Імпорт кладе експорт на лопатки і шле привіт Кінаху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорт кладе експорт на лопатки і шле привіт Кінаху

Казна та Політика
1724
Ця новина - погана. Як dчора стало відомо, товарний імпорт у листопаді минулого року знову набагато перевищив експорт.
Рекорд місячного приросту негативного сальдо торговельного балансу встановлений, щоправда, не був, але збільшення виявилося досить відчутним - 1,368 млрд дол. Максимальне ж збільшення негативного сальдо спостерігалося місяцем раніше (у жовтні) - 1,527 млрд дол. Перед тим в жоден з місяців 2007 року величина негативного сальдо жодного разу не дотягувала навіть до одного мільярда доларів.
Здавалося б, експорт зростав досить непогано. Приміром, за одинадцять місяців минулого року в порівнянні з відповідним періодом 2006 року підвищилися обсяги поставок товарів з України в країни СНД: у Росію - на 48,8%, в Узбекистан - на 64,9%, у Казахстан - на 74,8%, у Грузію - на 65,8%. Та й у деякі інші держави, зовнішньоторговельний обіг з якими в України досить високий, товарний експорт зріс значно: у Німеччину - на 31,3%, в Угорщину - на 29,9%, у Францію - на 36,9%, в Об'єднані Арабські Емірати - на 41,6%, у Туреччину - на 49,2%.
Однак відповідні відсотки зростання імпорту за цей же період виглядають ще більш переконливо. Так, імпорт товарів у січні-листопаді 2007 року збільшився з: Казахстану - на 73,6%, Австрії - на 46,2%, Бельгії - на 52,1%, Німеччини - на 37,9%, Польщі - на 36,5%, Румунії - на 71,9%, Угорщини - на 59,1%, Китаю - на 41,7%, Південної Кореї - на 63,1%, Японії - на 60,5%, США - на 55,5%.
Весь же товарний експорт із України за одинадцять місяців минулого року виріс на 27,9% і склав 44,449 млрд дол., а імпорт збільшився на 34,2%, досягши 54,041 млрд дол. Негативне сальдо торговельного балансу за зазначений період, таким чином, дорівнює 9,592 млрд дол. І це для України - величезна цифра!
Зрозуміло, що ці "досягнення" у зовнішній торгівлі в 2007 році лежать на совісті уряду Віктора Януковича. Зараз можна лише зі сміхом згадувати розумні промови колишнього міністра економіки Анатолія Кінаха, який влітку минулого року говорив про численні заходи його відомства щодо поліпшення ситуації в цій сфері. Він тоді озвучував і конкретний прогноз - в 2007 році негативне сальдо торговельного балансу, мовляв, буде стараннями уряду Януковича зменшено на 20% - до 5,3 млрд дол. з 6,6 млрд в 2006 році.
Тепер вже абсолютно очевидна некомпетентність Кінаха, та й усього колишнього уряду - негативне сальдо за минулий рік не скоротилося на 20%, а збільшилося на 60-70%. Варто очікувати, що цей показник досягне за підсумками 2007 року $10,5-11 млрд. Але ж Мінекономіки під керівництвом Анатолія Кириловича робило якісь розрахунки, оперувало якимись цифрами?..
Ситуація ж цілком зрозуміла. Імпорт стрімко збільшувався в останні роки внаслідок того, що в Україні мали місце високі темпи підвищення номінальних доходів населення, дуже велика інфляція і фіксований курс гривні до долара.
Експорт не встигав за імпортом також з цілком очевидних причин. Як і раніше, головною часткою в українському товарному експорті все ще є сировинна складова. Частка у всьому експорті за одинадцять місяців 2007 року дорівнювала: продукції хімічної і пов'язаної з нею галузей - 8,2%, мінеральних продуктів (нафтопродукти, руда, цемент, вугілля та інше) - 8,9%, недорогоцінних металів і виробів з них - 42,4% (чорні метали та вироби з них - 40,0%).
Але, якщо в першій половині 2006 року світові ціни на сталь зросли в середньому на 30%, то в 2007 році підвищення хоча і продовжилося, але набагато меншими темпами - приблизно на 15%. Тому, хоча експорт механічного обладнання, машин, механізмів з України досить сильно збільшився - на 48,8%, але його частка в повному обсязі експорту поки ще досить невелика - 9,9%. Темпи ж збільшення експорту чорних металів і виробів з них у порівнянні з 2006 роком значно знизилися.
Однак найтривожніше полягає в тому, що ці тенденції напевно продовжаться і в 2008 році. Можна лише припускати, яких значень досягне величина негативного сальдо торговельного балансу! Якщо продовжити цифрову динаміку, що є на даний момент, за 2006 і 2007 роки із застосуванням арифметичної прогресії, то варто очікувати негативне сальдо в нинішньому році в районі 15 млрд дол. Але якщо брати геометричну прогресію, то даний показник може досягти 17-18 млрд дол.
Природно, такий дефіцит зовнішньоторговельного балансу несе в собі загрозу стабільності курсу вітчизняної валюти - як фактор, що змушує гривню девальвувати. Оскільки Нацбанк буде змушений почати витрачати свій золотовалютний резерв (на сьогодні він становить близько 32,5 млрд дол.).
До речі, перший "сигнал" у цьому плані вже пролунав у грудні минулого року. Нехай, не збулися пророкування Петра Порошенка, зроблені ним перед Новим роком, про зниження валютних резервів у грудні на $700 млн., але вони все-таки скоротилися минулого місяця за даними НБУ приблизно на $300 млн.
А в 2008 році дані тенденції можуть лише підсилитися, оскільки в порівнянні з минулим роком уряд має намір набагато істотніше збільшити зарплати, пенсії і соціальні допомоги. До того ж, в Україні вже почалися виплати громадянам компенсацій по знецінених внесках в Ощадбанку СРСР, на що в держбюджеті передбачено 6 млрд. грн.
У такій ситуації з показниками зовнішньої торгівлі і різким підвищенням соціальних стандартів в Україні не викликають подиву відповідні оцінки і прогнози закордонних експертів на 2008 рік.
"Якщо ціни на світовому ринку металів знизяться, темпи збільшення дефіциту рахунку зовнішніх операцій можуть прискоритися. У середньотерміновій перспективі можливе погіршення умов зовнішньої торгівлі разом з високою інфляцією можуть привести до збільшення тиску на гривню і фактично покласти кінець режиму фіксованого валютного курсу", - сказано, зокрема, у недавній заяві міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's.
Крім того, агентство говорить про збільшення ризиків "перегріву" української економіки через виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. "Прийняття урядом України зобов'язань з виплати втрачених заощаджень громадян збільшить ризики "перегріву" економіки", - відзначається в повідомленні. S&P вважає популістським підхід уряду у фіскальній і квазіфіскальній політиці, що несе ризик зниження (а не підвищення, як планує уряд) купівельної спроможності громадян, підриву досягнутих економічних результатів і може призвести до негативних наслідків для кредитоспроможності українського уряду.
У прем'єр-міністра ж Юлії Тимошенко, як відомо, зовсім інші погляди на сьогоднішнє становище і перспективи української економіки. Вона, зокрема, невпинно заявляє про необхідність у майбутньому вдатися до такого антиінфляційного заходу, як зміцнення гривні. Що, у випадку реалізації Нацбанком таких кроків, безсумнівно, призведе до прискорення темпу збільшення негативного сальдо торговельного балансу України.
Щоправда, як стало зрозуміло в останні дні, в уряді є й інше бачення розвитку подій в економіці в 2008 році. Так, досить цікаву заяву зробив у вівторок новий міністр економіки Богдан Данилишин. Він повідомив, що міністерство економіки України прогнозує в 2008 році інфляцію в Україні на рівні 10,5-12,5%. А ці цифри не відповідають обіцянкам Тимошенко і Турчинова - домогтися неперевищення збільшенням споживчих цін цього року 10%-ого порогу.
Також Данилишин, на відміну від Тимошенко, не став заперечувати внеску в інфляційні процеси виплат компенсацій колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР. За його словами, інфляція зросте за рахунок цих виплат на 1-1,5%.
Таким чином, у нинішньому Кабінеті Міністрів є різні погляди на те, що відбувається в економіці і соціальній сфері держави. І це не може не радувати. Оскільки є надія, що новий уряд все-таки правильно оцінить всі сьогоднішні економічні ризики, і не буде робити занадто небезпечних "рухів"...
Михайло Маркелов
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас