Україна повернулась до ідеї транзиту нафти з Каспію замість російської — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна повернулась до ідеї транзиту нафти з Каспію замість російської

Енергетика
194
Україна, чий новий уряд висловлюється за ревізію угод, укладених попередниками з компаніями РФ, повернулася до ідеї поставок каспійської нафти трубопроводом Одеса-Броди, що уже кілька років прокачує російську нафту.
Міністр палива та енергетики Юрій Продан доручив українській транспортній монополії Укртранснафта "терміново розглянути" можливість організації поставок каспійської нафти на український НПЗ за даним маршрутом, повідомило міністерство у вівторок.
Трубопровід Одеса-Броди будувався для поставок каспійської нафти європейським споживачам, однак до 2004 року простоював, тому що Київ не зумів знайти постачальників нафти в Казахстані, Азербайджані та інших країнах Каспійського басейну.
У підсумку Україна підписала угоду з російсько-британською компанією ТНК-ВР про реверсне використання маршруту із щорічним прокачуванням до дев'яти мільйонів тонн нафти в напрямку терміналу Південний у районі чорноморського порту Одеса.
Трубопровід довжиною 674 побудований в 2002 році і дозволяє доставляти до 14 мільйонів тонн нафти на рік. В 2007 році прокачування нафтопроводом виросло до 9,06 мільйона тонн із 3,42 мільйони в 2006 році.
У середині січня два західних українських НПЗ - Нафтохімік Прикарпаття та Галичина - звернулися до уряду із проханням організувати прокачування нафти цим маршрутом в напрямку західного кордону. Вони повідомили, що реверсний режим - за яким нафта йде в напрямку Чорного моря - повністю позбавляє їх сировини.
Помаранчева коаліція, що повернула собі контроль у парламенті та уряді, вимагає перегляду низки досягнених Кабінетом Віктора Януковича угод з російською стороною, зокрема, у газовій сфері. У січні Верховний суд України в четвер анулював продаж 76 відсотків акцій найбільшого українського виробника залізничної техніки Луганськтепловоза компанії, афілійованої з державними Російськими залізницями.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас