Уряд знову ініціює введення ліцензування виробництва і продажу моторного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд знову ініціює введення ліцензування виробництва і продажу моторного палива

Енергетика
454
Кабінет міністрів України планує повторно внести на розгляд парламенту проект закону про введення ліцензування таких видів діяльності, як виробництво моторних бензинів і дизпалива, а також оптова та роздрібна торгівля цими видами палива, у тому числі сумішевими бензинами.
Документ доопрацьований Міністерством економіки на підставі протоколу наради, що відбулася 4 січня 2008 року під головуванням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Основна мета держрегулювання в сфері виробництва і торгівлі моторним паливом - недопущення реалізації на внутрішньому ринку неякісних бензинів і дизпалива, незаконної торгівлі нафтопродуктами, забезпечення стабільності ринку і сумлінної конкуренції, відзначається в матеріалах міністерства.
Мінекономіки розраховує, що прийняття цього закону дозволить мінімізувати витрати організацій і громадян на ремонт двигунів автомобілів, скоротити забруднення навколишнього природного середовища за рахунок використання більш якісного моторного палива.
Ліквідація тіньових схем виробництва і реалізації низькоякісних бензинів і дизпалива, з яких не сплачується акцизний збір, дозволить збільшити щорічні надходження в держбюджет приблизно на 120 млн грн, підрахували в міністерстві.
Органом ліцензування діяльності з виробництва бензинів і дизпалива, як вважає розроблювач законопроекту, повинно виступити Міністерство палива та енергетики, а діяльності з торгівлі моторним паливом - Державний комітет з питань технічного регулювання і споживчої політики.
Органи ліцензування у випадку прийняття парламентом цього документа повинні будуть розробити і затвердити ліцензійні умови здійснення зазначених видів діяльності, а також порядок контролю над їхнім дотриманням.
Орієнтовний термін дії ліцензії - 5 років, вартість - 340 грн.
Мінекономіки відзначає, що після оснащення органів Держспоживстандарту пересувними лабораторіями для визначення якості моторного палива в достатній кількості ліцензування роздрібної торгівлі бензинами і дизпаливом може бути скасовано.
Значна частина нафтопродуктів, що реалізовуються на внутрішньому ринку України, не відповідає вимогам нормативних документів за показниками якості і безпеки, більше 70% перевірених Держспоживстандартом автозаправних станцій, за даними міністерства, торгують із порушенням встановлених законодавством норм і правил.
Поширюється практика створення невеликих підприємство з виробництва моторного палива, які не мають необхідної матеріально-технічної бази для випуску якісної продукції. За експертними оцінками Міністерства палива та енергетики, таких підприємств в Україні налічується близько 100, а частка їхньої продукції в загальному обсязі реалізації бензину і дизпалива - порядку 10%.
Причини виникнення цієї проблеми полягають в недостатності державного регулювання ринку світлих нафтопродуктів. Висока прибутковість бізнесу з виробництва та реалізації неякісних нафтопродуктів дозволяє без особливих труднощів покривати всі видатки, пов'язані із застосуванням органами контролю адміністративно-господарчих санкцій.
Вирішити цю проблему за рахунок ринкових механізмів неможливо, оскільки її суть полягає в порушенні окремими господарюючим суб'єктам установлених норм і правил, а згідно з Конституцією України захист конкуренції в підприємницькій діяльності і здійснення контролю над якістю і безпекою продукції є функціями держави, відзначається в матеріалах Мінекономіки.
Уряд перший раз вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про введення ліцензування таких видів діяльності, як виробництво та реалізація моторного палива, у лютому 2007 року. Парламент повернув цей документ Кабміну на доопрацювання в червні минулого року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас