Трубовідведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трубовідведення

Енергетика
371
Україна та Росія перейшли до розробки конкретних стратегічних планів вирішення початого на початку минулого тижня газового протистояння.
У п'ятницю Кабінет міністрів доручив НАК "Нафтогаз України" розрахувати можливість збільшення ставки за транзит російського газу. А в російській газовій монополії заявляють про можливе скорочення транзиту газу через територію України з 110 млрд до 27 млрд кубометрів. Експерти вважають, що зробити це можна буде вже до 2013 року.
Система на допомогу
Як розповіло високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів, у п'ятницю уряд доручив НАК "Нафтогаз України" розглянути можливість збільшення ставок транзиту російського природного газу територією України до рівня, що дозволяє повністю покрити потреби країни в імпортному газі. "У нас є газотранспортна система, що займає ключове місце в Європі за обсягом транзиту газу. Ми як ексклюзивний оператор транзиту повинні мати можливість забезпечувати себе в достатньому обсязі дешевим природним газом.
Мова йде про те, щоб розглянути різні сценарії підвищення цін на транзит, у тому числі до рівня $9,32 за тисячу кубометрів, і купити за виручені гроші набагато більше газу в Росії", - розповів співрозмовник. Він також додав, що доручення було зроблено за підсумками візиту глави НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини в Москву. У прес-службі Кабінету міністрів і НАК цю інформацію коментувати відмовилися.
Минулого тижня глава "Газпрому" Олексій Міллер прийняв нового керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину. Дубина запропонував "Газпрому" переглянути ставку транзиту на російський газ територією України в II півріччі, збільшивши її з $1,7 до $9,32 за тисячу кубометрів, а також підтвердив намір уряду Юлії Тимошенко укласти прямі договори між "Нафтогазом" і "Газпромекспортом", в обхід RosUkrEnergo.
У відповідь "Газпром" заявив про наявність боргу "Нафтогазу" перед "УкрГаз-Енерго" у розмірі $1,2 млрд і про підвищення ціни на газ, що поставляється в Україну в січні-лютому, з $179,5 до $314,7 за тисячу кубометрів.
За розрахунками аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Катерини Малофєєвої, обсяг коштів, що Україна одержить у випадку підвищення тарифу до рівня, зазначеного "Нафтогазом", збільшиться з $2,1 до $12,2 млрд на рік. А обсяг коштів, виплачуваних за поставлений газ, за умови його подорожчання до рівня, зазначеного "Газпромом", збільшиться з $9,8 до $17,3 млрд. "У будь-якому разі Україна буде платити додаткові гроші за газ Росії, і домогтися дзеркальної відповідності обсягу надходжень від транзиту газу та коштів, необхідних на його покупку, не вдасться", - вважає аналітик "Брокеркредитсервісу" Максим Шеїн.
Росія йде в обхід. В "Газпромі" пропозицію Дубини про підвищення тарифу на транзит газу в четвер сприйняли досить негативно. "Європейська ставка транзиту газу сьогодні становить $2,4-3 за тисячу кубометрів. Якщо Україна почне нам рахувати по $9,32 за тисячу кубометрів, транспортувати газ через цю країну буде надалі безглуздо. Думаю, компанія вже до 2013 року задіє всі наявні в розпорядженні газопроводи і побудує нові, максимально скоротивши транзит газу через Україну", - заявило джерело в компанії. "Газпром" уже будує дві альтернативні українській газотранспортні системи трубопроводу.
У п'ятницю Болгарія та Росія підписали угоду про будівництво трубопроводу "Південний потік" потужністю 30 млрд кубометрів газу. Трубопровід, прокладений по дну Чорного моря, планується побудувати до 2013 року, його вартість оцінюється в $12 млрд. По ньому буде поставлятися російський і середньоазіатський газ на ринки Центральної та Південної Європи.
Ще один проект - Північноєвропейський газопровід (ПЄГ) потужністю 55 млрд кубометрів і вартістю $10 млрд - перебуває на стадії будівництва. Партнери проекту вже побудували наземну частину трубопроводу в Росії і Німеччині та у липні цього року планують приступити до будівництва підводної частини. Втім, спочатку "Газпрому" потрібно буде погодити підводну частину проекту із владою Швеції, яка відмовляється видавати дозвіл на те, щоб прокладати його по шельфу Балтійського моря.
ПЄГ проектувався виходячи зі збільшення обсягів споживання газу в Європі до 2013 року на 50 млрд кубометрів. Однак у цьому місяці Світове енергетичне агентство скоротило прогноз збільшення споживання природного газу Євросоюзом з 50 млрд до 30 млрд кубометрів. Таким чином, у ПЄГ з'явиться можливість транспортувати додаткові 25 млрд кубометрів газу. Ще 20 млрд вільних потужностей перебувають у розпорядженні "Білтрансгазу".
За інформацією високопоставленого джерела в "Газпромі", у випадку якщо ціна на транзит газу територією України буде вищою за європейську, "Газпром" може ухвалити рішення щодо будівництва газопроводу Ямал-Європа-2 вартістю $4 млрд і загальною потужністю 33 млрд кубометрів. Нагадаємо, раніше російська монополія відмовилася від планів будівництва цього трубопроводу через позицію Польщі, що вимагала занадто великої плати за оренду землі.
Після початку будівництва ПЄГ Польща заявила про намір переглянути ці плани і скоротити вартість оренди до прийнятної для "Газпрому".
"У випадку якщо всі три проекти будуть задіяні, обсяги транзиту газу через Україну в 2013 році можуть знизитися з 110 млрд до 27 млрд кубометрів на рік", - пояснили в "Газпромі". Крім того, Україна втратить можливість одержувати газ із Середньої Азії, оскільки тариф на його транспортування по території Росії прирівнюється до тарифу на транзит російського палива. Із цим погоджується і Максим Шеїн. А член комітету з ПЕК ВР Віктор Тополов додає: "Якщо таке скорочення відбудеться, це вкрай негативно відіб'ється на роботі "Укртрансгазу", що на сьогодні є одним з основних джерел доходу "Нафтогазу". У цьому випадку можна буде говорити про дефолт компанії або про зниження податкового тягаря на неї - як мінімум у три рази".
Важіль для переговорів
На думку народного депутата Василя Кисельова (Партія регіонів), Україна, швидше за все, не зважиться на введення настільки високих ставок на транзит газу, а вся ситуація нагнітається Кабміном, щоб домогтися відходу RosUkrEnergo. "Це такий психологічний трюк: вимагати неможливого, щоб потім прийти до компромісу, наприклад у вигляді відходу RosUkrEnergo або зміни посередника", - вважає експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко.
В "Газпромі" учора дали зрозуміти, що зміна посередника можлива тільки в одному випадку: якщо Україна почне купувати газ за європейською ціною - $350 за тисячу кубометрів. За словами директора ММК ім. Ілліча Володимира Бойка, ціна на газ $314,7 за тисячу кубометрів позбавляє українську промисловість усякої конкурентноздатності на зовнішніх ринках. "При низькій продуктивності праці в Україні такий високий показник ціни на газ зробить поставку нашої продукції в Європу з урахуванням транспортування просто нерентабельною", - погоджується з ним віце-президент Асоціації підприємств хімічної промисловості Петро Бурляєв.
"Нафтогаз" та УГЕ не уклали договір на поставку газу
НАК "Нафтогаз України" і ЗАТ "УкрГаз-Енерго" дотепер не уклали договір на поставку імпортного природного газу для теплокомуненерго, і з 1 січня відбір газу проводиться несанкціоновано, заявив у п'ятницю заступник глави комітету з ПЕК Верховної ради Юрій Бойко. "Завдання нового уряду - не допустити повернення до 1999 року, коли газ забирався із труби без договорів і вже інші уряди розплачувалися по боргах", - вважає Бойко.
Прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль підтвердив, що підписання документів затягується з невідомих для компанії причин. В "Нафтогазі" від коментарів відмовилися. А джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго заявило, що сформована ситуація загрожує тим, що УГЕ може збільшити ціну для "Нафтогазу" за підсумками опалювального сезону "фактично до будь-якого рівня".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас