Чому нас не 52 мільйони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому нас не 52 мільйони

Казна та Політика
775
Справа в тому, що моїй дитині вже чотири місяці, а собеc як і раніше відмовляється давати допомогу. Привід - моя дружина прописана в іншому місті, і щоб видати допомогу, моєму собеcу на Печерську потрібна довідка, що підтверджує, що дружина не одержувала цю ж допомогу з місця прописки.
Як з'ясувалося, офіційного документообігу між собеcами в нашій країні немає. Щоб одержати цей папірець, дружині потрібно особисто приїхати в той собеc в іншому місті та одержати його. Втім, заздалегідь звичайно про такі нюанси ніхто не знає, так що для когось субсидія є чинником ухвалення рішення про дитину.
Серед розумних пояснень демографів, які вдається чути, ключова причина депопуляції - не просто доходи. Прийнявши західні стандарти життя та споживання за загальний еталон, українська молодь, навіть близько не дотягуючи до них за своїм реальним рівнем доходів, відкладає створення сім'ї. І як би живе одним днем, можливо, очікуючи якогось чуда.
Як підсумок впливу маскульту, всієї кіноіндустрії і в нас, і в найбагатших економік виник загальний стереотип. Мовляв, сім'я та діти - це взагалі не найважливіше в житті. Принаймні, успішна кар'єра куди краще від успішного особистого життя та сім'ї. А тому, перш ніж заводити одну, а тим більше дві або більше дітей, потрібно стати, наприклад, мільйонером. Боюся, у цьому проблема і наша, і суспільства споживання передових економік.
Хоча питання ще в конкретній сумі. Минулого тижня міністерство юстиції Таджикистану поширило звістку, мовляв, за минулий рік у країні кількість шлюбів і народжуваність збільшилися на 70%. Це відбулося після прийняття закону, яким була введена заборона і жорсткі штрафи на проведення пишних весіль і похоронів, древньої традиції таджиків.
Влада країни підрахувала, що таджики щорічно витрачали на весілля суму, що у півтора рази перевищувала видаткову частину бюджету країни ($1,5 млрд.). Тепер влада країни відзвітувала: за рік природний приріст населення в країні пішов вгору і склав 1,7%.
В іншій азіатській, але багатій країні - Японії - народжуваність теж невисока, як у Європі та США. Японці звикли витрачати купу грошей на іншу примху. Коли люди купують нерухомість, вони хочуть жити або в повністю новій квартирі, або у щойно збудованому приміському будинку. Старі будинки, у тому числі багатоповерхівки, демонтуються. 60% всіх будинків у країні побудовані з 1980 р., японські сім'ї щорічно витрачають на цей шик десятки мільярдів ієн.
Тільки 13% будинків мали більше одного хазяїна (у Великобританії - 80%, у США - 78%). Недавно японський уряд забив тривогу, прийнявши програму "Будинки на 200 років", різко збільшивши податки на будинки з коротким терміном експлуатації та звільнивши від податків довгострокову нерухомість.
Дивишся, і проста японська молодь у результаті заощадить доходи на створення власної сім'ї.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас