Що буде з економікою України після виплат радянських внесків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з економікою України після виплат радянських внесків?

Казна та Політика
1725
Як говориться в коментарі координатора економічних програм Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській Академії Сергія Кисельова, "негативне сальдо зовнішньої торгівлі дійсно може трохи збільшитися - насамперед через зростання ціни на газ для підприємств, що дісталося країні від минулого уряду, і через певне розширення "побутового" імпорту в результаті збільшення внутрішнього попиту".
"Але в позитив нашому зовнішньоторговельному сальдо зіграє гарна кон'юнктура на світових ринках металу. Зараз світові ціни на метал ростуть, і в короткостроковій перспективі, за прогнозами експертів, будуть рости через подорожчання сировини та енергоносіїв. Це підтримає наших основних експортерів - металургів", - вважає Кисельов.
"До того ж, дефіцит, створений зовнішньою торгівлею товарами, може бути повністю покритий. По-перше, за рахунок припливу прямих іноземних інвестицій (очікуються на рівні 9,5 млрд доларів). Тим більше, їхній обсяг може збільшитися через активізацію урядом Тимошенко процесів приватизації. По-друге, за рахунок істотних грошових надходжень від українців, які працюють за кордоном", - вважає експерт.
Крім того, як відзначає Кисельов, "6 млрд грн. - це не така значна сума для грошово-кредитного ринку країни, щоб спричинити перегрів економіки або значну інфляцію. Це всього 1,5% від обсягу грошової маси (станом на початок цього року - 397,4 млрд грн.). Для порівняння, торік грошова маса була збільшена на 52,2%. Тим більше, для подолання інфляції уряд уже зменшив дефіцит держбюджету до 2,08% ВВП і планує продовжувати реалізацію заходів антиінфляційного пакета".
Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's вважає, що прийняття урядом України зобов'язань по виплаті втрачених заощаджень громадян збільшить ризики перегріву економіки.
Як говориться в повідомленні S&P, "рішення нового українського уряду включити в бюджет 2008 р. виплати втрачених заощаджень громадян (зобов'язання в розмірі близько 3% ВВП) ще більше буде підсилювати попит в економіці, що і без того вже досить перегріта.
У цілому, уряд може взяти на себе зобов'язання, які будуть становити 19,8% ВВП, шляхом переоцінки та прийняття на себе тих депозитів фізичних осіб, які залишилися від радянського часу та були знецінені на початку 90-х років у результаті гіперінфляції.
У середньостроковій перспективі, однак, існує реальна можливість того, що вартість депозитів знову зменшиться в результаті більш високих, ніж очікувалося, темпів інфляції".
S&P відзначає, що при тому, що зараз дефіцит платежів по рахунку поточних операцій уряду України, оцінюваний в 3,4% ВВП в 2007 р., є відносно помірним і з надлишком фінансується потужним потоком прямих іноземних інвестицій, він майже вдвічі збільшиться в 2008 р. на хвилі підвищення цін на газ, що імпортується з Туркменістану та Росії, і внутрішнього попиту, що росте.
"Якщо ціни на світовому ринку металів знизяться, темпи збільшення дефіциту рахунку зовнішніх операцій можуть прискоритися. У середньостроковій перспективі можливе погіршення умов зовнішньої торгівлі разом з високою інфляцією можуть привести до збільшення тиску на гривню і де-факто покласти кінець режиму фіксованого валютного курсу", - говориться в повідомленні.
Крім того, S&P відзначає, що державний бюджет України на 2008 рік не тільки відображає переоцінку урядом зобов'язань приватного сектора перед приватними вкладниками банків, але також включає держгарантію частини боргу НАК "Нафтогаз" у розмірі близько 2% ВВП. "Це захід короткострокового характеру, а не довгострокова реструктуризація контрольованої державою компанії, що несе вантаж високої заборгованості перед "Газпромом" та іншими зовнішніми кредиторами. Доти, поки "Нафтогаз" буде змушений надавати українським муніципалітетам субсидії на імпортований газ, він, як і раніше, буде зазнавати великих збитків", - відзначається в повідомленні.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас