Міненерго Сербії: Вартість операції Белграда з "Газпромом" складе не менше 1,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго Сербії: Вартість операції Белграда з "Газпромом" складе не менше 1,5 млрд євро

Енергетика
111
Операція із "Газпромом" з продажу 51% акцій сербської нафтової держкомпанії Naftna Industrija Srbije (NIS) і діставанню доступу до газопроводу "Південний потік" складе "не менше" 1,5 млрд євро, заявив міністр енергетики Сербії Олександр Попович, повідомляє Associated Press. О.Попович підтвердив, що Росія запропонувала 400 млн євро за мажоритарний пакет NIS і пообіцяла вкласти в модернізацію компанії 500 млн євро. Міністр уточнив, що Сербія в ході майбутніх переговорів з уточнення деталей операції спробує домогтися кращих умов.
Раніше "Газпром нєфть" заявив, що остаточної домовленості з Сербією про продаж російській компанії 51% державної Naftna Industrija Srbije (NIS) поки не досягнуто. Як повідомили РБК у прес-службі "Газпром нєфті", переговори про придбання цього пакету ведуться, але умови операції до кінця не узгоджено, і 100-процентного рішення про продаж його "Газпром нафти" немає, угоду за цією операцією не укладено. Там не стали уточнювати, скільки російська сторона пропонує за придбання даної частки в NIS.
Напередодні уряд Сербії схвалив проект угоди з РФ у нафтогазовій сфері. На основі документа сторони розпочніть переговори про укладання договору між "Сербіягазом" і "Газпромом експортом" із будівництва газопроводу "Південний потік" і добудови підземного сховища газу "Банатські Двір", а також договори між урядом Сербії з "Газпром нафтою" про продаж їй контрольного пакету NIS. Уряд Сербії уповноважив міністра у справах інфраструктури Веліміра Іліча підписати угоду про співпрацю з РФ. За даними сербських ЗМІ, документ планується укласти в Москві 25 січня 2008 р.
Проект газопроводу "Південний потік" для транспортування газу з Росії до Європи реалізують італійські ENI і "Газпром". 900-кілометровий газопровід "Південний потік" пройде через акваторію Чорного моря від російського берега (КС "Берегова") до болгарського і розгалужуватиметься в Болгарії на два "рукави". Потужність системи може скласти 30 млрд куб. м на рік. Постачання почнуться в 2013 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас