Терпіння і труд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терпіння і труд

285
20% європейців проводять на роботі більш ніж 42 години на тиждень замість 38 годин згідно з трудовим законодавством Євросоюзу. Томас Девільд, Коен Деветтінк і Анс де Во зі школи менеджменту Vlerick Leuven Gent (Бельгія) вирішили дослідити причини вияву трудоголізму і його наслідки для професійної діяльності людини.
Економісти розробили анкету й поширили її в бельгійських газетах і на сайтах ЗМІ.
За допомогою опитувальника вчені намагалися визначити ступінь залежності людини від роботи, вплив роботи на особисте життя, продуктивність праці тощо. Вони включили до анкети такі запитання: "Мені здається, я весь час поспішаю і намагаюся випередити час", "Я постійно встановлюю собі жорсткі дед-лайни реалізації проектів".
На пропозицію Девільда, Деветтінка і де Во взяти участь в опитуванні відгукнулися 2759 працівників бельгійських компаній, з них 6,3% - менеджери вищої ланки, 36,6% - середньої та нижчої.
"Причини трудоголізму всім відомі. Професійні амбіції і жага наживи змушують людину працювати більше, ніж від неї вимагає роботодавець", - пишуть бельгійські економісти. Однак є й інші причини розвитку трудоголізму: загострене відчуття задоволення й самореалізації, що виникає у процесі роботи.
Трудоголік мало часу проводить у сім’ї, менше відпочиває і, як наслідок, страждає на розлади здоров’я, роблять висновки економісти.
"Вважається, що трудоголізм негативно впливає на розвиток компанії, адже втомлені працівники часто хворіють і помиляються", - продовжують Девільд, Деветтінк і де Во. Однак у короткостроковому періоді (рік-два) фінансові показники компанії можуть різко зрости саме завдяки трудоголікам.
Висновки трьох бельгійців підтверджує, приміром, бурхливий розвиток інвестиційного бізнесу в світі. Більшість інвестбанкірів (менеджерів вищих ланок в інвестиційних банках на кшталт Citigroup і JP Morgan) працюють по 15 годин на добу шість днів на тиждень. Їхній приклад зазвичай наслідують усі підлеглі. Щороку інвестбанки отримують по $30-40 млрд доходу, входять у сотню найбільших за розмірами капіталізації компаній світу.
Українські інвестбанкіри також працюють з повною віддачею і часто вимагають того самого від співробітників.
Результат - щорічне зростання доходів вітчизняних інвесткомпаній на 200-300%. Щоправда, в українських інвестконторах дуже висока плинність кадрів - більше ніж рік в одній компанії амбітні аналітики і брокери не затримуються.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас