Росія домагається симпатії Сербії за допомогою газогону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія домагається симпатії Сербії за допомогою газогону

Енергетика
116
"Газпром" планує провести гілку газогону "Південний потік" територією Сербії і придбати акції місцевих нафтових компаній - міністр економіки.
Прем'єр-міністр Сербії Воїцлав Коштуніца саме так собі це і уявляв: 18 січня в столиці Болгарії Софії він підпише державний договір з Росією з енергетики, котрий стосується гілки магістрального газогону "Південний потік", який має пойти територією Болгарії і Сербії у напрямі Західної Європи. "Південний потік" є спільним проектом "Газпрому" та італійського концерну ENI.
У Софії росіяни і серби привітають один одного зі зміцненням стратегічного партнерства, а у Коштуніци з'явиться можливість подякувати Москві за підтримку в косівському питанні. Умовою, необхідною для того, щоб ділянка газогону пройшла територією Сербії - а не так, як передбачено "північним" варіантом, через Румунію і Угорщину, або "південним" варіантом через Грецію - є гарантії з боку Коштуніци щодо продажу "Газпромнєфті", дочірньої компанії "Газпрому", контрольного пакету акцій сербського нафтового концерну Naftna industrija Srbije.
А це не так легко і просто, а головне - швидко, як думає Коштуніца. Оскільки після хвилі критики з боку деяких економічних експертів у зв'язку з операцією, котра "шкодить інтересам" Сербії з "Газпромом". Зменшився і знову виниклий інтерес президента Бориса Тадіча віддавати росіянам "за нікчемно малі гроші" монополію в енергозабезпеченні у відповідь на гарантії отримання пільг в нафтогазовому імпорті.
Демократична партія Сербії на чолі з Коштуніцею, яка лобіює інтереси "Газпрому", не зможе укласти цю операцію без підтримки Демократичної партії Тадіча. Третій партнер в сербському уряді, партія G17 Plus, очолювана міністром економіки Младжаном Дінкичем, всіма силами чинить опір продажу NIS за ціною "нижче ринкової" і виступає за оголошення міжнародного конкурсу, в якому змогли б взяти участь у тому числі і угорські концерни MOL і OMV. Дінкич назвав пропозицію "Газпрому" "принизливою".
Міністр енергетики і функціонер DSS Олександр Поповіч, навпаки, заявив про "виняткове значення" для Сербії того факту, що вона стає транзитною країною в постачанні газом Європи. Сербія отримає від цього великий прибуток. У будівництво газогону і модернізацію NIS мають вкласти близько 1 млрд євро, що може стимулювати зростання сербської економіки. За 51% акцій концерну NIS, вартість якого оцінена в 2 млрд євро, у власності якого знаходяться два нафтопереробні заводи, 497 автозаправних станцій (39% всіх автозаправок в Сербії), готелі, мотелі і акції інших компаній і який займає на сербському нафтовому ринку 62%, "Газпром" пропонує від 400 до 600 млн доларів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас