Казахстан почав перегляд нафтових контрактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан почав перегляд нафтових контрактів

Енергетика
158
Уряд Казахстану зважився переглянути контракти з іноземними компаніями. Поки змінам піддався тільки договір із приводу Кашаганського родовища, але інвестори вже стривожені.
Влада Казахстану і члени консорціуму з розробки Кашаганського родовища підписали меморандум про збільшення частки казахстанської "Казмунайгаз". Раніше по 18,5% акцій проекту належали італійській ENI, французькій Total, американській ExxonMobil та англо-голландській Shell.
Недавно американська компанія заявила, що зазнала певних збитків і тепер не може адекватно спонсорувати розробки в Казахстані. Тепер Казахстан платить $1,8 млрд. і збільшує частку майже до 17% за рахунок пакетів інших учасників.
Добувати нафту тепер буде нова операційна компанія, що буде створена всіма учасниками. Але італійська компанія Eni, проте, буде відповідальна за доведення дослідно-промислової стадії до завершення, та під контролем нової операційної компанії.
Кашаганське родовище на шельфі Каспійського моря - найбільше з відкритих у світі за останні 30 років. Його нафтові запаси оцінюються в 18 млрд. барелів.
Конфлікт навколо родовища почався п'ять місяців тому. "Казмунайгаз" вимагав подвоєння своєї частки в проекті (з 8% акцій) як компенсації за різке збільшення вартості розробки (з $57 млрд. до $136 млрд.). Влада здійснювала тиск на іноземних партнерів, і домоглася свого.
Кілька місяців назад Казахстан уже заявляв, що збирається переглянути умови контрактів на видобуток нафти на своїй території. Основною причиною цього, за словами аналітиків, стало подорожчання нафти на світовому ринку. Астана, очевидно, вирішила, що одержує мало прибутку від консорціумів, і змінила правила видобутку нафти.
За матеріалами:
Izvestia.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас