Костусєву приглянули "тепле місце" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костусєву приглянули "тепле місце"

354
Поки Олексій Костусєв роздає гнівні коментарі та всім своїм виглядом виявляє намір залишатися в кріслі глави АМКУ, у Верховній Раді йому готують тепле містечко. Або запасний аеродром.
Незважаючи на те, що, на практиці главу Антимонопольного комітету звільнити практично неможливо, Олексій Костусєв, зважаючи на все, не захотів "досиджувати" час, що залишився йому, у кріслі глави АМКУ йінезабаром остаточно перейде на роботу у Верховну Раду. Адже на пості глави Антимонопольного комітету йому залишилося працювати максимум півроку, а каденція народного депутата припускає набагато більший термін.
Почасти тому 18 січня четверо народних депутатів, що представляють Партію регіонів, Блок Литвина і комуністів, подали законопроект, яким пропонується створити нову парламентську спецкомісію. Її повна назва - "Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань розвитку та захисту економічної конкуренції". Цей орган, за задумом опозиції, повинен стати парламентською противагою Антимонопольному комітету.
Нагадаємо, що подібна законодавчо-виконавча лінія вже давно функціонує в рамках співробітництва і протистояння парламентської спецкомісії з питань приватизації та ФДМ. Так що ідея депутатів не є чимось надзвичайним.
Відповідно до проекту, склад нової комісії складе 20 нардепів, а очолить її нині діючий глава АМКУ Олексій Костусєв.
У документі абсолютно не виписані функції парламентської комісії. Дивно, але цей немаловажний момент вирішено залишити "на потім". Мабуть, на той час нинішній глава АМКУ остаточно визначиться з місцем у парламенті.
Створення спеціальної парламентської комісії - це непоганий крок зі створення реального механізму контролю над Антимонопольним Комітетом у рамках "тіньового уряду". Кому ж, як не парламентській опозиції варто мати функції контролю за АМКУ?
У той же час, ще ніколи за всю історію українського парламенту спецкомісії не були наділені якимись особливими, надзвичайними повноваженнями. Зате новоспечена комісія може стати майданчиком для PR. Із цього майданчику новопризначеного главу АМКУ буде із захватом критикувати його попередник.
І все-таки недооцінювати роль спецкомісії також не треба. Якщо депутати зуміють хитро та з усією точністю виписати собі повноваження, то парламентський контроль може серйозно підпсувати нерви будь-якому "великому босові", будь-то Жванія, чи хтось ще. До того ж, не слід забувати про те, що з аналогічного парламентського поста (але з питань приватизації) пішла в систему виконавчої влади нинішня глава ФДм Валентина Семенюк. Так, час був інший - і все-таки...
Зрозуміло, що і НУ-НС, і "біло-червоні" будуть, швидше за все, противитися такому наміру. Кому хочеться власними руками віддавати супротивникові пристойної потужності зброю в корпоративних війнах?
І все-таки "комісійне" питання має високі шанси бути затвердженим.
Справа в тому, що у створенні спецкомісії вкрай зацікавлені не тільки регіонали, але і литвинівці, у яких у крісло глави АМКУ дуже хоче потрапити Ігор Шаров. Тому дві ці фракції докладуть всі необхідні зусилля для того, щоб спецкомісія все-таки була створена. Комуністи ж проголосують так, як скажуть регіонали. Ну, а декілька штрейкбрехерів у рядах провладної команди теж обов'язково знайдеться. Питання то не дуже принципове...
От і виходить, що в Раді нинішнього скликання, слідом за новим комітетом з питань податкової та митної політики, з'явиться ще і спецкомісія з економічної конкуренції. І, при всій нашій іронії до бізнес-інтересів депутатів від опозиції, механізм контролю над АМКУ прийдеться державі дуже до речі...
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас