Росія посилила "газовий прессинг" на Балканах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія посилила "газовий прессинг" на Балканах

Енергетика
250
Кремль мріє про транзитні маршрути в обхід України. Перспективи Києва як транзитера російського газу залежать від зговірливості Болгарії, виборів у Сербії і позицій країн Скандинавії та Балтики
Будівництво Росією двох пунктирів транзиту, що обходять Україну, трохи загальмувалася. Це стосується як "Південного потоку", що повинен пройти по дну Чорного моря, так і Nord Stream з маршрутом через акваторію Балтики.
Основні проблеми північного напрямку - вкладення в проект, незговірливість країн Балтики і внутрішньополітичних розкладів ВЕС.
Так, вартість проекту Nord Stream, за оцінками Герхарда Шредера, може зрости в більш ніж півтора рази - до 8 млрд. Крім того, наприкінці минулого року стало відомо, що роботи затягуються, а поставки газу переносяться на рік - з 2011 року. Не підтримують будівництво Nord Stream (і продовжують стояти на своєму) Естонія, Швеція і Литва.
Крім того, знову піднято питання щодо екологічної безпеки трубопроводу. Фракція "зелених" у Бундестазі має намір вимагати від уряду ФРН дати оцінку безпеки проекту та можливості перенесення траси із дна моря на сушу.
Це означає, що знову почнеться зовнішньополітична метушня навколо альтернативного проекту Amber, що прибалти хочуть "протягнути" по суші через свою територію і Польщу. Природно, такий поворот не влаштовує Росію, якій "нецікаво" попадати в транзитну залежність від своїх "заклятих друзів". Благо, досвід роботи з мінливою Україною, що використовує "трубу" не тільки в економічних, але й у політичних інтересах, у росіян є.
Ще більше неясностей з "Південним потоком". Тут Росія досить зненацька для себе зіштовхнулася із проблемами в країнах-потенційних "транзитерах" - "братніх" Болгарії і Сербії.
Болгари відверто торгуються, намагаючись виграти для себе додаткові економічні дивіденди.
Офіційна Софія перебуває в досить вигідному становищі. З одного боку активізувався Євросоюз, що лобіює позиції основного конкурента "Південного потоку" - Nabucco. З іншого боку - напирає Росія, також украй зацікавлена в Болгарії і здатна, крім економічних бонусів, пов'язаних з газопроводом, запропонувати чимало бонусів в інших сферах.
Офіційна Софія навряд чи зможе занадто довго протистояти економічному зачаруванню Кремля. І мова навіть не прo знаковий офіційний візит в цю країну Володимира Путіна. Справа в тому, що Росія може вибирати між Болгарією і Румунією. Звичайно, транзит через Болгарію більш вигідний, та і домовленості були практично "на мазі". Але, у крайньому випадку, росіяни цілком можуть домовитися з Бухарестом і простягнути гілку через Румунію - і далі на Сербію. У Софії це, звичайно ж, розуміють.
Втім, із Сербією - набагато більш невизначена ситуація. У неділю в цій країні пройде другий тур президентських виборів. Саме від його результату, по суті, і залежить майбутнє газопроводу.
Поки ж з можливою сербською частиною "Південного потоку" - повна невизначеність, пов'язана з нестабільною внутрішньополітичною ситуацією. Москва запропонувала Белграду укласти міждержавний договір, за яким компанія "Газпромнафта" ставала б власником контрольного пакета акцій Naftne Industrije Srbije (NIS) (частка на нафтогазовому ринку становить 72%). Крім того, по території країни пройшла би ділянка газопроводу "Південний потік" і було б модернізовано газосховище в містечку Банатскі Двор. Серби відповіли відмовою.
Міністр економіки Младжан Дінкіч назвав суму абсурдною низкою, що не покриває і половини вартості активу. У той же час "за" виступає блок ПЕК уряду Сербії. "Газпром" підняв пропозицію. Але далеко не всі політичні сили в Сербії згодні з новою ціною та умовами. Здається, що Володимир Путін, що відвідає Сербію після Болгарії, також запропонує Белграду якісь нові можливості. У той же час, багато чого залежить від результату виборів.
Сьогодні в Сербії вирішується не тільки доля головного владного крісла країни, але і геополітична спрямованість держави в цілому. Поки що ситуація там неясна та усе можуть вирішити кілька відсотків. Якщо переможе Томіслав Ніколіч, позиція Сербії буде проросійською, якщо діючий президент Борис Тадич - для "Південного потоку" можливі варіанти. Поки що, відповідно до останніх соцопитувань, опублікованих у виданні "Пресс", Ніколіч лідирує, обганяючи свого візаві на 3%.
Як би то не було, Росія активно нарощує обороти в переговорах щодо будівництва двох основних газопроводів, які підуть в обхід України І до цього Кремль підштовхує не тільки раціональний економічний інтерес, але і нинішня позиція України, що готується збільшити вартість транзиту.
Сергій Лосєв
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас