Пинзеник відібрав ДІУ в Івченка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник відібрав ДІУ в Івченка

Казна та Політика
366
Кабінет міністрів на своєму останньому засіданні ухвалив рішення щодо перепідпорядкування Державної іпотечної установи Міністерству фінансів. Управлінням ДІУ з моменту створення (2004 р.) займався Кабмін.
У вересні минулого року управління ДІУ було передано Державному агентству з інвестицій та інновацій. Але із приходом нового уряду ДІУ вирішили підпорядкувати Мінфіну.
Держінвестицій, природно, проти. "14 січня ми одержали від Мінфіну на узгодження проект про перепідпорядкування ДІУ і написали категоричне заперечення. Ми вважаємо, що управління повинне здійснюватися за функціональною ознакою, а не за галузевою, як це було в СРСР. Ми продовжуємо вважати, що ДІУ, що забезпечує державну іпотечну політику, повинне перебувати в нашому віданні, оскільки це інструмент здійснення інвестиційних функцій, які покладені на ДІІ. Але, мабуть, наші аргументи не врахували", - розповів Віктор Івченко, глава ДІІ.
Основним аргументом Мінфіну при перепідпорядкуванні, за його словами, був той факт, що ресурси ДІУ отримані під держгарантії, а їхню видачу та керування держборгом здійснює Мінфін.
Учасники ринку схильні вважати, що перепідпорядкування установи не позначиться на її роботі. "У ДІУ зібрана серйозна команда фахівців. І якщо не відбудеться змін у складі керівництва установи, то на діяльності установи перепідпорядкування не позначиться. Мінфін не займається професійним управлінням фінансовими інститутами, там немає необхідних фахівців. Але я вважаю, що коли міністерство контролювало роботу ДІУ, а ДІІ створювало середовище для функціонування всього іпотечного ринку, перспектив для його розвитку було більше", - стверджує Івченко.
Втім, і до передачі ДІУ в безпосереднє управління Мінфін активно контролював роботу установи, адже представники Мінфіну, Нацбанку, Держфінпослуг, Державної комісії цінних паперів і фондового ринку, Української національної іпотечної асоціації (УНІА) входять у наглядову раду цього відомства.
У ДІУ до факту перепідпорядкування поставилися позитивно. "Підпорядкування подібних структур у світі відноситься або до Нацбанку, що неможливо за нашим законодавством, або до профільних міністерств. Тому нічого нелогічного в цьому нема", - говорить Кирило Шевченко, глава ДІУ.
А от Олександр Пилипець, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації, побоюється, що організаційні рішення можуть позначитися на діяльності установи. "У підпорядкуванні ДІУ Мінфіну немає нічого поганого. Просто коли установу постійно перепідпорядковують - це не дуже добре позначається на її оперативній діяльності. ДІУ повинна мати стабільну організаційну модель, а не змінювати голову правління щороку, залежно від уряду. Торік ДІУ почала нормально функціонувати, що буде після приходу цього уряду - не знаю", - відзначає Пилипець.
Представники банківського сектора також не вважають зміну управління ДІУ приводом для занепокоєння. "На вартість ресурсів це не вплине. Та і навряд чи щось у роботі ДІУ з банками принципово поміняється", - упевнений Ігор Львов, заступник голови банку "Фінанси та кредит".
За інформацією джерела "ЭИ", ознайомленого із ситуацією, ідейним натхненником передачі ДІУ в управління Мінфіну був Сергій Пашинський, депутат від БЮТ. Пан Пашинський, втім, не приховує свого схвалення перепідпорядкування ДІУ, але наполягає на тому, що ніякого відношення до його роботи не має. "Держагентство інвестицій та інновацій до іпотеки не має ніякого відношення, тому передача його управління Мінфіну цілком обґрунтована. Але за засіданні Кабміну я не був присутній, тому ніяк не міг вплинути на прийняття рішення. Дійсно, в 2005 р. я обіймав посаду заступника голови наглядової ради ДІУ. Але зараз я є народним депутатом і поки не планую змінювати свій статус", - заявив Пашинський.
Крім того, на засіданні Кабміну було ухвалено рішення про збільшення статутного фонду ДІУ на 100 млн. грн., до 200 млн. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас