Земля до запитання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земля до запитання

Аграрний ринок
975
Вчора Верховна рада відмовилася продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Це не скасовує заборони на продаж землі, оскільки ще не прийняті необхідні закони.
Втім, схвалення їх парламентом можна чекати вже цією весною. Поки ж правила гри на земельному ринку залишилися незмінні, відзначають девелопери.
На вчорашньому засіданні парламент не підтримав у першому читанні законопроект "Про внесення змін до пунктів 14 і 15 роздягнула Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України" народних депутатів Олександра Ткаченко та Петра Симоненко (КПУ). Цим документом пропонувалося продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до 1 січня 2011 року.
"За" проголосувало лише 177 депутатів з 406 зареєстрованих в сесійному залі. Не підтримали депутати й проект Катерини Ващук (блок Литвина), який припускав продовжити мораторій до 1 січня 2010 року і заборонити внесення прав на земділянки у статутні фонди підприємств. За законопроект проголосувало лише 187 з 404 народних депутатів у сесійному залі (140 - Партія регіонів, 27 - КПУ і 20 - блок Литвина). НУНС і БЮТ не приймали участі в голосуванні.
Перед голосуванням спікер парламенту Арсеній Яценюк нагадав депутатам, що приймати ці законопроекти нема рації: у держбюджеті на 2008 рік передбачена норма, відповідно до якої купівля-продаж землі та інші способи відчуження земділянок сільгосппризначення будуть дозволені тільки у випадку прийняття закону "Про державний земельний кадастр" і "Про ринок землі". Цим законом парламент "фактично безстроково продовжив мораторій на продаж землі", відзначив Яценюк. Крім того, мораторій на продаж земель сільгосппризначення передбачений діючим Земельним кодексом.
Валерій Бевзенко, член парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин (Партія регіонів), розповів, що із самого початку в ПР, НУНС і БЮТ була домовленість проголосувати за законопроект №1282, яким пропонувалося додати до необхідного для скасування мораторію законам третій законопроект "Про викуп землі приватної власності для суспільної необхідності". Але в останній момент цей законопроект зняли з голосування.
Учасники ринку не раз заявляли, що продовження мораторію фактично заморозило ринок великих земель, тому що наприкінці 2006 року була введена заборона на зміну цільового призначення земель і внесення земельних паїв у статутні фонди підприємств. Також було заборонено продавати землі, призначені для особистого селянського господарства (ОСГ), що призвело до подорожчання земель, які були відчужені раніше.
Наприклад, за минулий рік ціна за сотку землі ОСГ у Макарівському районі Київської області зросла з $400-600, до $1000-1200, розповів директор компанії Link Development Ярослав Цуканов. Цуканов відзначає, що незважаючи на істотні обмеження, учасники ринку цілком легально обходять мораторій і без змін цільового призначення землі: "Існує схема, коли компанії дають власнику землі позику, що не вертається. Після цього як компенсація суми позики через суд стягується земельна ділянка".
Історія питання
Як боролися з мораторієм на продаж сільгоспземель
1 січня 2002 року набув чинності Земельний кодекс, відповідно до якого операції з відчуження земельних наділів сільськогосподарського призначення шляхом їх купівлі-продажу були заборонені до 1 січня 2005 року.
17 червня 2004 року парламент вніс зміни до кодексу, продовживши мораторій до 1 січня 2007 року. Але 8 липня 2004 року президент Леонід Кучма наклав вето на внесені зміни.
6 жовтня 2004 року Верховна рада повторно продовжила мораторій до 2007 року. 28 жовтня 2004 року Леонід Кучма ветував виправлення до Земельного кодексу.
25 липня 2006 року президент Віктор Ющенко доручив Кабінету міністрів у чотиримісячний термін внести на розгляд до парламенту законопроекти, спрямовані на створення правових основ формування та регулювання ринку землі.
19 грудня 2006 року Верховна рада внесла зміни в Земельний кодекс, скасувавши з 1 січня 2008 року мораторій на продаж землі за умови набрання чинності законами "Про державний земельний кадастр" і "Про ринок землі". 28 грудня 2006 року Віктор Ющенко ветував внесення змін до Земельного кодексу, але 9 січня 2007 року парламент переборов вето.
28 грудня 2007 року норма, аналогічна внесеній до Земельного кодексу, була затверджена в законі про держбюджет на 2008 рік.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас