Марні слова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марні слова

Фондовий ринок
519
На початку 2007-го українські та західні інвестаналітики прогнозували бум IPO вітчизняних компаній. Однак більшість компаній відклало IPO на рік-два, а деякі продали частину акцій західним інвесторам під час приватних розміщень
На початку 2007-го українські та західні інвестаналітики прогнозували бум IPO вітчизняних компаній. Про підготовку до розміщення на одному із західних майданчиків заявляли в компаніях Миронівський хлібопродукт (ТМ "Наша ряба"), Мілкіленд-Україна, Рітейл Груп (мережа супермаркетів "Велика Кишеня"), Союз-Віктан, Імідж Холдинг (ТМ "Хортиця"), Креатив (масложирова продукція) та багатьох ін.
Однак більшість компаній відклало IPO на рік-два, а деякі, наприклад Креатив, продали частину акцій західним інвесторам під час приватних розміщень (private placement).
Торік IPO провели всього чотири українських компанії: Ferrexpo Костянтина Жеваго (управляє Полтавським ГЗК), інвестфонд українського походження Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC (заснований ІК Dragon Capital), будівельні ТММ і Київ-Донбас.
Причина перенесення IPO банальна. Топ-менеджери та власники компаній не готові розкрити реальну структуру власності і регулярно надавати інвесторам повноцінну інформацію про бізнес.
Тим більше що альтернатив IPO як інструменту залучення великого капіталу досить багато. CLN або LPN (кредитні ноти, аналоги єврооблігацій) і private placement (приватні розміщення акцій серед обмеженого кола інвесторів) дешевші від підготовки до IPO.
В 2007 році близько 50 вітчизняних компаній провели приватні розміщення та випустили євробондів на загальну суму 2 млрд дол. Закордонні інвестори готові вкладати в українську економіку, не вимагаючи від наших компаній дотримання всіх тонкостей публічності.
Більшість українських компаній, що планували вийти на IPO в 2007 році, перенесли розміщення на 2008 рік. Однак бум IPO почнеться не раніше 2010 року, обережні тепер у прогнозах інвестаналітики.
За оцінками фахівців, цього року сума залучень боргового та акціонерного капіталу складе не більше 3 млрд дол. За західними і навіть російськими мірками це крапля в морі: одна тільки російська компанія "Роснафта" залучила під час IPO 10,4 млрд дол.
Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас