"Нафтогаз України": Хто збільшить видобуток газу для Дубини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України": Хто збільшить видобуток газу для Дубини

Енергетика
491
НАК "Нафтогаз України", як сучасна Україна: призначення на стратегічні посади в підприємстві і логічні, і повні несподіванок. У тому числі, незрозумілі для розвитку держмонополії, що є ключовим елементом забезпечення енергетичної безпеки країни
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" сама нічого не виробляє і послуг не надає. Це - керуюча компанія, роль якої полягає в координації роботи дочірніх компаній і підприємств, які входять у її склад. Справжні результати для країни і її громадян саме і "куються" в останній. "Укртрансгаз" та "Укртранснафта" забезпечують роботу нафтогазотранспортної системи України, ВАТ "Укрнафта", ДК "Укргазвидобування" і ДАО "Чорноморнафтогаз" - видобуток нафти і газу. І, якщо прибрати політичну складову, від того, хто і як керує цими дочками та акціонерними товариствами за великим рахунком залежить стан усього нафтогазового комплексу та енергетичної безпеки країни.
Не секрет, що збільшення видобутку власного природного газу - стратегічний напрямок, що визначає не тільки стан економіки, але і впливає на визначення зовнішньополітичного курсу країни. Тому ДК "Укргазвидобування", що забезпечує баланс газу українського видобутку, і ДАО "Чорноморнафтогаз", що працює на найбільш перспективній ділянці - шельфі Чорного та Азовського морів - компанії, топ-менеджери яких повинні не тільки досконально розбиратися в специфіці діяльності підприємства, але і мати реальні досягнення, і досвід професіонала.
Остання інформація про призначення на вищі пости в цих компаніях ставить багато питань про те, куди рухається український газовидобуток - униз чи вгору.
ДК "Укргазвидобування": Віра
Ілля Рибчич - багато в чому знакова фігура для вітчизняного нафтогазового комплексу. Людина, що пройшла всі щаблі виробництва: від буровика до глави найбільшої газодобувної компанії країни заслужено має авторитет у галузі. Не випадковим стало і його нинішнє повернення (втретє!) на посаду глави ДК "Укргазвидобування".
Саме під його керівництвом компанії вдалося стабілізувати видобуток газу і приступити до реалізації планів щодо збільшення обсягів видобування газу. Основним резервом видобутку стане інтенсифікація видобутку на великих родовищах, а також розробка газоносних шарів, що залягають глибоко. Будучи державною компанією ДК "Укргазвидобування" виконує важливу соціальну роль - забезпечення газом населення. Весь газ, що видобувається компанією, (14,6 мільярдів кубометрів) поставляється для потреб населення. Таким чином, масштабне збільшення газовидобутку в майбутньому стане гарантією забезпечення паливом населення, як найбільш уразливої групи споживачів. Не менш важливим результатом збільшення обсягів видобутку стане відсутність різких цінових стрибків на газ для населення.
Під керівництвом Рибчича стартували декілька масштабних проектів міжнародного співробітництва в галузі. В 2006 році саме він у присутності президента України поставив підпис під угодою з компанією Shell з реалізації спільного проекту з видобутку газу. Інвестиції закордонного партнера в проект складуть більше 100 мільйонів доларів. Планується, що використання передових технологій Shell дозволить почати видобуток газу на глибинах 6 - 7 тисяч метрів. Так глибоко в Україні газ ще не видобував ніхто.
Ще однією заслугою Рибчича можна вважати формування в ДК "Укргазвидобування" команди, що володіє колосальним досвідом роботи. На плечах співробітників компанії лежить вся повнота відповідальності за весь комплекс робіт, включаючи геологорозвідку, бурові роботи, видобуток, а також переробку газу і нафти.
Причому ця команда забезпечує роботу компанії при будь-яких змінах політичної ситуації в Україні.
Генеральний секретар "Національного газового союзу України", екс-радник президента з питань енергетики Іван Діяк перед призначенням Іллі Рибчича резюмував: "Рибчич пройшов шлях від звичайного співробітника до керівника. Якщо говорити про професійні якості, то в Рибчича конкурентів нема".
ДАО "Чорноморнафтогаз": Майна
Про освоєння шельфу Чорного та Азовського морів і фантастичні перспективи збільшення видобутку нафти і газу із дна морів слів сказано більше, ніж реально видобуто кубометрів газу. Відкриття нафтового родовища Суботіна, інтерес найбільших світових компаній до конкурсу на підписання угоди про розподіл продукції на Прикерченській ділянці, форсування темпів освоєння своїх секторів моря в Туреччині і Румунії - факти, що незаперечно свідчать про потенціал шельфу. Але його ж треба використати. А із цим, як кажуть в американській "Ванко Інтернешнл", у нас "біг проблемз".
Причин тому багато. Невиділення державою коштів на геологорозвідку, збільшення податкового навантаження, продаж видобутого газу за мінімальною фіксованою ціною, відсутність виразних правил гри для інвесторів, затягування проведення конкурсів на укладання угод про розподіл продукції - все це в мінус. Але, як вам скаже будь-який фахівець нафтогазової галузі, подібна ситуація була і раніше, а видобуток природного газу ріс. На "підтримку штанів" і поступове, хоча і не таке як хотілося б, збільшення видобутку газу завжди вишукувалися можливості. Приміром, з 2002 по 2006 рік ДАО "Чорноморнафтогаз", як держмонополіст з освоєння шельфу, ввело в експлуатацію два газових родовища, почало освоєння ще одного, відкрило нафтове.
Як же тоді пояснити, що вперше за багато років в 2007 році в ДАО "Чорноморнафтогаз" упав видобуток всіх видів вуглеводнів: від природного газу до газового конденсату? Просто: керівництво підприємства займалося не тим, чим повинне за посадовими обов'язками. Компанія, що видобуває на шельфових родовищах, що виснажуються та обмежені за обсягом, брала участь в інтригах із залучення до освоєння останнього великого відкритого морського газового родовища "Одеське" скандально відомого "УкрГаз-Енерго".
У результаті кулуарних вагань - освоєння Одеського родовища, що до 2007 року йшло завидними темпами, не почалося і, відповідно, падіння видобутку газу на діючих родовищах не погасили видобутком на новому. У підсумку, як говорить класик українського політикуму, маємо те, що маємо.
І якщо призначення Іллі Рибчича главою ДК "Укргазвидобування" логічне, то тим дивнішою є інша новина з НАК "Нафтогаз України": голова правління ДАО "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк, що працює на своїй посаді трохи більше року, залишається на своєму пості...
Як це укладається в стратегію розвитку нафтогазового комплексу країни і діяльність його нового керівництва, прокоментував директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін: "Роботу компанії протягом 2007 року можна оцінити як стабільну, компанію не лихоманило. Незважаючи на це, торік було прийнято кілька рішень, які можна назвати не зовсім адекватними. Мова йде як про розрив угоди "Чорноморнафтогазу" з "Укргазвидобуванням", так і про декілька інших рішень".
За словами експерта, одночасно під сумнівом залишається фінансове майбутнє компанії: "Чорноморнафтогаз" зазнає важкого податкового навантаження, здійснює витрати на видобуток... "У зв'язку з підготовкою бюджету я б також відзначив відсутність системної роботи з відстоювання інтересів компанії в держбюджеті на 2008 рік," - відзначив Саприкін.
Беручи до уваги ту обставину, що новий уряд має інші пріоритети, інше бачення ситуації, можна припустити, що керівництво "Чорноморнафтогазу" буде оновлено.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас