За підсумками фондових торгів у Японії Nikkei опустився на 3,4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За підсумками фондових торгів у Японії Nikkei опустився на 3,4%

Фондовий ринок
118
Фондові торги в Японії 16 січня 2008 р. закрилися зниженням індексу Nikkei до рекордно низького значення за останні 2 роки у зв'язку зі зрослими побоюваннями інвесторів щодо того, що економіка США входить у стадію рецесії.
На момент закриття торговельної сесії індекс опустився на 468,12 пункту (-3,4%) - до 13504,51 пункту. Додатковим негативним фактором стало триваюче зміцнення курсу ієни до долара - у порівнянні з курсом попереднього торговельного дня курс долара стосовно японської ієни знизився на 1,09 ієни та склав 105,98 ієна/дол. Лідерами зниження стали акції японських експортерів і компаній фінансового сектора.
За підсумками торгів значне падіння (-6,8%) пережили акції виробника електроніки Sony Corp., що виробляє ігрові приставки PlayStation 3, оскільки учасники ринку болісно сприйняли опубліковану напередодні доповідь Міністерства торгівлі США про те, що обсяг роздрібних продажів у країні знизився в минулому місяці на 0,4% - до 382,9 млрд дол., тоді як аналітики очікували, що він не зміниться. На цьому тлі подешевіли й акції виробника автомобілів Honda Motor Co. (-4,9%) - як і Sony, Honda реалізує більшу частину своєї продукції на американському ринку.
Невдало склалася ситуація і у банківському секторі Японії. Так, напередодні стало відомо про те, що другий за величиною банк країни Mizuho Financial Group вкладе істотні кошти в потерпілий від кризи іпотеки категорії subprime американський банк Merrill Lynch. Ця звістка, разом з рекордними збитками Citigroup (про які також стало відомо напередодні), стала негативним фактором для акцій японських банків. За підсумками торгів акції Mizuho Financial подешевіли на 8,8%, його більшого конкурента Mitsubishi UFJ Financial Group - на 4,7%, а третього за величиною банку Японії Sumitomo Mitsui Financial Group - на 3,1%.
Не додали оптимізму й макроекономічні новини. Так, сьогодні Інститут економічних і соціальних досліджень уряду Японії повідомив, що загальний обсяг промислових замовлень у Японії в листопаді 2007 р. з урахуванням сезонних коливань знизився на 5,9% у порівнянні з жовтнем 2007 р.
Тим часом деяким компаніям удалося подолати негативний тренд ринку і навіть зміцнити свої позиції. Так, у плюсі завершили торги деякі фармацевтичні та енергетичні компанії, наприклад, Takeda Pharmaceutical Co. Ltd. (+2,2%), Astellas Pharma Inc. (+1,9%), а також виробники електроенергії Kansai Electric Power Co. Inc. (+5,9%) і Chugoku Electric Power (+2,9%). Зростання енергокомпаній було обумовлений підвищенням рекомендації з їх акцій до "купувати" з боку аналітиків Nikko Citi.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас