Світові ринки впали на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ринки впали на Україну

Фондовий ринок
1338
Учора по всіх світових фондових ринках прокотилася хвиля падінь, викликана побоюваннями рецесії економіки США. Після обвалу азіатських індексів продажі почалися в Європі. Український індекс ПФТС упав на 2,45%, опустившись до рівня кінця минулого року.
Навіть якщо влада США вирішить піти на рішучі стабілізаційні заходи на ринку іпотеки, ситуація на фондових ринках урегулюється не швидко, упевнені експерти. У п'ятницю президент США Джордж Буш на виступі в конгресі США запропонував вжити низку заходів щодо стабілізації американської економіки, що постраждала від іпотечної кризи та пов'язаних з ним хвилювань на фінансових ринках.
Президент запропонував увести податкові пільги для сімей, а також заохотити інвестиції з боку компаній і створення 500 тис. робочих місць. Хоча деталі плану Буш не розкрив, експерти оцінили його реалізацію в $150 млрд (близько 1% ВВП США). Втім, виступ не зробив позитивного впливу на ринки. "Про проблеми в економіці США було відомо і раніше, але своїм виступом президент США Джордж Буш офіційно визнав їх", - сказав головний економіст ІК "Трійка Діалог" Антон Струченевський. У результаті американські індекси втратили до 0,6%.
Незважаючи на те, що зниження в США було незначним, на азіатських майданчиках відбувся рекордний обвал. Японський Nikkei втратив учора 3,86%, китайський Shanghai composite - 5,14%, індійські індекси - від 7,4% до 9,75%. "Азіатські інвестори турбуються, що спад в економіці США відіб'ється на розвитку глобальної економіки", - говорить керуючий активами Alfa Capital Андрій Кілін. У Європі найбільший обвал відбувся на німецькій біржі. Індекс DAX втратив 7,16% - це найбільш значне падіння з 2003 року. Британський FTSE - 5,48%, французький CAC - 6,83%.
Світовий зведений індекс акцій MSCI World упав на 2,6%, що є максимальним зниженням з 2003 року. "Хоча торгів на фондових майданчиках США вчора не було у зв'язку з національним святом, одним з факторів світових панічних продажів стало зниження ф'ючерсів на американські індекси", - відзначає начальник управління продажів фінкорпорації "Уралсиб" Денис Заболотнєв. За даними на 19.00 за київським часом, падіння ф'ючерсів на американські індекси перевищило 4%.
Інвестори побоюються, що спад у глобальній економіці приведе до зниження прибутків корпорацій. "Виводячи гроші з фондових ринків, вони воліють тримати свої заощадження в готівковій валюті", - відзначає гендиректор КК "Альянс Континенталь" Олексій Чаленко. "Інвестори дивляться на безпечні активи, такі як швейцарський франк і золото, ціна якого останнім часом значно виросла", - додає головний економіст по Європі Moody's Economy.com Метью Кернс. Торік дорогоцінний метал подорожчав на 31%, 14 січня ціна на тройську унцію золота досягала рекордних $914,3 за унцію.
Падіння російських індексів учора стало рекордним із червня 2006 року. Російський індекс РТС уперше з вересня опустився нижче від психологічного рівня 2000 пунктів і, втративши 7,38%, закрився на рівні 1999,83. Абсолютна зміна індексу РТС склала 159,27 пунктів, що є історичним рекордом.
На українському фондовому ринку місцеві гравці, слідом за світовою тенденцією, активно продавали акції "блакитних фішок", що привело до падіння індексу ПФТС на 2,45%. Трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський розповів, що найбільш велика фіксація прибутку відбулася зранку, після чого торговці трохи заспокоїлися. Уже до 14.00 почалася друга хвиля продажів, що продовжилася до кінця торговельної сесії. "В основному розпродавалися всі ліквідні акції, які з початку року добре виросли, наприклад Єнакіївського метзаводу (на 3,47%), "Маріупольтяжмаша" (5,54%), Алчевського меткомбінату (5,92%), "Центренерго" (4,94%), "Донбасенерго" (5,53%), "Західенерго" (2,74%)", - повідомив Заводовський. Котирування по покупці виросли тільки в "Арселор Міттал-Кривий Ріг" і шахти "Комсомолець Донбасу" - на 1,31% і 0,62% відповідно, з акціями яких було укладено три угоди.
На думку трейдера ІК Alfa Capital Дениса Долматова, для українського ринку це не критичне падіння, тому що реальних причин для корекції ринку немає. "Усі розуміють, що український ринок в 2008 році виросте на 20-45%", - говорить він.
Брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко відзначає, що із серпня 2007 року, коли почали проявлятися перші ознаки іпотечної кризи в США, індекс ПФТС виріс на 24%. "За останні кілька днів ми втратили не більше 4-5%. Тобто, для нас ці 2,4% абсолютно не критичні, тоді як Росія виросла на 20%, а втратила вже чи не всі 15%", - говорить брокер.
За її словами, у ПФТС було кілька заявок на покупку акцій нижче ринкової ціни, але це не спрацювало, тому що інвестори ще не готові продавати акції за будь-якою ціною. "Серед фінансових ринків світу однією з найменш підданих світовій фінансовій нестабільності виявилася Україна, - заявила учора заступник директора паризького офісу агентства Standard & Poor's Катерина Трофимова. - Однією із причин цього є вузькість фондового ринку і його низька ліквідність".
Начальник відділу продажів ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко вважає, що у випадку подальшого підтвердження уповільнення розвитку світової економіки індекс ПФТС може впасти на 10-24%: "Заробивши торік на українському ринку непогані гроші, інвестори починають закривати позиції, щоб компенсувати збитки на американському та європейському ринках".
За його словами, знизити песимізм інвесторів може майбутнє зниження дисконтної ставки ФРС. "Але з огляду на те, що ситуація значно погіршилася, анонсоване раніше ФРС зниження на 0,5% нічого не змінить, тому що всі розраховують на 0,75%",- говорить він. "Інвестори вважають, що ні урядовий пакет, ні величезне зниження ставки ФРС не допоможуть уникнути спаду в економіці США", - заявив глава дослідницької компанії Inverseguros Альберто Ролдан.
Fitch пообіцяло погіршувати рейтинги банків
Учора міжнародне рейтингове агентство Fitch опублікувало звіт "Глобальні тенденції банківських рейтингів в IV кварталі 2007 року", у якому попередило учасників ринку про збільшення кількості негативних рейтингових дій відносно банків в 2008 році. Дослідження проведене для компаній Америки, Азії, Австралії і Європи.
У звіті відзначається, що "шок ліквідності, що вперше потряс фінансові ринки в серпні 2007 року, став поворотним моментом у тенденціях банківських рейтингів". Зміни були найбільш помітні на розвинених ринках, де за квартал було проведено 19 знижень рейтингів, причому більшість із них припало на Північну та Південну Америку і Європу.
"У результаті відношення "позитивних" і "негативних" прогнозів скоротилося з рівня 5 до 1 в I кварталі 2007 року до 2 до 1 в IV кварталі 2007 року", - говориться в повідомленні Fitch.
Особливої уваги заслуговують негативні рейтингові дії відносно низки великих банків США, включаючи Citigroup і Bank of America, а також інвестбанки Bear Stearns, Morgan Stanley і Merrill Lynch. У Європі найбільше постраждав найбільший банк Швейцарії UBS.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас