АМКУ проти введення граничних торговельних надбавок на бензин і дизпаливо на АЗС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ проти введення граничних торговельних надбавок на бензин і дизпаливо на АЗС

Енергетика
190
Антимонопольний комітет виступає проти введення торговельних надбавок на дизельне паливо й моторні бензини, реалізовані з автозаправних станцій, на рівні не більше 10% оптово-відпускної ціни виробника або митної вартості.
Про це Українським Новинам повідомила прес-служба комітету.
На думку АМКУ, такий крок приведе, по-перше, до витіснення з ринків тих його учасників, які працюють виключно в роздрібному сегменті, по-друге, до перекручування конкуренції на оптових ринках.
На думку комітету, результатом впровадження державного регулювання цін на бензини й дизпаливо стане посилення ринкової влади вертикально інтегрованих компаній, а також монополізація роздрібних ринків палива й створення умов для зловживань домінуючим становищем.
Крім того, введення регулювання цін на паливо може привести до повернення широкого застосування непрозорих давальницьких схем переробки нафти.
Це, у свою чергу, обумовить штучне усунення нафтопереробних заводів з ринку, а за таких обставин буде неможливо визначити ціну на нафтопродукти виробника.
З іншого боку, це буде спонукувати вертикально інтегровані компанії компенсувати недоодержання прибутку в роздрібному сегменті шляхом штучного завищення видатків і прибутків на видобуток нафти й виробництво нафтопродуктів.
"Таким чином, впровадження такого державного регулювання цін на не приведе до бажаного результату - зниження й стабілізації цін на нафтопродукти", - сказано в повідомленні.
Водночас, якщо граничні торговельні надбавки все-таки буде введено, буде необхідно, на думку АМКУ, здійснювати комплекс заходів щодо регулюванні всіх сегментів ринку палива - від виробництва до роздрібної реалізації, визначивши при цьому строки, на які впроваджується регулювання.
Як повідомляло агентство, Міністерство економіки на виконання протокольного доручення за результатами наради в прем'єр-міністра Юлії Тимошенко 4 січня, розробив законопроект про внесення змін на додачу до постанови уряду № 1548 від 25 грудня 1996 року "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади й виконавчих органів міських рад щодо регулювань цін (тарифів)".
Відповідно до цього документа, Кабмін поставить за обов'язок обласним державним адміністраціям установлювати граничні торговельні надбавки на дизельне паливо й моторні бензини, реалізовані з автозаправних станцій, на рівні не більше 10% оптово-відпускної ціни виробника або митної вартості.
В 2005 році Кабмін уже вводив граничні торговельні надбавки не більше 15%, які діяли до 1 січня 2006 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас