Німеччина вивчає можливість застосування до громадян України спрощеної процедури легалізації офіційних документів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина вивчає можливість застосування до громадян України спрощеної процедури легалізації офіційних документів

Казна та Політика
274
Німеччина готова переглянути свої заперечення щодо застосування у відносинах з Україною Гаазької конвенції 1961 року, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів.
Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України, така заява пролунала під час зустрічі міністра юстиції України Миколи Оніщука з послом Німеччини в Україні Райнгардом Шеферсом у понеділок у Києві.
Зокрема, за словами німецького дипломата, на сьогодні це питання "оперативно розглядається Федеральним міністерством юстиції" на підставі інформації, наданої посольством Німеччини в Україні. Зокрема, посольство виступило з рекомендацією щодо визнання у відносинах з Україною Гаазької конвенції 1961 року. При цьому Р.Шеферс висловив упевненість, що "ця проблема не затягнеться на тривалий період".
Під час зустрічі український міністр передав послові Німеччини в Україні офіційний лист Мін'юсту щодо перегляду Німеччиною заперечень про застосування у відносинах з Україною спрощеної процедури легалізації офіційних документів.
М.Оніщук назвав "обґрунтованими" претензії щодо невірогідності окремих документів громадянського стану громадян, які надавалися громадянами України в Німеччині, що й обумовило позицію цієї країни в питаннях застосування стосовно України положень Гаазької конвенції 1961 року. У той же час міністр повідомив, Україна з 2003 року вжила низку заходів, що дозволило істотно поліпшити ситуацію в цій сфері. Зокрема, мова йде про заходи нормативного та організаційного практичного характеру з метою вдосконалювання роботи органів реєстрації актів громадянського стану (РАГС).
Як повідомлялося, Гаазька конвенція 1961 року, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, для України набула чинності 22 грудня 2003 року. Відповідно до її положень, офіційні документи звільняються від консульської легалізації на території держав-учасниць цієї угоди. Єдиною формальною вимогою при застосуванні конвенції є проставлення спеціального штампа (апостиля), що засвідчує автентичність підпису особи під документом і справжність відбитка печатки або штампа, яким скріплений відповідний документ.
На території Німеччини, у результаті висловлених заперечень, продовжує застосовуватися вимога дотримання процедури консульської легалізації офіційних документів. Основним мотивом відмови Німеччини приймати документи, апостильовані в Україні, була недовіра до документів, які подавалися в консульство Німеччини щодо громадянського стану громадян через наявність значної кількості підроблених або фальшивих документів.
Питання про відкликання Німеччиною заперечень проти приєднання України неодноразово піднімалося під час українсько-німецьких консультацій щодо консульських питань, а також кількох двосторонніх робочих зустрічей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас