ВР прийняла закон про ратифікацію угоди з ЄС про реадмісію та спрощення оформлення віз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР прийняла закон про ратифікацію угоди з ЄС про реадмісію та спрощення оформлення віз

Казна та Політика
282
Верховна Рада України прийняла закон України "Про ратифікацію Угоди між Україною і Європейською Співдружністю про реадмісію осіб" за основу та у цілому і закон "Про ратифікацію Угоди між Україною і Європейською Співдружністю про спрощення оформлення віз".
Угода про реадмісію визначає, на основі взаємності, швидкі та ефективні процедури ідентифікації і безпечного та організованого повернення осіб, які не виконують умов, передбачених для в'їзду та перебування на території України або однієї з держав - членів ЄС, а також передбачає полегшення транзитного перевезення таких осіб у країни їхнього походження.
Положеннями Угоди встановлюються зобов'язання Договірних Сторін щодо прийняття без зайвих формальностей власних громадян, що порушують режим перебування на території іншої Договірної Сторони, а також громадян третіх держав, за умови пред'явлення доказів, передбачених цією Угодою. При цьому, застосування положень відносно реадмісії громадян третіх держав і осіб без громадянства, з якими Україна не уклала обопільні угоди або домовленості відносно реадмісії, відтерміновано на 2 роки від дня вступу в дію цієї Угоди.
Положення Угоди про спрощення оформлення віз визначають категорії осіб, які будуть одержувати 5-річні багаторазові візи (батьки і діти громадян України, що мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесмени, журналісти, офіційні особи центральних і місцевих органів влади, постійні члени офіційних делегацій), а також категорії осіб, яким будуть оформлятися однорічні багаторазові візи (діячі науки, культури, спортсмени, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, учасники програм обміну).
Угодою передбачається також установлення безкоштовного порядку оформлення віз кількох категорій громадян України. Угода встановлює єдині для всіх держав-членів ЄС терміни розгляду клопотань громадян України про оформлення віз, а також перелік документів, залежно від мети запланованої поїздки, які будуть вимагатися при розгляді таких клопотань. Згідно з положеннями Угоди передбачається встановлення єдиної фіксованої ставки в розмірі 35 євро за опрацювання візових анкет.
Невід'ємною частиною Угоди є спільні Заяви Сторін щодо укладання окремих двосторонніх угод про режим взаємних поїздок між Україною та Данією, Великобританією, Ірландією, Ісландією і Норвегією, у відносинах з якими Угода не буде застосовуватися.
У той же час напередодні представник Єврокомісії в Україні Ієн Боуг заявив, що проведення діалогу про створення безвізового режиму для громадян України в Євросоюз буде можливим після того, як ЄС переконається в дієвості спрощеного візового режиму та реадмісії. Він відзначив, що говорити про безвізовий режим рано через те, що угоди про спрощений візовий режим і реадмісію почали діяти лише з початку січня. Він також відзначив, що природа руху громадян ЄС в Україну дуже відрізняється від руху українських громадян у країни ЄС. Для того щоб переконатися в дієвості цих угод, Єврокомісія створила спеціальні комітети, які будуть стежити за тим, як будуть працювати ці угоди.
Спільний моніторинговий комітет України і Євросоюзу приступив до роботи з нового року і займається відстеженням виконання угоди про спрощення візового режиму та реадмісії. У спільний візовий комітет "Україна-ЄС" входять українські та європейські експерти: юристи, дипломати і стражі порядку. На першому етапі імплементації угоди про спрощення візового режиму їхнім головним завданням буде надання допомоги тим, хто зіштовхнувся з труднощами при одержанні віз у країни ЄС.
Нагадаємо, 29 листопада ц.р. Рада міністрів Євросоюзу схвалила угоду Украина-ЄС про спрощення візового режиму. 18 червня ц.р. Україна та Єврокомісія підписали угоду про спрощення візового режиму та реадмісію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас