежно від строків.
9. Довідка-виписка з єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна -30-50 гривень.
Разом: 510-750 гривень
Якщо перед покупкою квартири ви продаєте іншу квартиру, вам доведеться заплатити держмито -1% від вартості квартири.
А, виходить, потрібно буде мати додаткові кошти -300-500 доларів.
Крім того, потрібно враховувати, що при покупці квартири в кредит, вам доведеться бути законослухняним і платити по всіх рахунках офіційно.
Ангеліна Крок
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас