Україна й Росія зайняли газові позиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна й Росія зайняли газові позиції

Енергетика
452
Глава "Газпрому" Олексій Міллер вчора прийняв нового керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину.
Зустріч була короткої і ознайомлювальною, сторони тільки виклали один одному свої претензії.
Тепер "Нафтогаз" має знайти $1,2 млрд для оплати боргу перед "УкрГаз-Енерго", а "Газпром" - спосіб зберегти присутність на внутрішньому ринку України. Як аргументи Київ використає зростання вартості транзиту, Москва - газу. Але Росія вчора втратила в цій суперечці важливого союзника - Туркменію.
Вчора "Газпром" офіційно підтвердив інформацію про переговори глави державною НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини і голови правління монополії Олексія Міллера.
Дубина запропонував "Газпрому" переглянути ставку транзиту на російський газ через територію України в II півріччі. Він також підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко взяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши частку на ньому ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (у ньому "Газпром" через RosUkrEnergo володіє 25%) c 70% до 7%. Олексій Міллер, як розповіло знайоме з ходом переговорів джерело, у відповідь "показав, як виростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки".
Ціновий орієнтир був цілком офіційно названий напередодні членом правління "Газпрому" Костянтином Чуйченко - $314,7 за тисячу кубометрів замість $179,5. Крім того, обговорювався борг "УкрГаз-Енерго" перед компанією RosUkrEnergo (RUE), що виступає постачальником газу в Україну, у розмірі $830 млн, а також борг "Нафтогазу" перед "УкрГаз-Енерго" - $1,2 млрд.
Як розповідають джерела в "Газпромі", зустріч була короткою - не більше двох годин - і носила в першу чергу ознайомлювальний характер. Після того як сторони позначили свої позиції, Дубина повернувся в Київ, а Міллер відправився в Болгарію разом із президентом Володимиром Путіним.
Там глава "Газпрому" візьме участь у переговорах щодо газопроводу "Південний потік". Науковий керівник російської Вищої школи економіки Євген Ясин вчора в ефірі радіостанції "Ехо Москви" пояснив, що за допомогою цього проекту Росія "намагається уникнути зони ризику, пов'язаної з Україною".
Але одного з можливих стратегічних союзників у діалозі з Україною Росія вчора втратила. Поставку Україні 740 млн кубометрів російського газу за високою ціною Костянтин Чуйченко пояснював недопоставками 40 млн кубометрів на добу середньоазіатського газу. Основним його постачальником є Туркменія.
Однак МЗС цієї країни вчора виступив зі спростуванням скорочення поставок: "Туркменія повністю виконує свої зобов'язання в суворій відповідності з умовами, передбаченими контрактом, здійснює поставки туркменського природного газу в Росію".
Джерела, близькі до "Казтрансгазу" і RUE, пояснили, що останнім часом зупинені поставки узбецького газу (приблизно на 30 млн кубометрів на добу). Але поставки з Туркменії, за даними співрозмовників, теж йдуть у скороченому обсязі. Таким чином, Туркменія демонстративно вирішила не підтримувати Росію в новій газовій війні з Україною.
Однак питання ставки транзиту і цін на газ поки обговорюється неофіційно і у майбутньому часі. Єдиний чіткий аргумент має "Газпром" - це заборгованість українських компаній. Прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль вчора пояснив, як утворився борг "УкрГаз-Енерго" у розмірі $830 млн перед RUE. Причина - "додаткова закупівля значних обсягів газу в підземних сховищах України для наступного забезпечення газового балансу країни і безперебійного газопостачання національних споживачів в опалювальному сезоні-2008/09".
Для погашення боргу будуть використані кредити. Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає нелогічним закуповувати зараз газ у ПСГ на перспективу, оскільки взимку він дорожче, ніж після закінчення опалювального періоду.
Тим часом нова українська влада послідовно виводять із гри людей, які звичайно вели діалог з "Газпромом". Глава "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін вчора був звільнений з посади заступника голови правління НАК "Нафтогаз України", яку займав протягом останніх п'яти років і на якій вирішував більшість спірних питань із "Газпромом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас