Інфляція. Місія нездійсненна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція. Місія нездійсненна

Казна та Політика
710
"Наміри уряду втримати інфляцію в 2008 році в межах 10% свідомо нездійсненні, тому ми не повинні живити зайві ілюзії", - пише старший науковий співробітник Інституту вивчення Росії Олексій Блінов у колонку для журналу Кореспондент.
Одне із ключових заявлених завдань уряду в 2008 році - боротьба з інфляцією. Показник дуже політичний: він близький і зрозумілий кожному виборцеві, на відміну від кабінетних викладень про валову додану вартість або продуктивність праці.
Тому саме темпи зростання споживчих цін будуть ключовим мірилом оцінки успішності уряду. Особливо з огляду на той факт, що саме рекордно високою інфляцією за останні сім років "вирізнився" уряд Віктора Януковича, який нещадно критикується сьогоднішніми міністрами.
В 2008 році причини високої інфляції нікуди не зникнуть. Бюджетна політика в Україні залишається дуже м'якою, із сильним креном убік соціальних виплат, які підстьобують інфляцію. За найскромнішими оцінками, номінальне збільшення зарплат серед бюджетників складе 25%. За прикладом, що демонструє вплив бюджетних виплат громадянам на динаміку цін, ходити далеко не треба: варто було російській владі почати восени передвиборні підвищення пенсій та інших соціальних виплат, як інфляція стала стрімко прискорюватися. У нас же передвиборна кампанія не має часових меж - у будь-який момент нова політична криза може привести до дострокових виборів.
Все говорить про те, що інфляція в 2008-му однозначно перевищить прогноз уряду. Питання тільки в тому, як сильно
На світових ринках триває активне збільшення цін. Вартість нафти погрожує закріпитися на тризначних позначках, підтягуючи за собою наверх ціни на інші ресурси. Про такі фактори можливого охолодження цінової ситуації, як різке уповільнення зростання китайської економіки, в 2008 році говорити не доводиться. Дорога нафта буде підтримувати моду на біопаливо, тобто тягти ціни на продовольство далі нагору. Загалом, світова економіка перебуває в інфляційній фазі розвитку, хочемо ми того чи ні.
В Україні індекс цін виробників, що має властивість із запізненням на два місяці корелювати зі споживчими цінами, досяг пікового значення саме в останні два місяці 2007 року - тобто цей фактор ще скаже своє вагоме слово на початку 2008-го.
Поки що боротьба з інфляцією ведеться більше на рівні розмов, ніж конкретних рішень. Безумовно, інфляція - річ психологічна, і вербальні інтервенції можуть допомогти. Але в умовах об'єктивних інфляційних факторів їх явно недостатньо. Згадаємо хоча б результативність спроб попереднього уряду "вмовити" інфляцію. А наявність активної опозиції, що постійно нагадує, "скільки коштувало м'ясо і молоко при...", взагалі зводить такі зусилля нанівець.
Так вже заведено у нашій політиці: питання "Що робити?" і "Хто винен?" розділяють півроку.
Якими ж інструментами може скористатися уряд цього року для боротьби з інфляцією? По-перше, це стримування тарифів природних монополій. Цей інструмент дуже простий та ефективний - він найбільше допоможе Кабміну в боротьбі з інфляцією цього року. Уряд уже вирішив обмежити збільшення ціни на газ для підприємств ЖГХ і фінансувати дефіцит НАК Нафтогаз України.
По-друге, це насичення ринку за допомогою інструментів регулювання зовнішньої торгівлі. Сьогодні очевидно, що від обмеження експорту зерна, за яке критикували уряд Януковича, ніхто не відмовиться. Широко розрекламована боротьба з контрабандою у випадку успіху забезпечить збільшення митних платежів, але не допоможе втриманню цін, оскільки буде обмежувати товарний імпорт.
По-третє, це тиск на НБУ із закликами обмежити зростання грошової маси. Однак в умовах активного зростання державних витрат таке завдання виглядає безглуздим. Дане діалектичне протиріччя між вкиданням грошей в економіку та стримуванням інфляції вже набуває гротескних форм, коли від уряду даються поради, на що витрачати компенсації по ощадбанківських внесках, або коли анонсуються наміри видавати їх в іноземній валюті. Можна обмежувати банківське кредитування, але ціною таких рішень може стати економічне зростання.
По-четверте, це ревальвація. Однак, з огляду на не найсприятливішу ситуацію в зовнішній торгівлі, де дефіцит поточного рахунку платіжного балансу перевищить 4% ВВП, цінність використання цього інструмента сумнівна.
Все говорить про те, що інфляція в 2008-му однозначно перевищить прогноз уряду. Питання тільки в тому, як сильно. Збільшення споживчих цін в 2008 році може скласти 11-12%, виходячи із припущення про дуже активні зусилля влади щодо стримування збільшення цін!
Очевидно, що уряду, як і його попередникам, прийдеться шукати виправдання. Особливість українського показника інфляції (розраховується накопичувальним методом з початку року, а не ланцюговим за останні 12 місяців з урахуванням сезонного фактору, як у більшості європейських країн) така, що на нього почнуть звертати увагу ближче до осені.
Адже на початку року він "обнуляється", а тому навесні скромні на вигляд показники не будуть звертати на себе особливої уваги. А от коли в другому півріччі стане ясно, що з інфляцією Кабмін знову "потрапив пальцем у небо", почнеться пора пояснень. Так уже заведено в нашій політиці: питання "Що робити?" і "Хто винен?" розділяють півроку.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас