Ющенко: Відсутність формули ціни на газ несе ризик для національного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Відсутність формули ціни на газ несе ризик для національного ринку

Енергетика
125
Президент України Віктор Ющенко заявляє, що відсутність єдиної формули формування ціни на газ несе ризик для національного ринку та індустріального сектору економіки.
"Україна одержує поставки газу із Середньої Азії - поки що цей газ найдешевший з тих газів, які є на альтернативних для України ринках. Це перше і це - великий плюс. Друге: ціна на цей газ, моделюється не за формулою ціни, і це - великий мінус, оскільки щороку, ми стаємо перед фактом нової ціни, дивуючись при цьому, на яких принципах вона утвориться", - заявив Ющенко в інтерв'ю телеканалу Інтер у неділю ввечері.
"З одного боку, у нас є дещо більш низька ціна на газ - це добре. Погано, що ми не маємо формули ціни. Це формує ризик для національного ринку, і для індустріального сектора, що працює на цьому газі", - додав президент України.
Також Ющенко відзначив, говорячи про тарифну політику на газ для України, що "поки країна (Україна) прив'язана до туркменського газу, існує специфічна транзитна українська політика".
"Транзит в 55 млрд. кубометрів газу з Туркменістан в Україну на відстань 2,5 тис. км - це приблизно та ж ціна транзиту в 127 млрд. кубометрів російського газу на відстань в 1100 км за українською кривою", - заявив президент України, при цьому додавши: "Тому, коли я спостерігаю за дискусіжми експертів, коли хтось змагається в тарифній політиці, робить якісь порівняння, проводить логістику щодо рівнів тарифної політики в Європі - це все від незнання особливостей. Саме перший блок позицій і створює нашу тарифну політику, повинен бути певний якір, піднімати її з одного боку, одержуючи аналогічне підняття з іншого боку, є нелогічним для нас".
Ющенко ще раз підкреслив, що ціна на газ, яку має Україна - "179 доларів за 1 тис. кубів" - на всьому периметрі кордону, починаючи з країн Балтії і закінчуючи Кавказом - найдешевша.
Як повідомлялося, Ющенко заявив, що не буде підписувати закон про бюджет, у якому дефіцит буде становити більше 2%.
Президент висловив впевненість у тому, що Генеральна рада Світової організації торгівлі 5 лютого винесе рішення про прийняття України до СОТ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас