Реєстратор неприступний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстратор неприступний

Енергетика
843
Міністр палива та енергетики Юрій Продан вчора відкрито виступив на захист скандально відомої фінансової компанії "Укрнафтогаз", завдяки якій навесні минулого року відбулося списання акцій "Укртатнафти" з рахунків російської "Татнафти" на користь НАК "Нафтогаз України".
Він зажадав залишити за "Укрнафтогазом" право на ведення реєстрів найбільших енергокомпаній країни. Експерти та учасники ринку відзначають, що підтримка міністра досить вигідна дніпропетровській групі "Приват".
ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" засновано нафтогазовими менеджерами Владиславом Тарашевським та Олександром Сабодахою і куплено компаніями, близькими до групи "Приват", в 2004 році. Серед основних клієнтів компанії - "Укрнафта" (більше 40% контролює група "Приват"), "Укргазвидобування" (входить до складу НАК "Нафтогаз України") і "Укртатнафта".
Вчора глава Мінпаливенерго Юрій Продан заявив, що його відомство заборонило НАК "Нафтогаз України" і НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) розривати договори на ведення реєстру з "Укрнафтогазом", що надає цю послугу низці компаній енергетичного сектора, у яких державі належать великі пакети акцій.
З ініціативи міністерства були скасовані всі збори акціонерів, на яких ставилося питання про розірвання договору з "Укрнафтогазом". "Я вважаю, що змінювати реєстратора ні до чого", - сказав Продан.
Заява міністра докорінно суперечить позиції попереднього керівництва Мінпаливенерго. Нагадаємо, раніше Кабмін повідомляв про намір відмовитися від послуг "Укрнафтогазу".
Це відбулося після того, як російська "Татнафта" звернулася в ДКЦПФР, Генпрокуратуру і МВС зі скаргою на дії реєстратора, заявивши, що він неправомірно списав 18,6% акцій найбільшої в Україні нафтової компанії ЗАТ "Укртатнафта" на користь "Нафтогазу".
Слід зазначити, що в "Укрнафтогазу" конфлікти були не тільки з "Татнафтою". В 2005 році Держкомісія цінних паперів і фондового ринку позбавила реєстратора ліцензії на надання фінансових послуг на ринку цінних паперів за відмову видавати своїм клієнтам реєстри і розголошення інсайдерської інформації.
І хоча компанія в судовому порядку домоглася відновлення ліцензії, скарги на її дії не припинилися.
Наприкінці листопада минулого року компанія "Дніпроенерго" заявила про небажання реєстратора виконувати рішення зборів акціонерів про проведення додаткової емісії акцій. Після цього НАК ЕКУ зажадала від "Дніпроенерго", "Центренерго", "Крименерго", Дністровської ГАЕС, "Донбасенерго", "Миколаївобленерго" і "Волиньобленерго" провести збори акціонерів і замінити реєстратора. Про намір підтримати це рішення заявив акціонер "Миколаївобленерго" - група "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина, що також звинуватила "Укрнафтогаз" в "лобіюванні інтересів групи "Приват".
У прес-службі "Татнафти" як і раніше заявляють, що мають серйозні претензії до "Укрнафтогазу", і вважають, що було б краще, якби "Укртатнафта" сама вела свій реєстр, що, на думку компанії, виключало б можливість зловживань. "Юрій Продан, на наш погляд, зробив поспішний висновок про доцільність подальшої роботи "Укрнафтогазу", - говорять у компанії.
А в прес-службі "Дніпроенерго" вважають, що, відмовившись реєструвати додемісію, "Укрнафтогаз" порушив не тільки ліцензійні умови, але і законодавство, не підкорившись рішенню Господарського суду Київської області, що визнав збільшення статутного фонду законним. В. о. голови правління "Укрнафтогазу" Наталя Корешкова прокоментувати ситуацію не змогла. Керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов відзначає, що незадоволені діями "Укрнафтогазу" акціонери енергетичних і нафтогазових компаній можуть розірвати договори через суд, якщо доможуться позбавити "Укрнафтогазу" ліцензії. "Я прогнозую перехід конфлікту в юридичну площину", - говорить юрист юридичної фірми "Пєсков і партнери" Геннадій Пєсков.
Контекст "Укрнафтогаз" зірвав збори акціонерів "Центренерго"
Вчора компанія "Центренерго" заявила, що 15 січня не змогла провести позачергові збори акціонерів з вини реєстратора - компанії "Укрнафтогаз". "Напередодні зборів реєстратор відмовився надати реєстр акціонерів, не уточнивши причину", - повідомили у відділі управління корпоративними правами та майном "Центренерго".
Порядок денний зборів акціонерів компанії містив одне питання - про зміну реєстратора і передачу йому реєстру власників іменних цінних паперів товариства. "Центренерго" - одна з найбільших енергокомпаній України, що експлуатує Вуглегірську, Зміївську і Трипільську теплові електростанції (23 енергоблоки потужністю від 175 Мвт до 800 Мвт) сумарною встановленою потужністю 7,575 Гвт. 78,29% акцій "Центренерго" належать НАК "Енергетична компанія України".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас