Кабмін вивчає можливість тиску на Газпром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін вивчає можливість тиску на Газпром

Енергетика
152
Україна та Росія перейшли до розробки конкретних стратегічних планів вирішення газового протистояння.
Кабінет міністрів доручив НАК Нафтогаз України розрахувати можливість збільшення ставки за транзит російського газу.
У російській газовій монополії заявляють про можливе скорочення транзиту газу через територію України з 110 млрд до 27 млрд кубометрів.
Крім того, Кабмін доручив НАК Нафтогаз України розглянути можливість збільшення ставок до рівня, що дозволяє повністю покрити потреби країни в імпортному газі.
"У нас є газотранспортна система, що займає ключове місце в Європі за обсягом транзиту газу. Ми як ексклюзивний оператор транзиту повинні мати можливість забезпечувати себе в достатньому обсязі дешевим природним газом. Мова йде про те, щоб розглянути різні сценарії підвищення цін на транзит, у тому числі до рівня 9,32 дол. за тисячу кубометрів, і купити за виручені гроші набагато більше газу в Росії", - розповіло джерело в Кабміні.
Він також додав, що доручення було зроблено за підсумками візиту глави НАК Нафтогаз України Олега Дубини в Москву.
Дубина запропонував Газпрому переглянути ставку транзиту на російський газ по території України в II півріччі, збільшивши її з 1,7 до 9,32 дол. за тисячу кубометрів, а також підтвердив намір уряду Юлії Тимошенко укласти прямі договори між Нафтогазом і Газпромекспортом, крім RosUkrEnergo.
У відповідь Газпром заявив про наявність боргу Нафтогазу перед УкрГаз-Енерго в розмірі 1,2 млрд дол. і про підвищення ціни на газ, що поставляється в Україну в січні-лютому, з 179,5 до 314,7 дол. за тисячу кубометрів.
Обсяг коштів, що Україна одержить у випадку підвищення тарифу до рівня, зазначеного Нафтогазом, збільшиться з 2,1 до 12,2 млрд дол. на рік.
А обсяг коштів, виплачуваних за поставлений газ, за умови його подорожчання до рівня, зазначеного Газпромом, збільшиться з 9,8 до 17,3 млрд дол. "У будь-якому разі Україна буде платити додаткові гроші за газ Росії, і домогтися дзеркальної відповідності обсягу надходжень від транзиту газу і коштів, необхідних на його покупку, не вдасться", - вважає аналітик Брокеркредитсервісу Максим Шеїн.
Експерти вважають, що зробити це можна буде вже до 2013 року.
Нагадаємо, що Ющенко в суботу в інтерв'ю телеканалу Інтер повідомив, що Україна ціну на транзит газу підвищувати не буде. 17 січня Олег Дубина уперше зустрівся з головою правління Газпрому Олексієм Міллером.
Після зустрічі з'ясувалося, що Нафтогазу потрібно знайти $1,2 млрд для оплати боргу перед УкрГаз-Енерго, а Газпрому - спосіб зберегти присутність на внутрішньому ринку України.
Дубина підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко взяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши частку на ньому ЗАТ УкрГаз-Енерго (у ньому Газпром через RosUkrEnergo володіє 25%) з 70% до 7%.
Олексій Міллер, як розповіло ознайомлене з перебігом переговорів джерело Ъ, у відповідь "показав, як виростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки".
Ціновий орієнтир був цілком офіційно названий напередодні членом правління Газпрому Костянтином Чуйченком - $314,7 за тисячу кубометрів замість $179,5. Крім того, обговорювався борг УкрГаз-Енерго перед компанією RosUkrEnergo, що виступає постачальником газу в Україну, у розмірі $830 млн, а також борг Нафтогазу перед УкрГаз-Енерго - $1,2 млрд.
Раніше Міністерство палива та енергетики України заявило, що в нього немає офіційної інформації про наявність боргу УкрГаз-Енерго перед RosUkrEnergo.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас