Можлива купівля "Газпромом" акцій NIS викликала занепокоєність ЄК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можлива купівля "Газпромом" акцій NIS викликала занепокоєність ЄК

Фондовий ринок
182
Єврокомісія виражає стурбованість можливою неконкурентною покупкою "Газпромом" 51% акцій сербської нафтової держкомпанії Naftna Industrija Srbije (NIS), повідомляє Associated Press.
"Комісія сподівається, що продаж важливого активу, яким є сербська нафтова компанія, буде проведено відкрито і буде ґрунтуватися на об'єктивних, комерційних та економічних інтересах", - заявив прес-секретар комісара ЄС із питань розширення Оллі Рене.
За неофіційними даними, угода може бути підписана 18 січня 2008 р. під час зустрічі президента РФ Володимира Путіна із прем'єр-міністром Сербії Воїславом Коштуніцею у Белграді.
Раніше в сербській пресі повідомлялося, що російська сторона запропонувала Сербії 1 млрд євро за мажоритарний пакет акцій NIS, а також пообіцяла надати допомогу в будівництві одного із секторів газопроводу "Південний потік" і забезпечити стратегічне партнерство в будівництві природного газового резервуара в Банатські Двор. При цьому 400 млн євро російська сторона обіцяла виплатити готівкою, а іншу суму вкласти в розвиток NIS.
Проти угоди поза тендером виступив міністр фінансів та економіки Сербії Младан Дінкіч, що заявив, що пропозиція Росії неприйнятна для Сербії, і оцінив 51% акцій NIS в 2 млрд євро.
Наприкінці грудня уряд Сербії заявив, що продовжить переговори з Росією з цього питання. "Переговори щодо співробітництва в енергетичному секторі продовжаться з метою досягнення угоди, що буде відповідати інтересам обох сторін".
При цьому Дінкіч залишить комісію, що буде розглядати можливу угоду з Росією.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас